Duszony indyk w jesiennych smakach z karmelizowaną pietruszką
Składniki:
- 200 g FINUU klasyczne,
- łyżka suszonego czosnku,
- cytryna,
- mały pęczek naci pietruszki,
- 400 g piersi indyka,
- cebula szalotka,
- 0,5 dyni piżmowej,
- 200 g borowików,
- mały pęczek jarmużu,
- świeżo mielony pieprz do smaku.
Składniki na karmelizowaną pietruszkę:
- 500 g korzenia pietruszki,
- 25 ml FINUU,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 50 ml miodu wrzosoweo,
- 100 g masła,
- sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, czosnek suszony i posiekaną pietruszkę. Pierś indyka potnij w plastry i przygotuj do duszenia, odetnij błony, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym Finuu z dodatkami. Mięso przełóż do głębokiej patelni i obsmaż z każdej strony tak aby było złote. Do indyka dodaj pokrojoną szalotkę, kawałki dyni, oczyszczone borowiki i liście jarmużu. Wszystko smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Całość dopraw do smaku świeżo mielony pieprzem i aby powstała maślana konsystencja dodaj Finuu solone na sam koniec.
Sposób przygotowania pietruszki:
Pietruszkę dokładnie obierz, podsmaż na złoty kolor. Podlej sokiem pomarańczowym, dodaj miód i zimne masło. Mieszaj aż powstanie gęsty sos, do smaku dopraw sokiem z cytryny.
Pieczony pstrąg z papryką i sosem maślanym z kozim serem
Składniki:
- 4 pstrągi w całości,
- pęczek koperku,
- pęcze pietruszki,
- pęczek mięty,
- 200 g FINUU klasyczne,
- kolorowe papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 cytryn,
- szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 ziaren pieprzu,
- 200 ml białego wina,
- 200 g FINUU klasyczne,
- 50 g koziego sera twarogowego,
- mały pęczek szczypiorku,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
Pstrąga dokładnie wyczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Do środka ryby włóż małą garść świeżych ziół (koperek, pietruszka, mięta) i kawałek ukrojony FINUU. Wszystko powinno nam się zmieścić w środku. Ryby ułóż na pergaminie razem z kolorową papryką doprawiając wszystko solą i pieprzem, zawiń w cukierka dodając do środka kawałek cytryny i wstaw do piekarnika na 25 minut do temp. 195 st.
Do małego rondelka dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i pieprz w ziarnach. Duś tak długo aż szalotka się zarumieni, dodaj wino białe i odparuj, gdy będzie konsystencja syropu należy odcedzić płyn a następnie dodać do niego FINUU i cały czas mieszać aż powstanie emulsja maślana. Na koniec dodaj do rondelka kozi ser, sok z cytryny i posiekany szczypiorek.
Ziołowy quiche ze szpinakiem, porem i jarmużem
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g FINUU klasyczne,
- 2 żółtka,
- 100 ml mleka,
- łyżka soli,
- 2 łyżki ziół prowansalskich.
Pozostałe składniki:
- 200 g FINUU klasyczne,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2pory,
- 200 g fasolki szparagowej,
- sól so smaku,
- mix świeżych ziół,
- 4 jajka,
- mały pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę Finuu, sól, zioła prowansalskie i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.
Liście jarmużu podduś na patelni z Finuu dodając następnie posiekany czosnek, posiekaną w paski cebulą i pokrojoną żółtą fasolkę szparagową. Następnie dodaj posiekany por i doprawa solą. Wszystko duś na małym ogniu aż warzywa nie będą miękkie.
Dodaj do zimnych warzyw jajka, sól, pieprzem, drugą część Finuu i posiekaną natką pietruszki.
Gotową masę włóż w wypieczone spody ciasta, wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 170 st. C. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Dlaczego warto jeść masło? Właściwości i zastosowanie w wielu daniach
- Domowe masło klarowane. Jak je zrobić i ile czasu można przechowywać?
- Jak szybko zmiękczyć masło i wygodnie smarować nim kanapki? Sprawdź nasz prosty sposób!
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN online