Materiał promocyjny

Pyszne, proste i lekkie maślane dania Sebastiana Olmy, które rozpływają się w ustach

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Proste i lekkie posiłki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lekkie, proste i zdrowe posiłki to coś, co każdy z nas jesienią potrzebuje. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania, które będą rozpływać się w ustach za sprawą FINUU, miksu masła i olejów roślinnych. Poznajcie jego przepisy na duszonego indyka, pieczonego pstrąga i ziołowy quiche.

Duszony indyk w jesiennych smakach z karmelizowaną pietruszką

Składniki:

  • 200 g FINUU klasyczne,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • cytryna,
  • mały pęczek naci pietruszki,
  • 400 g piersi indyka,
  • cebula szalotka,
  • 0,5 dyni piżmowej,
  • 200 g borowików,
  • mały pęczek jarmużu,
  • świeżo mielony pieprz do smaku.
Duszony indyk w jesiennych smakach z karmelizowaną pietruszką
Duszony indyk w jesiennych smakach z karmelizowaną pietruszką
Duszony indyk w jesiennych smakach z karmelizowaną pietruszką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na karmelizowaną pietruszkę:

  • 500 g korzenia pietruszki,
  • 25 ml FINUU,
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 50 ml miodu wrzosoweo,
  • 100 g masła,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, czosnek suszony i posiekaną pietruszkę. Pierś indyka potnij w plastry i przygotuj do duszenia, odetnij błony, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym Finuu z dodatkami. Mięso przełóż do głębokiej patelni i obsmaż z każdej strony tak aby było złote. Do indyka dodaj pokrojoną szalotkę, kawałki dyni, oczyszczone borowiki i liście jarmużu. Wszystko smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Całość dopraw do smaku świeżo mielony pieprzem i aby powstała maślana konsystencja dodaj Finuu solone na sam koniec.

Duszony indyk z karmelizowaną pietruszką
Duszony indyk z karmelizowaną pietruszką
Duszony indyk z karmelizowaną pietruszką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sposób przygotowania pietruszki:

Pietruszkę dokładnie obierz, podsmaż na złoty kolor. Podlej sokiem pomarańczowym, dodaj miód i zimne masło. Mieszaj aż powstanie gęsty sos, do smaku dopraw sokiem z cytryny.

Pieczony pstrąg z papryką i sosem maślanym z kozim serem

Składniki:

  • 4 pstrągi w całości,
  • pęczek koperku,
  • pęcze pietruszki,
  • pęczek mięty,
  • 200 g FINUU klasyczne,
  • kolorowe papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 cytryn,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 200 ml białego wina,
  • 200 g FINUU klasyczne,
  • 50 g koziego sera twarogowego,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • cytryna.
Pieczony pstrąg z papryką i sosem maślanym z kozim serem
Pieczony pstrąg z papryką i sosem maślanym z kozim serem
Pieczony pstrąg z papryką i sosem maślanym z kozim serem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sposób przygotowania:

Pstrąga dokładnie wyczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Do środka ryby włóż małą garść świeżych ziół (koperek, pietruszka, mięta) i kawałek ukrojony FINUU. Wszystko powinno nam się zmieścić w środku. Ryby ułóż na pergaminie razem z kolorową papryką doprawiając wszystko solą i pieprzem, zawiń w cukierka dodając do środka kawałek cytryny i wstaw do piekarnika na 25 minut do temp. 195 st.

Do małego rondelka dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i pieprz w ziarnach. Duś tak długo aż szalotka się zarumieni, dodaj wino białe i odparuj, gdy będzie konsystencja syropu należy odcedzić płyn a następnie dodać do niego FINUU i cały czas mieszać aż powstanie emulsja maślana. Na koniec dodaj do rondelka kozi ser, sok z cytryny i posiekany szczypiorek.

Ziołowy quiche ze szpinakiem, porem i jarmużem

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g FINUU klasyczne,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml mleka,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich.

Pozostałe składniki:

  • 200 g FINUU klasyczne,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2pory,
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • sól so smaku,
  • mix świeżych ziół,
  • 4 jajka,
  • mały pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę Finuu, sól, zioła prowansalskie i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.

Liście jarmużu podduś na patelni z Finuu dodając następnie posiekany czosnek, posiekaną w paski cebulą i pokrojoną żółtą fasolkę szparagową. Następnie dodaj posiekany por i doprawa solą. Wszystko duś na małym ogniu aż warzywa nie będą miękkie.

Dodaj do zimnych warzyw jajka, sól, pieprzem, drugą część Finuu i posiekaną natką pietruszki.

Gotową masę włóż w wypieczone spody ciasta, wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 170 st. C. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami.

Ziołowy quiche ze szpinakiem, porem i jarmużem
Ziołowy quiche ze szpinakiem, porem i jarmużem
Ziołowy quiche ze szpinakiem, porem i jarmużem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości