Na zewnątrz zimno, a u nas w kuchni gorąco. Te dania Andrzeja Polana rozgrzeją was od środka

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Za oknem coraz chłodniej i bardziej jesiennie. W takie dni chcemy tylko zawinąć się w koc i spędzić czas z kubkiem gorącej herbaty. W rozgrzaniu się mogą też pomóc niektóre potrawy. Kilka z nich zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Warto wypróbować jego przepisy.

Kucharz przyrządził wege flaczki z grzybami, makaron "muszle" z sosem, kurczaka z cukinią oraz gruszki i jabłka na ciepło.

Jesienne wege flaczki z grzybami i papryką

Składniki:

  • 500 g kani lub boczniaków,
  • 200 g grzybów leśnych,
  • 3 cebule,
  • włoszczyzna,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 papryki zielone,
  • masło klarowane do smażenia,
  • kminek mielony,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • imbir mielony,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki
  • 150 ml mleka,
  • ok 150 ml wody,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, oczywiście z przyprawami. Boczniaki i kanie skrapiamy masłem klarowanym, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 st. C, przez około 30 min. Kiedy tylko blaszki grzybów się przyrumienią, grzyby wyjmujemy z piekarnika, studzimy i rwiemy na kawałki lub kroimy w cienkie paski. Papryki również wstawiamy do piekarnika, pieczemy i obieramy ze skóry. Podobnie jak grzyby, rwiemy na paski. Do czystego bulionu wrzucamy grzyby i paprykę, dodajemy przyprawy, które dadzą smak i aromat, a przede wszystkim spowodują lepsze trawienie i będą działać rozgrzewająco. Z mąki, jaj, mleka, wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Naleśniki również po wysmażeniu kroimy w cienkie paski. Nasze rozgrzewające danie podajemy z naleśnikami.

Kurczak z kalafiorem i cukinią

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka,
  • kalafior,
  • 3 cukinie,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki sera dojrzewającego, tartego lub do starcia,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • ok. 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz czarny, kurkuma, papryka czerwona słodka.

Składniki na sos:

  • bazylia świeża,
  • kilka pomidorków koktailowych,
  • olej rzepakowy dla konsystencji,
  • łyżka musztardy ostrej,
  • 2 białka,
  • papryczka ostra,
  • sól.

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w grubsze paski lub kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki, większe kroimy na pół. Cukinię kroimy na pół i następnie pod skosem w tzw. gwizdki. Jajka wybijamy do dużej miski, dodajemy ser dojrzewający, mąkę i bułkę tartą. Wszystko szybko mieszamy i do tego wrzucamy to, co wcześniej pokroiliśmy, czyli kurczaka, kalafiora i cukinię. Wszystko mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, a następnie pieczemy w temperaturze 190 st. C przez około 25-30 minut. Kiedy wszystko jest w piekarniku, zabieramy się za sos. Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy musztardę, papryczkę, bazylię i pomidory, a potem jeszcze sól do smaku. Blendujemy wszystko razem i po chwili dodajemy sukcesywnie olej rzepakowy. Wszystko, co na blaszce podajemy z sosem.

Makaron "muszle" z sosem

Składniki:

  • opakowanie makaronu "duże muszle",
  • 300 g grzybów leśnych,
  • 4 cebule,
  • 200 g serka kremowego,
  • 100 g sera typu lazur,
  • 500 g kiełbasy białej surowej,
  • 4-5 pomidorów polskich,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 100 g mąki,
  • ok. 500 ml mleka,
  • natka pietruszki,
  • chrzan tarty,
  • kminek, majeranek, pieprz czarny, sól.

Przygotowanie:

Gotujemy makaron, ale o 2 min. krócej niż czas podany na opakowaniu, a następnie studzimy. Potem na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem. Odstawiamy, przestudzamy i łączymy z serami. Dodajemy także natkę pietruszki. Kiedy farsz jest gotowy, napełniamy nim podgotowane muszle. Kiełbasę pozbawiamy osłonek, wykładamy na patelnię, dodajemy olej rzepakowy i wysmażamy na lekko złote skwarki.

Następnie w rondlu, na oleju rzepakowym lub na maśle, przesmażamy mąkę, jak na delikatną zasmażkę. Potem zalewamy mlekiem. Kiedy powstanie nam beszamel, dodajemy do niego skwarki z kiełbasy i chrzan. Później obficie przyprawiamy. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, do niego wkładamy nabite muszle, posypujemy serem dojrzewającym i wstawiamy do zapieczenia. Pieczemy w 200 st. C przez około 20 minut. Przed podaniem danie posypujemy kostką z pomidorów.

Jabłka i gruszki na gorąco

Składniki:

  • 4 gruszki (najlepiej bardziej okrągłe),
  • 4 jabłka,
  • 200 g sera pleśniowego typu lazur,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • kardamon, cynamon, czarny pieprz,
  • 200 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g rodzynek.

Przygotowanie:

Gruszki i jabłka wydrążamy. Następnie robimy dwa nadzienia. Jedno do gruszek, z sera pleśniowego, orzechów posiekanych, miodu i czarnego pieprzu. Drugie z rodzynek, orzechów posiekanych, miodu, kardamonu i cynamonu. Owoce faszerujemy i żeby bardziej różniły się wyglądem, gruszki owijamy plastrami szynki. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C i pieczemy owoce do momentu, aż wszystko będzie w złotym kolorze. 

Zobacz także:

podziel się: