Wielobarwna kuchnia Oli Jurkiewicz. Proste, jesienne dania, które ozdobią twój stół

Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i sosem aurore
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia w trzech kolorach
Kuchnia w trzech kolorach
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Jesień to pora roku, która jest piękna i pełna barw. Kojarzy się też z wieloma pysznymi, sezonowymi warzywami, takimi jak dynia, soczewica czy por. Możesz je dodać do dań, które nie tylko rozgrzeją całą rodzinę w chłodne dni, ale też będą wyglądały zachwycająco. Wypróbuj przepisy na kolorowe jak jesienne liście potrawy, które w kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła Ola Jurkiewicz.

Kucharka zrobiła tartę z boczkiem i porem, rozgrzewającą zupę z chorizo i soczewicą, zapiekankę ziemniaczaną, a także pulpeciki z sosem winnym.

Tarta z boczkiem i porem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 30 ml kwaśnej śmietany,
  • żółtko,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • por,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 500 ml słodkiej śmietanki,
  • 5 jajek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na stolnicę wyłożyć składniki na ciasto kruche i bardzo szybkimi ruchami zagnieść masę. Potem zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na formę do zapiekania. Ciasto zapiekać pod obciążeniem (np. fasolą) przez 15 minut w 190 stopniach, a następnie usunąć obciążenie i ponownie zapiekać przez 5-7 minut. Pora pokroić w plastry, a boczek w niewielką kostkę i wszystko razem zasmażyć. W misce dokładnie połączyć słodką śmietankę, jajka i przyprawy. Na podpieczony spód wyłożyć por z boczkiem, zalać masą śmietanową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Kroić po wystudzeniu.

Rozgrzewająca zupa z chorizo, czarną soczewicą i dynią

Składniki:

  • 2 litry bulionu,
  • 100 g czarnej soczewicy,
  • ok.300 g kiełbasy chorizo,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża kolendra,
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany 18%,
  • kawałek dyni hokkaido,
  • 150-200 g boczniaków,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól, pieprz, papryka wędzona.

Przygotowanie:

Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić na około godzinę. W dużym garnku zeszklić cebulkę z czosnkiem i wędzoną papryką. Zdjąć osłonkę z chorizo i pokroić kiełbasę w cienkie plasterki, a następnie dodać do cebulki. Boczniaki porwać na kawałki i dodać do garnka z chorizo i cebulą. Potem podsmażać całość przez parę minut. Dynię hokkaido pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Na koniec dodać pomidory z puszki i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. W międzyczasie ugotować czarną soczewicę i dodać ją do gotowej zupy. Podawać z kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą. 

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 600 ml kwaśnej śmietanki,
  • 10 jajek,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • świeży szczypiorek,
  • zsiadłe mleko,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. Cebulę również pokroić w plasterki, a następnie w naczyniu żaroodpornym układać ziemniaki z cebulką tak, by naczynie się zapełniło. W miseczce wymieszać roztopione masło z oliwą, posiekanym czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Taką marynatą posmarować zapiekankę, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. W misce dokładnie połączyć śmietanę z jajkami, solą i posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowany płyn wylać na piekące się ziemniaki i piec dalej przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekankę podawać z sadzonym jajkiem i zsiadłym mlekiem.

Pulpeciki wieprzowo-wołowe, zapiekane z mini pieczarkami, rozmarynem i białym winem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 250 g mini pieczarek,
  • świeży rozmaryn,
  • 3 szalotki,
  • 500 ml bulionu (słoiczek bulionu wołowego),
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • białe wytrawne wino,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

W misce dobrze wyrobić mięso z majonezem, sosem sojowym, przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Z tak przygotowanego mięsa przygotować małe kotleciki i podsmażyć je z każdej strony na małej ilości oliwy na patelni. Podsmażone pulpety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni na maśle zeszklić szalotkę, a kiedy będzie złocista, dodać białe wino i poczekać parę minut, aż odparuje. Następnie wrzucić umyte mini pieczarki, wlać bulion i chwilę pogotować. Na końcu całość zalać śmietank oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos winny z pieczarkami wylać do pulpetów, dodać świeży rozmaryn i zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości