Kucharz pokazał, jak zrobić smażone kanie w cieście z sosem serowym, kluski z grzybami, kapustą i skwarkami z ziemniaka oraz jesienny placek ze śliwkami węgierkami w rumie oraz brzusznicą w budyniu. Receptury znajdziesz poniżej.
Kanie smażone w cieście i sos serowy z kiszonym ogórkiem
Składniki:
- kilka ładnych kani,
- 200 g mąki,
- 100 g skrobi ziemniaczanej,
- szklanka wody gazowanej - mocny gaz,
- sól, pieprz czarny,
- koper,
- proszek do pieczenia,
- soda oczyszczona,
- olej słonecznikowy do smażenia.
Składniki na sos serowy:
- 300 ml śmietanki 36%,
- 300 g sera dojrzewającego – parmezan, bursztyn lub szafir,
- 50 ml białego wina,
- 2 ogórki kiszone,
- łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy.
Przygotowanie:
Kanie:
W misce mieszamy obie mąki wraz z przyprawami, proszkiem, sodą i ziołami. Dodajemy zimną wodę gazowaną i ponownie mieszamy. Kanie rwiemy na kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną, moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone układamy na ręczniku papierowym.
Sos serowy:
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy rozdrobniony ser dojrzewający, a następnie mieszamy przez kilka minut i miksujemy blenderem dla uzyskania większej puszystości oraz pozbycia się grudek. Do sosu dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i musztardę.
Kluchy nierówne z kiszoną kapustą, grzybami oraz skwarkami z ziemniaka
Składniki:
- 500 g mąki,
- 5 jajek,
- sól, pieprz czarny,
- kilka suszonych grzybów,
- natka pietruszki, koperek, świeży lubczyk,
- kapusta kiszona,
- kminek mielony,
- 250 g grzybów,
- szczypior,
- 2 ziemniaki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Grzyby miksujemy w młynku do kawy na puder, pod koniec dodając natkę i koper. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wbijamy jajka, dodajemy puder z grzybów i ziół, a także sól i sporą ilość czarnego pieprzu. Wyrabiamy ciasto na makaron, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę. Później rozwałkowujemy i kroimy w nierówne kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni na oleju przesmażamy kapustę kiszoną, wcześniej posiekaną dosyć drobno, dodajemy kminek mielony i pieprz czarny. Super smak kapusty uzyskamy, podsmażając ją na lekko złoty kolor. Na dużej patelni przesmażamy cebulę z dodatkiem soli i cukru, kiedy tylko cebula nabierze lekko złotego koloru dodajemy grzyby (większe pokrojone, mniejsze w całości). Smażymy przez kilka minut i gotowe. Oczywiście dodajemy też sól i pieprz do smaku.
Później do kapusty dodajemy nasz makaron, razem smażymy przez chwilę i przekładamy na duży talerz. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w soli z mąką i wstawiamy do pieczenia. Kiedy już wszystko mamy, na makaron z kapustą wykładamy smażone grzyby, posypujemy skwarkami i zieleniną.
Jesienne ciasto orzechowe - ze śliwką węgierką w rumie i brusznicą w budyniu
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 7 jajek,
- 200 g cukru,
- 250 g orzechów włoskich,
- 90 g bułki tartej,
- proszek do pieczenia,
- soda oczyszczona.
Składniki na śliwkę w rumie:
- figa,
- rokitnik,
- dereń,
- czarny bez,
- winogrona polskie,
- kilogram śliwek węgierek,
- 200 g cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- goździki mielone,
- cynamon,
- 100 ml rumu.
Składniki na brusznicę w budyniu:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 6 żółtek,
- 800 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 200 g brusznicy,
- 200g masła.
Przygotowanie:
Wszystkie owoce, poza śliwkami, dzielimy na małe kiście i układamy na blaszce. Miód podgrzewamy, dodajemy cukier wanilinowy i polewamy nim owoce. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, najlepiej, jak to będzie 200 stopni, i pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śliwki pozbawiamy pestek i z cukrem smażymy, tak jak na powidła. Kiedy to wszystko się dzieje, zabieramy się za biszkopt orzechowy.
Zaczynamy od starcia orzechów na tarce lub urządzeniu które ściera - nie miksuje. Dlaczego? Przy miksowaniu orzechy puszczają bowiem tłuszcz i nie będą nadawały się do użycia. Białka ubijamy na sztywno, sukcesywnie dodajemy cukier i kiedy tylko uzyskamy prawie sztywną masę, dodajemy żółtko. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Później przechodzimy do mieszania z suchymi składnikami. Orzechy, bułkę i proszek z sodą mieszamy i dodajemy w 3 proporcjach. Staramy się delikatnie zamieszać, a następnie przelać do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Kiedy tak się stanie, należy delikatnie potrząsnąć tortownicą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Czas pieczenia to 50 minut. Biszkopt po upieczeniu delikatnie osiada, ale to nie problem.
700 ml mleka zagotowujemy z cukrami, a pozostałe mleko łączymy z żółtkami i budyniem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodajemy mieszankę budyniu z żółtkami. Wszystko mieszamy i dodajemy pokruszone masło. Ponownie dokładnie mieszamy i dodajemy owoce brusznicy. Znów mieszamy całość i odstawiamy. Upieczony biszkopt przekrawamy na 2-3 części, nasączamy czym lubimy, smarujemy wysmażonymi śliwkami i kremem budyniowym.
Zobacz także:
- Dary lasu w kuchni Andrzeja Polana. Pachnące jesienią dania z serem śródziemnomorskim
- Jesienne obiady z dodatkiem serka z przepisów Andrzeja Polana zachwycą podniebienia największych niejadków
- Jesienne owoce... na wytrawnie! Wypróbuj niesamowite przepisy Andrzeja Polana i zachwyć swoje podniebienie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News