Andrzej Polan świętuje urodziny w naszej kuchni. Co przyrządził z darów jesieni?

Andrzej Polan świętuje urodziny w naszej kuchni. Co przyrządził z darów jesieni?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wyjątkowa kuchnia w wydaniu Andrzeja Polana
Wyjątkowa kuchnia w wydaniu Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Andrzej Polan obchodzi dziś w kuchni Dzień Dobry TVN swoje 60. urodziny. Z tej okazji zaprezentował kilka nietuzinkowych, bardzo pysznych dań pełne darów jesieni. Dodał więc do nich grzyby, a także sezonowe, jesienne owoce. Zachęcamy do wypróbowania jego przepisów we własnej kuchni.

Kucharz pokazał, jak zrobić smażone kanie w cieście z sosem serowym, kluski z grzybami, kapustą i skwarkami z ziemniaka oraz jesienny placek ze śliwkami węgierkami w rumie oraz brzusznicą w budyniu. Receptury znajdziesz poniżej.

Kanie smażone w cieście i sos serowy z kiszonym ogórkiem

Składniki:

  • kilka ładnych kani,
  • 200 g mąki,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • szklanka wody gazowanej - mocny gaz,
  • sól, pieprz czarny,
  • koper,
  • proszek do pieczenia,
  • soda oczyszczona,
  • olej słonecznikowy do smażenia.

Składniki na sos serowy:

  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 300 g sera dojrzewającego – parmezan, bursztyn lub szafir,
  • 50 ml białego wina,
  • 2 ogórki kiszone,
  • łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy.

Przygotowanie:

Kanie:

W misce mieszamy obie mąki wraz z przyprawami, proszkiem, sodą i ziołami. Dodajemy zimną wodę gazowaną i ponownie mieszamy. Kanie rwiemy na kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną, moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone układamy na ręczniku papierowym.

Sos serowy:

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy rozdrobniony ser dojrzewający, a następnie mieszamy przez kilka minut i miksujemy blenderem dla uzyskania większej puszystości oraz pozbycia się grudek. Do sosu dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i musztardę.

Kluchy nierówne z kiszoną kapustą, grzybami oraz skwarkami z ziemniaka

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 5 jajek,
  • sól, pieprz czarny,
  • kilka suszonych grzybów,
  • natka pietruszki, koperek, świeży lubczyk,
  • kapusta kiszona,
  • kminek mielony,
  • 250 g grzybów,
  • szczypior,
  • 2 ziemniaki,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Kluchy nierówne z kiszoną kapustą, grzybami oraz skwarkami z ziemniaka
Kluchy nierówne z kiszoną kapustą, grzybami oraz skwarkami z ziemniaka
Kluchy nierówne z kiszoną kapustą, grzybami oraz skwarkami z ziemniaka
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Grzyby miksujemy w młynku do kawy na puder, pod koniec dodając natkę i koper. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wbijamy jajka, dodajemy puder z grzybów i ziół, a także sól i sporą ilość czarnego pieprzu. Wyrabiamy ciasto na makaron, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę. Później rozwałkowujemy i kroimy w nierówne kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie.

Na patelni na oleju przesmażamy kapustę kiszoną, wcześniej posiekaną dosyć drobno, dodajemy kminek mielony i pieprz czarny. Super smak kapusty uzyskamy, podsmażając ją na lekko złoty kolor. Na dużej patelni przesmażamy cebulę z dodatkiem soli i cukru, kiedy tylko cebula nabierze lekko złotego koloru dodajemy grzyby (większe pokrojone, mniejsze w całości). Smażymy przez kilka minut i gotowe. Oczywiście dodajemy też sól i pieprz do smaku.

Później do kapusty dodajemy nasz makaron, razem smażymy przez chwilę i przekładamy na duży talerz. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w soli z mąką i wstawiamy do pieczenia. Kiedy już wszystko mamy, na makaron z kapustą wykładamy smażone grzyby, posypujemy skwarkami i zieleniną.

Jesienne ciasto orzechowe - ze śliwką węgierką w rumie i brusznicą w budyniu 

Składniki na biszkopt orzechowy:

  • 7 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 90 g bułki tartej,
  • proszek do pieczenia,
  • soda oczyszczona.

Składniki na śliwkę w rumie:

  • figa,
  • rokitnik,
  • dereń,
  • czarny bez,
  • winogrona polskie,
  • kilogram śliwek węgierek,
  • 200 g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • goździki mielone,
  • cynamon,
  • 100 ml rumu.

Składniki na brusznicę w budyniu:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 6 żółtek,
  • 800 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 200 g brusznicy,
  • 200g masła.

Przygotowanie:

Wszystkie owoce, poza śliwkami, dzielimy na małe kiście i układamy na blaszce. Miód podgrzewamy, dodajemy cukier wanilinowy i polewamy nim owoce. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, najlepiej, jak to będzie 200 stopni, i pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śliwki pozbawiamy pestek i z cukrem smażymy, tak jak na powidła. Kiedy to wszystko się dzieje, zabieramy się za biszkopt orzechowy.

Zaczynamy od starcia orzechów na tarce lub urządzeniu które ściera - nie miksuje. Dlaczego? Przy miksowaniu orzechy puszczają bowiem tłuszcz i nie będą nadawały się do użycia. Białka ubijamy na sztywno, sukcesywnie dodajemy cukier i kiedy tylko uzyskamy prawie sztywną masę, dodajemy żółtko. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Później przechodzimy do mieszania z suchymi składnikami. Orzechy, bułkę i proszek z sodą mieszamy i dodajemy w 3 proporcjach. Staramy się delikatnie zamieszać, a następnie przelać do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Kiedy tak się stanie, należy delikatnie potrząsnąć tortownicą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Czas pieczenia to 50 minut. Biszkopt po upieczeniu delikatnie osiada, ale to nie problem.

700 ml mleka zagotowujemy z cukrami, a pozostałe mleko łączymy z żółtkami i budyniem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodajemy mieszankę budyniu z żółtkami. Wszystko mieszamy i dodajemy pokruszone masło. Ponownie dokładnie mieszamy i dodajemy owoce brusznicy. Znów mieszamy całość i odstawiamy. Upieczony biszkopt przekrawamy na 2-3 części, nasączamy czym lubimy, smarujemy wysmażonymi śliwkami i kremem budyniowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości