Kugel (babka ziemniaczana) z boczkiem
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków,
- 0,5 kg wędzonego boczku,
- olej rzepakowy,
- sól,
- 0,5 łyżki świeżo mielonego pieprzu,
- 3 jajka,
- 3 cebule.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy ze skóry i ścieramy w maszynie lub na tarce razem z cebulką. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy na nim pokrojony w kostkę boczek. Zrumieniony boczek przelewamy wraz z olejem do misy z utartymi ziemniakami i cebulką, i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy oraz jajka i ponownie mieszamy, aby wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączyły. Gdy nasza potrawa jest już dobrze wymieszana, przelewamy ją do blachy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie wyjmujemy Kugiel z pieca i pozostaje nam już tylko delektować się jego smakiem.
Kugel (babka ziemniaczana) z borowikami
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków,
- 1 kg grzybów leśnych lub borowików,
- olej rzepakowy,
- tymianek, czosnek,
- sól,
- 0,5 łyżki świeżo mielonego pieprzu,
- 3 jajka,
- 4 cebule.
Sposób przygotowania:
Borowiki oczyszczam, kroimy na grubszą kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Czekamy aż się zarumienią, ale nie dopuszczamy aby się przypaliły. Zdejmujemy z patelni i na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z odrobiną masła. Następnie dodajemy borowiki, tymianek i czosnek, i wszystkie składniki doprawiamy solą i mielonym pieprzem, i smażymy je jeszcze przez kilka minut, po czym dodajemy olej i czekamy aż nam się rozgrzeje. Ścieramy ziemniaki i 3 cebulki, po czym dodajemy borowiki i energicznie mieszamy. Następnie wbijamy 3 jajka i dodajemy przyprawy. Przygotowaną babkę przelewamy do formy i pieczemy godzinę w 180 st. C. Po tym czasie wyjmujemy naszą potrawę z pieca i przystępujemy do degustacji.
Zobacz także:
- Mikołaj Rey i jego babka... ziemniaczana
- Ziemniaczane kotleciki, babka i kiszka
- Kartacze, babka i kiszka, czyli dania kuchni podlaskiej. "Bez ziemniaków nie ma obiadu"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Krystyna i Aneta Kurpiewskie
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News