Babka ziemniaczana, czyli kugel, na różne sposoby - wyczaruj pyszne dania z ziemniaka

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
Źródło: Michał Żebrowski/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Krystyna i Aneta Krupiewskie, propagatorki kuchni regionalnej, przygotowały pyszne dania z ziemniaków, czyli babkę ziemniaczaną. Jak zrobić kugel? Oto ich przepisy.

Kugel (babka ziemniaczana) z boczkiem

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg wędzonego boczku,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • 0,5 łyżki świeżo mielonego pieprzu,
  • 3 jajka,
  • 3 cebule.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy ze skóry i ścieramy w maszynie lub na tarce razem z cebulką. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy na nim pokrojony w kostkę boczek. Zrumieniony boczek przelewamy wraz z olejem do misy z utartymi ziemniakami i cebulką, i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy oraz jajka i ponownie mieszamy, aby wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączyły. Gdy nasza potrawa jest już dobrze wymieszana, przelewamy ją do blachy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie wyjmujemy Kugiel z pieca i pozostaje nam już tylko delektować się jego smakiem.

Kugel (babka ziemniaczana) z borowikami

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 1 kg grzybów leśnych lub borowików,
  • olej rzepakowy,
  • tymianek, czosnek,
  • sól,
  • 0,5 łyżki świeżo mielonego pieprzu,
  • 3 jajka,
  • 4 cebule.

Sposób przygotowania:

Borowiki oczyszczam, kroimy na grubszą kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Czekamy aż się zarumienią, ale nie dopuszczamy aby się przypaliły. Zdejmujemy z patelni i na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z odrobiną masła. Następnie dodajemy borowiki, tymianek i czosnek, i wszystkie składniki doprawiamy solą i mielonym pieprzem, i smażymy je jeszcze przez kilka minut, po czym dodajemy olej i czekamy aż nam się rozgrzeje. Ścieramy ziemniaki i 3 cebulki, po czym dodajemy borowiki i energicznie mieszamy. Następnie wbijamy 3 jajka i dodajemy przyprawy. Przygotowaną babkę przelewamy do formy i pieczemy godzinę w 180 st. C. Po tym czasie wyjmujemy naszą potrawę z pieca i przystępujemy do degustacji.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości