Groszek ptysiowy doda smaku i wyrazistości każdej potrawie. Zobacz, jak w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przyrządza sałatę na ciepło z pieczonych warzyw z groszkiem ptysiowym, ptysie z pastą z awokado i tatarem z łososi oraz deser ze słomką ptysiową.
Niewielkie groszki z ciasta parzonego to znakomity przysmak, który zyskał największą popularność w krajach Europy Środkowej. Możecie przygotować te kuleczki w domu za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy. Jeżeli jednak nie macie zbyt dużo czasu na kuchenne zadania, to kupcie gotowy produkt w sklepie.
Deser ze słomką ptysiową i malinami
Składniki na 2 porcje:
- 200 g mascarpone
- 200 ml śmietanki słodkiej
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g malin
- 20 sztuk słomek ptysiowych
- 100 ml mleka skondensowanego
- kilka liści świeżej mięty
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cytryny, Zostaw troszkę bitej śmietany do dekoracji. Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj łyżką. Mleko skondensowane podgrzej w rondelku. Do pucharków wyłóż słomkę ptysiową połamaną na mniejsze kawałki. Dodaj masę. Następnie maliny i znowu przełóż ptysiami oraz masą serową. Na koniec dodaj maliny, miętę oraz płatki migdałowe i polej całość ciepłym mlekiem skondensowanym. Na wierzch możesz ułożyć bitą śmietanę.
Sałata na ciepło z pieczonych warzyw, fetą, groszkiem ptysiowym z pastą z jajek na miękko
Składniki:
- mały bakłażan
- czerwona papryka
- cukinia
- czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz cytrynowy
- łyżeczka suszonego oregano
- kilka łyżek groszku ptysiowego
Pasta z jajek:
- 4 jajka ugotowane na miękko
- łyżka majonezu
- łyżka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- opakowanie sera feta
- garśc rukoli
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wszystkie warzywa pokrój na drobniejsze kawałki. Naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż warzywa, dodaj przyprawy i skrop oliwą. Wymieszaj i piecz 20-25 minut aż warzywa będą miękkie i się przyrumienią. Jajka pokrój w misce na mniejsze kawałki, dodaj musztardę, paprykę, sól, pieprz, majonez, jogurt naturalny oraz zieloną pietruszkę. Wymieszaj. Warzywa przełóż wraz z rukolą na półmisek, dodaj pastę jajeczną oraz pokruszony ser feta. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, i dopraw do smaku. Na wierzch ułóż pyszny groszek ptysiowy.
Ptysie z pastą z awokado i tatarem z łososia
Składniki:
- 12-15 ptysi
Pasta z awokado:
- 2 miękkie awokado
- łyżka soku z cytryny
- szalotka drobno posiekana
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz cytrynowy do smaku
- papryczka chili drobno posiekana
- łyżka serka śmietankowego
- łyżeczka musztardy
- łyżka posiekanej drobno kolendry
- 200 g fileta z łososia
- łyżka soku z cytryny
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka podprażonego sezamu
- miękkie mango
Przygotowanie:
Awokado rozgnieć widelcem w misce, dodaj przyprawy, kolendrę i sok z cytryny. Wymieszaj całość. Łososia drobno posiekaj jak na tatar wołowy, dodaj resztę składników. Ptysie nadziewane łososiem i pastą z awokado z wierzchu posyp sezamem. Podawaj z mango.
Zobacz także:
- Dania z kurczakiem. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Pyszne i ekologiczne dania z drobiu. Przepisy Andrzeja Polana
- Kurczak w trzech odsłonach
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News