Groszek ptysiowy doda smaku i wyrazistości każdej potrawie. Zobacz, jak w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przyrządza sałatę na ciepło z pieczonych warzyw z groszkiem ptysiowym, ptysie z pastą z awokado i tatarem z łososia oraz deser ze słomką ptysiową.
Niewielkie groszki z ciasta parzonego to znakomity przysmak, który zyskał największą popularność w krajach Europy Środkowej. Możecie przygotować te kuleczki w domu za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy. Jeżeli jednak nie macie zbyt dużo czasu na kuchenne zadania, to kupcie gotowy produkt w sklepie.
Groszek ptysiowy – z czym podawać?
Co, jeśli powiemy Wam, że do zjedzenia groszku ptysiowego nie potrzebujecie żadnej potrawy? Możecie potraktować te małe kuleczki jako przekąskę i chrupać je do woli w wybranym momencie. Jeżeli jednak chcecie zaserwować coś pysznego z dodatkiem groszku ptysiowego, to koniecznie skupcie się na deserach! Małe kuleczki sprawdzą się doskonale jako spód do sernika na zimno. Dorzućcie je również do tiramisu, a zachwycą wszystkich smakiem i chrupiącą konsystencją. Fani słodyczy mogą wykorzystać groszek ptysiowy do zrobienia bloczku z czekolady. Skomponujcie go z orzechami i karmelem i przekonajcie się, jakie to pyszne! Opcji macie naprawdę wiele. Jak podawać groszek ptysiowy? Zobaczcie nasze obiadowe propozycje!
Groszek ptysiowy – do jakiej zupy pasuje?
Brakuje Wam pomysłu na podanie zupy? Mamy sposób na rozwianie nudy na talerzu! Następnym razem zadbajcie o pyszny dodatek, czyli groszek ptysiowy – z czym go podawać? Te niewielkie kuleczki mogą zmienić danie, nadając mu nowej prezencji i smaku. Do jakiej zupy pasuje groszek ptysiowy? Macie naprawdę wiele opcji! Ten przysmak sprawdzi się jako dodatek do klarownych zup, np. rosołu. Największą furorę zrobi jednak gdzie indziej. Co powiecie na zupę krem z groszkiem ptysiowym? To duet idealny! Kremowa konsystencja zupy sprawi, że kuleczki nie zmiękną i zachowają swoją formę. Uwaga! Dodawajcie groszek ptysiowy po nałożeniu zupy na talerz, nie róbcie tego podczas gotowania potrawy. Smacznego!
Deser ze słomką ptysiową, mascarpone, bitą śmietaną, malinami i ciepłym mlekiem skondensowanym
Składniki na 2 porcje:
- 200 g mascarpone
- 200 ml śmietanki słodkiej
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g malin
- 20 sztuk słomek ptysiowych
- 100 ml mleka skondensowanego
- kilka liści świeżej mięty
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cytryny, Zostaw troszkę bitej śmietany do dekoracji. Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj łyżką. Mleko skondensowane podgrzej w rondelku. Do pucharków wyłóż słomkę ptysiową połamaną na mniejsze kawałki. Dodaj masę. Następnie maliny i znowu przełóż ptysiami oraz masą serową. Na koniec dodaj maliny, miętę oraz płatki migdałowe i polej całość ciepłym mlekiem skondensowanym. Na wierzch możesz ułożyć bitą śmietanę.
Sałata na ciepło z pieczonych warzyw, fetą, groszkiem ptysiowym z pastą z jajek na miękko
Składniki:
- mały bakłażan
- czerwona papryka
- cukinia
- czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz cytrynowy
- łyżeczka suszonego oregano
- kilka łyżek groszku ptysiowego
Pasta z jajek:
- 4 jajka ugotowane na miękko
- łyżka majonezu
- łyżka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- opakowanie sera feta
- garśc rukoli
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wszystkie warzywa pokrój na drobniejsze kawałki. Naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż warzywa, dodaj przyprawy i skrop oliwą. Wymieszaj i piecz 20-25 minut aż warzywa będą miękkie i się przyrumienią. Jajka pokrój w misce na mniejsze kawałki, dodaj musztardę, paprykę, sól, pieprz, majonez, jogurt naturalny oraz zieloną pietruszkę. Wymieszaj. Warzywa przełóż wraz z rukolą na półmisek, dodaj pastę jajeczną oraz pokruszony ser feta. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, i dopraw do smaku. Na wierzch ułóż pyszny groszek ptysiowy.
Ptysie z pastą z awokado i tatarem z łososia
Składniki:
- 12-15 ptysi
Pasta z awokado:
- 2 miękkie awokado
- łyżka soku z cytryny
- szalotka drobno posiekana
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz cytrynowy do smaku
- papryczka chili drobno posiekana
- łyżka serka śmietankowego
- łyżeczka musztardy
- łyżka posiekanej drobno kolendry
Tatar z łososia:
- 200 g fileta z łososia
- łyżka soku z cytryny
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka podprażonego sezamu
- miękkie mango
Przygotowanie:
Awokado rozgnieć widelcem w misce, dodaj przyprawy, kolendrę i sok z cytryny. Wymieszaj całość. Łososia drobno posiekaj jak na tatar wołowy, dodaj resztę składników. Ptysie nadziewane łososiem i pastą z awokado z wierzchu posyp sezamem. Podawaj z mango.
Zobacz także:
- Dania z kurczakiem. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Pyszne i ekologiczne dania z drobiu. Przepisy Andrzeja Polana
- Kurczak w trzech odsłonach
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN