Groszek ptysiowy gwiazdą kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Groszek ptysiowy doda smaku i wyrazistości każdej potrawie. Zobacz, jak w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przyrządza sałatę na ciepło z pieczonych warzyw z groszkiem ptysiowym, ptysie z pastą z awokado i tatarem z łososi oraz deser ze słomką ptysiową.

Niewielkie groszki z ciasta parzonego to znakomity przysmak, który zyskał największą popularność w krajach Europy Środkowej. Możecie przygotować te kuleczki w domu za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy. Jeżeli jednak nie macie zbyt dużo czasu na kuchenne zadania, to kupcie gotowy produkt w sklepie.

Deser ze słomką ptysiową i malinami

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki słodkiej
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g malin
  • 20 sztuk słomek ptysiowych
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • kilka liści świeżej mięty
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cytryny, Zostaw troszkę bitej śmietany do dekoracji. Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj łyżką. Mleko skondensowane podgrzej w rondelku. Do pucharków wyłóż słomkę ptysiową połamaną na mniejsze kawałki. Dodaj masę. Następnie maliny i znowu przełóż ptysiami oraz masą serową. Na koniec dodaj maliny, miętę oraz płatki migdałowe i polej całość ciepłym mlekiem skondensowanym. Na wierzch możesz ułożyć bitą śmietanę.

Sałata na ciepło z pieczonych warzyw, fetą, groszkiem ptysiowym z pastą z jajek na miękko

Składniki:

  • mały bakłażan
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz cytrynowy
  • łyżeczka suszonego oregano
  • kilka łyżek groszku ptysiowego

Pasta z jajek:

  • 4 jajka ugotowane na miękko
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • opakowanie sera feta
  • garśc rukoli
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wszystkie warzywa pokrój na drobniejsze kawałki. Naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż warzywa, dodaj przyprawy i skrop oliwą. Wymieszaj i piecz 20-25 minut aż warzywa będą miękkie i się przyrumienią. Jajka pokrój w misce na mniejsze kawałki, dodaj musztardę, paprykę, sól, pieprz, majonez, jogurt naturalny oraz zieloną pietruszkę. Wymieszaj. Warzywa przełóż wraz z rukolą na półmisek, dodaj pastę jajeczną oraz pokruszony ser feta. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, i dopraw do smaku. Na wierzch ułóż pyszny groszek ptysiowy.

Ptysie z pastą z awokado i tatarem z łososia

Składniki:

  • 12-15 ptysi

Pasta z awokado:

  • 2 miękkie awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • szalotka drobno posiekana
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • papryczka chili drobno posiekana
  • łyżka serka śmietankowego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka posiekanej drobno kolendry

Tatar z łososia:

  • 200 g fileta z łososia
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka podprażonego sezamu
  • miękkie mango

Przygotowanie:

Awokado rozgnieć widelcem w misce, dodaj przyprawy, kolendrę i sok z cytryny. Wymieszaj całość. Łososia drobno posiekaj jak na tatar wołowy, dodaj resztę składników. Ptysie nadziewane łososiem i pastą z awokado z wierzchu posyp sezamem. Podawaj z mango.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości