Świerszcze na polskich talerzach? "Hodowla owadów jest prostsza, niż uprawa pszenicy"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mąka ze świerszczy debiutuje w sklepach
Mąka ze świerszczy debiutuje w sklepach
Jakie owady mogą nas pogryźć?
Jakie owady mogą nas pogryźć?
Zwierzostrady
Zwierzostrady
Rośliny niebezpieczne dla zwierząt i małych dzieci
Rośliny niebezpieczne dla zwierząt i małych dzieci
Intymne życie zwierząt
Intymne życie zwierząt
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Fani egzotycznych smaków będą zachwyceni. 24 stycznia na rynku krajów unijnych pojawi się mąka ze świerszczy. Na jej bazie mogą powstać produkty takie jak bułki i chleby. Czy przysmak przyjmie się w Polsce? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z biologiem Stanisławem Oboziakiem.

Produkty na bazie świerszcza wchodzą na polski rynek

Kulinarni smakosze i poszukiwacze nowych doznań związanych z kubkami smakowymi, będą mieli niedługo nie byle jaką ucztę. Rozporządzenie Komisji Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwala bowiem na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z acheta domesticus (świerszcza domowego).

Jakie owady mogą nas pogryźć?

Jakie owady mogą nas pogryźć?
Jakie owady mogą nas pogryźć?
Zwierzostrady
Zwierzostrady
Rośliny niebezpieczne dla zwierząt i małych dzieci
Rośliny niebezpieczne dla zwierząt i małych dzieci
Intymne życie zwierząt
Intymne życie zwierząt
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin

Od 24 stycznia 2023 roku możliwa będzie produkcja i sprzedaż produktów zawierających mąkę ze świerszcza. W naszej kuchni mąkę ze świerszczy testował Andrzej Polan. - Na pierwszy rzut zrobię ciasteczka angielskie. Mąka, spora ilość tłuszczu, cukru i cukru wanilinowego - zdradził.

Specyficzny smak mąki podzielił naszych prowadzących, Filip Chajzer podszedł do tematu raczej sceptycznie, za to Małgosia Ohme wydawała się otwarta na nowości. Stanisław Oboziak, biolog z Centrum Nauki Kopernik zdradził, do czego będzie wykorzystywana nowość na rynku. - Można z niej wyrabiać bułki, chleb, stosować ją w batonikach i innych produktach spożywczych, ma być też uzupełnieniem dla płynnych posiłków dla sportowców - zdradził.

Nie bez znaczenia jest tu też wpływ produkcji mąki ze świerszczy na środowisko. - To jest nasz ratunek, bo, jak wiemy, mamy ograniczoną ilość miejsca i nie możemy wszystkiego przeznaczyć na uprawę roli. - wyjaśnił ekspert. - Owady są bardzo wydajne, bardzo szybko się rozmnażają, a ich białko jest bardzo odżywcze, zawiera cenne aminokwasy i jest bardzo łatwo przyswajalne - dodał. Jakie jeszcze są zalety nietypowej mąki? - Nie zawiera glutenu, a hodowla owadów jest prostsza, niż uprawa pszenicy - zaznaczył. - Jeśli ktoś ma problem z chityną, to powinien unikać takiej mąki - podkreślił.

Produkty ze świerszcza - kto wyprodukuje?

Na tę chwilę nie ma się co spodziewać produktów na bazie świerszcza w każdym sklepie. Pozwolenie na stosowanie proszku tego owada otrzymała na razie tylko jedna firma Cricket One Co. Ltd. Mączkę w żywności będą mogli stosować do 2028 r.

Mąka z insektów pod względem gospodarczym i ekologicznym jest bardzo dobrym krokiem. Produkcja wysokobiałkowych odżywek z owadów jest znacznie tańsza niż hodowla kur, świni czy krów – powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka i założycielka Nutrition Lab mgr Agnieszka Piskała-Topczewska.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Oskar Netkowski, Katarzyna Lackowska

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto / Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana