owady

    owady

    Patyczak rogaty to popularny owad hodowlany, który zachwyca nietuzinkowym wyglądem i zdolnościami kamuflażu. Opieka nad patyczakami i odżywianie ich nie należą do skomplikowanych i problematycznych. Co jedzą patyczaki hodowane w warunkach domowych?

    Larwy złotooków zjadają mszyce, pomidory zapylone przez trzmiele dają o około 30 proc. większe plony, z kolei dzięki ważkom pozbywamy się komarów w ogrodzie. Problemem jest jednak częsty brak miejsca do zamieszkania dla pożytecznych owadów. Jak możemy pomóc im przetrwać zimę?

    Każdy, kto chciałby skutecznie zwalczyć mole, powinien zacząć od dokładnego oczyszczenia mebli, w których stwierdzono obecność owadów. Użyć do tego można mydła lawendowego i roztworu wody z octem. Aby uporać się z inwazją insektów, warto zastosować też woreczki wypełnione ziołami.

    Muchy, które pojawiają się w naszych domach i niemal całym otoczeniu latem, potrafią niezwykle irytować. Są nie tylko natrętne i przeszkadzają w codziennym funkcjonowaniu, ale mogą też przenosić różnego typu zarazki. Jak skutecznie pozbyć much?

    Włochate chrząszcze pojawiły się w Polsce i można je spotkać przede wszystkim wieczorami. Są nie tylko przy lasach, ale również w mieście. Wplątują się we włosy, a nawet wpadają za ubrania. Jakie jeszcze niebezpieczeństwa czyhają na nas z ich strony?

    Sezon sprzyja wyjazdom na łono natury. Niestety miłośnicy wypoczynku nad jeziorem oraz na terenach zalesionych są narażeni na ukąszenia komarów, kleszczy i innych owadów. Jak się przed nimi uchronić? O to zapytaliśmy Ewę Sady z Samodzielnego Zakładu Entomologii Stosowanej SGGW. Natomiast prof. biologii Stanisław Czachorowski przekonywał, że owady wcale nie są takie złe.

    Natura to niewyczerpane źródło piękna i inspiracji. Nie trzeba podziwiać wysokich gór czy bezkresnych oceanów, aby przekonać się, jak wiele ma nam do zaoferowania. Czasami wystarczy spojrzeć na łąkę, by przenieść się w zupełnie inny świat, do którego przepustką jest aparat fotograficzny.

    Muffiny z dodatkiem larw mącznika, świerszcze kubańskie w czekoladzie, owady w karmelu i przyprawach. Brzmi egzotycznie, ale można to jeść. Dr Ewelina Zielińska owadów nigdy się nie bała, nie podejrzewała jednak, że karierę naukową poświęci właśnie im. Dowiodła, że są źródłem wielu cennych składników, które mogą pomagać w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca czy nadciśnienie. Jakie inne korzyści przynosi spożywanie owadów?

    Wojciech Duda od dzieciństwa pasjonował się przyrodą. Zachwyt małego chłopacy przerodził się w niesamowite hobby. Mężczyzna od 35 lat kolekcjonuje owady, a jego zbiór liczy obecnie około 8 tysięcy. Co fascynuje go w czarnych chrząszczach czy motylach?

    Komary i meszki potrafią dać się nam we znaki. Na szczęście są rośliny, które odstraszają te owady. Mówił o nich w Dzień Dobry TVN dr Artur Zagajewski z Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie.

    Łukasz Długowski i Mariusz Morkowski, wraz z szóstką pierwszoklasistów, wybrali się na spacer po Kampinoskim Parku Narodowym tropem ... owadów. Jakie okazy udało im się "upolować"?

    Doktorantka z Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego Marta Skowron-Volponi znalazła w lasach tropikalnych Malezji gatunek motyla imitującego pszczołę. Badaczkę zaprosiliśmy do Dzień Dobry TVN, aby opowiedziała nam o swoim odkryciu. Ile jeszcze nowych gatunków odkryła polska badaczka? Ile miała lat, kiedy pierwszy raz zachwyciła się motylami?

    Jeżeli zobaczycie leżącego w trawie Jerzego Kryszaka, to nie panikujcie. Nic mu nie jest, on po prostu oddaje się swojej pasji, czyli "cykaniu" wszystkiego co się rusza przy ziemi ;) O fotografowaniu owadów, ślimaków i tym podobnych maluchów z artystą rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska. Czy Jerzy Kryszak zna gatunki, które fotografuje? Rozpoznaje ich płeć? Jak się przyczaja na swoich modeli?

    Są osoby, którym nie przeszkadzają latające w domu owady, ale są i tacy, którzy tego nie znoszą. I właśnie tym ostatnim Wiesiek "Złota rączka" Skiba pokazał, jak montuje się w oknie moskitierę.

    W Azji owady pełnią funkcję przekąsek. Prażone, a nawet surowe insekty można kupić niemal na każdym rogu. Dlaczego w Polsce jadalne owady wywołują aż takie obrzydzenie? Czy jesteśmy otwarci na kulinarne eksperymenty? O smakowych upodobaniach Polaków w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Natalią Nguyen, architektką, miłośniczką jedzenia i gotowania, Pawłem Lorochem, dziennikarzem radiowym, ekspertem kulinarnym oraz Izabelą Janachowską.

    W centrum Warszawy stanął hotel… dla pszczół. O akcji "Adoptuj pszczołę" opowiedział nasz prezenter pogody Bartek Jędrzejak.

    Lato sprzyja pojawieniu się komarów i meszek. Czym je odganiać? Czy możemy się na nie uczulić? Czy jest jakiś środek, by zmniejszyć świąd? O tym rozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN.