Bywają mniejsze niż główka szpilki. Jakiej wielkości kleszcz jest najbardziej niebezpieczny?

ugryzienie kleszcza
Czy każde ugryzienie kleszcza jest groźne?
Źródło: rbkomar/Getty Images
Wraz z coraz wyższą temperaturą na dworze wzrasta zagrożenie ugryzieniem przez kleszcza. Pajęczak przechodzi przez kilka etapów rozwojowych, w trakcie których może przenosić choroby. W której fazie kleszcze są najgroźniejsze dla organizmu człowieka?

Dalsza część artykułu dostępna jest pod materiłem wideo.

DD_20250429_Maja_napisy
Naturalne sposoby na odstraszenie kleszczy (napisy)
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy każde ugryzienie kleszcza jest groźne?

Leśne wędrówki, spacery po łące czy pikniki w wysokiej trawie - coraz ładniejsza pogoda sprzyja nie tylko aktywnościom na łonie natury, ale i ugryzieniom przez kleszcze. Samo zetknięcie z insektem nie jest niebezpieczne, jednak wiele z tych pajęczaków może przenosić niebezpieczne choroby. Nie każdy osobnik jest nosicielem wirusów i bakterii, nie można jednak lekceważyć potencjalnego zagrożenia, jakie niesie ugryzienie.

Jak czytamy na tvn24.pl, cykl życiowy kleszcza składa się z czterech stadiów - jajka, larwy, nimfy i osobnika dorosłego. Według Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), pajęczaki mogą gryźć i przenosić choroby na trzech ostatnich stadiach, czyli przez większość życia. Osobnik musi pożywić się krwią, by doszło do wylinki lub, u formy dorosłej, złożenia jaj.

Która forma kleszcza jest najgroźniejsza?

Kleszcze mogą mieć różne rozmiary. Ich larwy są ledwo zauważalne - wyglądają jak drobinka piasku - nimfa może mieć też wielkość główki od szpilki. Według Narodowego Instytutu Zdrowia właśnie ta forma jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ łatwo ją przeoczyć a pajęczak ma więcej czasu na ugryzienie i potencjalne zakażenie organizmu.

Dorosłe osobniki mają osiem odnóży i mają wielkość małych pająków. Po posileniu się krwią samica może znacznie urosnąć, nawet do wielkości ziarnka grochu.

- Ryzyko rozwinięcia się boreliozy po ukłuciu kleszcza średnio ocenia się na 2,6 procent i zależy od czasu żerowania na skórze: od 2 procent jeżeli jest on krótszy niż 12 godzin do 5,2 procent po czterech dniach - przekazali eksperci.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości