Koreańskie pączki – nowy hit dla fanów słodkości
Z lukrem, cukrem pudrem, z czekoladą, nadzieniem różanym, pistacjowym, malinowy, z bitą śmietaną, a może fit wersja – pieczona. Odmian pączków jest naprawdę wiele. Szczególnie teraz, kilka tygodni przed Tłustym Czwartkiem cukiernie prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków.
W sieci pojawił się natomiast nietypowy przepis, który z pewnością zainteresuje wielbicieli smażonych słodkich przysmaków. Przedstawiamy kkwabaegi, czyli koreańskie pączki. Na tle naszych tradycyjnych wyróżniają się kształtem. Nie są bowiem okrągłe, lecz podłużne. Co więcej, drożdżowe zawijasy nie posiadają nadzienia, a z wierzchu obsypuje się je drobnym cukrem i cynamonem.
Zakręcone pączki z Korei – przepis
Koreańskie pączki są raczej smakołykiem trudnym do odnalezienia w polskich sklepach. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie, aby wykonać je samodzielnie w domu. YouTuberka, która prowadzi kanał "Pierogi z Kimchi" zdradziła w sieci przepis na tradycyjne kkwabaegi. Jak się okazuje, nie jest on tak trudny, jak się wydaje.
Składniki:
- 40 g masła,
- 150 ml mleka,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 400 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuść masło. Gdy ostygnie, dodaj mleko w temperaturze pokojowej i cukier, a następnie wymieszaj. W osobnej miseczce rozbij jedno jajko i dodaj jedno żółtko, delikatnie roztrzep. Połącz z mlekiem i masłem. Do całości wsyp suche drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Miseczkę przykryj ściereczką.
W drugiej misce przygotuje mąkę pszenną, szczyptę soli i wlej wyrośnięte drożdże. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej i sprężystej masy. Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Formowanie kręconych pączków
Gdy ciasto podwoi objętość, przenieś je na stolnice i podziel na 12 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Każdy kawałek roluj w wałeczek o długości około 15 centymetrów. Następnie trzymając po dwóch stronach ciasto, zacznij je zwijać w przeciwne strony. Gdy ciasto będzie zwinięte, złap dwa końce, podnieś je, a ono zakręci się w finalny kształt.
Czynność powtarzaj na każdym kawałku. Po wykonaniu znowu pozostaw je do wyrośnięcia przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wrzuć pączki do rozgrzanego oleju. Wyciągaj po wypłynięciu na powierzchnię garnka.
Usmażone pączki odsącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i jeszcze gorące obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tłusty czwartek. Łatwy i przyjemny przepis na domowe pączki
- Pączki na słono z wędzoną kaczką i kremowym pasztetem z przepisu Sebastiana Olmy
- Pączki w 15 minut według przepisu Szymona Czerwińskiego
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Yeongsik Im/GettyImages