Lidia Popiel, choć na co dzień nie gotuje, ma kilka sprawdzonych, autorskich przepisów, które wykorzystuje podczas spotkań rodzinnych i towarzyskich. Zaprezentowała je w kuchni Dzień Dobry TVN. Twoich gości również oczarują i znikną z talerzy bardzo szybko.
Modelka i fotografka przyrządziła krem z dyni, barszczyk czerwony z paluszkami z ciasta francuskiego, posypanymi ziołami i z sałatką z fasoli oraz pieczarek, a także gruszki w białym winie.
Krem z dyni
Składniki:
- kilogram dyni,
- 1-2 ziemniaki,
- litr wywaru z warzyw lub rosołu,
- 4 cm korzenia imbiru,
- 2 szalotki,
- 1/4 łyżki kurkumy,
- 1/4 łyżki cynamonu w proszku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1/4 łyzki gałki muszkatołowej,
- cytryna,
- sól do smaku,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- listki kolendry z kilku gałązek,
- 2-3 łyżki prażonych pestek z dyni,
- pieczywo pełnoziarniste.
Przygotowanie:
Dynię (bez gniazd nasiennych) i ziemniaki upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie. Jeśli były w skórce, to obrać po upieczeniu. Rozgrzać w garnku oliwę, podsmażyć starty imbir, rozgnieciony czosnek, posiekaną szalotkę, a potem dodać kurkumę, cynamon i gałkę. Następnie przełożyć do garnka dynię oraz ziemniaki i zblendować. Dodać rosół - niekoniecznie cały litr, zależy, czy ktoś krem lubi bardziej lub mniej gęsty. Podgrzać, cały czas mieszając. Później przełożyć krem do misek, dodać kilka kropel soku z cytryny, polać wężykiem oliwą, posypać na wierzchu kolendrą i pestkami dyni. Zrobić cienkie grzanki z pieczywa w tosterze albo na grillu i podawać z zupą.
Barszczyk czerwony z paluszkami z ciasta francuskiego, posypanymi ziołami i z sałatką z fasoli oraz pieczarek
Składniki na barszczyk:
- 1,5 l soku buraczano-jabłkowego,
- litr rosołu,
- sok z cytryny,
- sól,
- 3 liście laurowe,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 1/2 szklanki suszonych grzybów,
- szklanka zakwasu buraczanego,
- łyżka majeranku,
- 2 ząbki czosnku.
Składniki na paluchy:
- paczka ciasta francuskiego,
- zioła - może być rozmaryn (świeży siekamy) albo mieszanka ziół,
- sól gruboziarnista albo w płatkach do posypania,
- oliwa.
Składniki na sałatkę:
- opakowanie małych, białych pieczarek,
- słoik białej, dużej fasoli,
- pół cebuli,
- 2 kiszone ogórki,
- jogurt bio,
- oliwa extra vergine,
- 1/2 łyżki musztardy,
- koperek,
- sól,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Grzyby przepłukać i zalać ciepłą wodą w naczyniu, tak, żeby je zakrywała.Następnie moczyć przez kwadrans. Sok i rosół wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Czosnek wycisnąć na rozgrzaną oliwę i doprowadzić do lekkiego zrumienienia. Później wrzucić przyprawy, grzyby i czosnek z oliwą do barszczu. Doprowadzić powoli do wrzenia, ale nie gotować.
Lekko rozmrożone ciasto rozwinąć i zostawić na papierze z opakowania. Posmarować je oliwą, używając pędzla. Następnie posypać ziołami i solą, a później przeciąć nożem w paski o szerokości ok. 2 cm, uważając, żeby nie przekroić papieru. Przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Odsączyć fasolę, delikatnie przepłukać. Oderwać ogonki pieczarek, pokroić na ćwiartki lub połówki i podsmażyć je na oliwie. Posiekać drobno cebulę. Następnie pokroić w plasterki lub półplasterki ogórki. Wrzucić wszystko do salaterki. Sos: do jogurtu dodać oliwę, musztardę, sok z cytryny, sól. Polać sałatkę, posypać koperkiem.
Gruszki w białym winie
Składniki:
- 10 twardych gruszek,
- wino białe,
- 3 łyżki miodu,
- 10 łyżek brązowego cukru,
- łyżka goździków,
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 1/2 łyżki cynamonu.
Składniki na polewę:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku.
Przygotowanie:
Gruszki obrać, włożyć do garnka ogonkami do góry, zalać winem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu. Kiedy wino trochę odparuje, przykryć. Czas gotowania jest różny dla różnych gatunków - trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały. Można podawać na gorąco w kompotierkach - sos jest pyszny. Można ostudzić i polać gorącą czekoladą z dodatkiem chilli.
Zobacz także:
- Propozycje Joanny Brodzik na weekendowy obiad i deser. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy
- Przetwory Małgorzaty Ostrowskiej. Przepisy gwiazdy na ogórki, pomidory i śliwki
- Małgorzata Potocka i jej wnuk Tadeusz rządzą w kuchni DDTVN. Poznaj ich orientalne smaki!
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Lidia Popiel
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News