Autorskie przepisy Lidii Popiel. Te dania zachwycą twoich gości i rodzinę

OLKU8263_Easy-Resize
OLKU8263_Easy-Resize

Lidia Popiel, choć na co dzień nie gotuje, ma kilka sprawdzonych, autorskich przepisów, które wykorzystuje podczas spotkań rodzinnych i towarzyskich. Zaprezentowała je w kuchni Dzień Dobry TVN. Twoich gości również oczarują i znikną z talerzy bardzo szybko.

Modelka i fotografka przyrządziła krem z dyni, barszczyk czerwony z paluszkami z ciasta francuskiego, posypanymi ziołami i z sałatką z fasoli oraz pieczarek, a także gruszki w białym winie.

Krem z dyni

OLKU9038_Easy-Resize
OLKU9038_Easy-Resize

Składniki:

  • kilogram dyni,
  • 1-2 ziemniaki,
  • litr wywaru z warzyw lub rosołu,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • 2 szalotki,
  • 1/4 łyżki kurkumy,
  • 1/4 łyżki cynamonu w proszku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/4 łyzki gałki muszkatołowej,
  • cytryna,
  • sól do smaku,
  • oliwa z oliwek extra vergine,
  • listki kolendry z kilku gałązek,
  • 2-3 łyżki prażonych pestek z dyni,
  • pieczywo pełnoziarniste.

Przygotowanie:

Dynię (bez gniazd nasiennych) i ziemniaki upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie. Jeśli były w skórce, to obrać po upieczeniu. Rozgrzać w garnku oliwę, podsmażyć starty imbir, rozgnieciony czosnek, posiekaną szalotkę, a potem dodać kurkumę, cynamon i gałkę. Następnie przełożyć do garnka dynię oraz ziemniaki i zblendować. Dodać rosół - niekoniecznie cały litr, zależy, czy ktoś krem lubi bardziej lub mniej gęsty. Podgrzać, cały czas mieszając. Później przełożyć krem do misek, dodać kilka kropel soku z cytryny, polać wężykiem oliwą, posypać na wierzchu kolendrą i pestkami dyni. Zrobić cienkie grzanki z pieczywa w tosterze albo na grillu i podawać z zupą.

Barszczyk czerwony z paluszkami z ciasta francuskiego, posypanymi ziołami i z sałatką z fasoli oraz pieczarek

OLKU9191_Easy-Resize
OLKU9191_Easy-Resize

Składniki na barszczyk:

  • 1,5 l soku buraczano-jabłkowego,
  • litr rosołu,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów,
  • szklanka zakwasu buraczanego,
  • łyżka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku.

Składniki na paluchy:

  • paczka ciasta francuskiego,
  • zioła - może być rozmaryn (świeży siekamy) albo mieszanka ziół,
  • sól gruboziarnista albo w płatkach do posypania,
  • oliwa.

Składniki na sałatkę:

  • opakowanie małych, białych pieczarek,
  • słoik białej, dużej fasoli,
  • pół cebuli,
  • 2 kiszone ogórki,
  • jogurt bio,
  • oliwa extra vergine,
  • 1/2 łyżki musztardy,
  • koperek,
  • sól,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Grzyby przepłukać i zalać ciepłą wodą w naczyniu, tak, żeby je zakrywała.Następnie moczyć przez kwadrans. Sok i rosół wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Czosnek wycisnąć na rozgrzaną oliwę i doprowadzić do lekkiego zrumienienia. Później wrzucić przyprawy, grzyby i czosnek z oliwą do barszczu. Doprowadzić powoli do wrzenia, ale nie gotować.

Lekko rozmrożone ciasto rozwinąć i zostawić na papierze z opakowania. Posmarować je oliwą, używając pędzla. Następnie posypać ziołami i solą, a później przeciąć nożem w paski o szerokości ok. 2 cm, uważając, żeby nie przekroić papieru. Przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Odsączyć fasolę, delikatnie przepłukać. Oderwać ogonki pieczarek, pokroić na ćwiartki lub połówki i podsmażyć je na oliwie. Posiekać drobno cebulę. Następnie pokroić w plasterki lub półplasterki ogórki. Wrzucić wszystko do salaterki. Sos: do jogurtu dodać oliwę, musztardę, sok z cytryny, sól. Polać sałatkę, posypać koperkiem.

Gruszki w białym winie

OLKU9180_Easy-Resize
OLKU9180_Easy-Resize

Składniki:

  • 10 twardych gruszek,
  • wino białe,
  • 3 łyżki miodu,
  • 10 łyżek brązowego cukru,
  • łyżka goździków,
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1/2 łyżki cynamonu.

Składniki na polewę:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku.

Przygotowanie:

Gruszki obrać, włożyć do garnka ogonkami do góry, zalać winem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu. Kiedy wino trochę odparuje, przykryć. Czas gotowania jest różny dla różnych gatunków - trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały. Można podawać na gorąco w kompotierkach - sos jest pyszny. Można ostudzić i polać gorącą czekoladą z dodatkiem chilli.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości