Kuchnia Botswany to prawdziwa uczta dla podniebienia - prosta, ale pełna głębokich smaków. Z pewnością urozmaici twoje codzienne menu. Joseph Seeletso zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów prosto z tego kraju, które nawiązują do polskiej kuchni. Wypróbuj je.
Kucharz przyrządził Bobotie, zupę z soczewicy i słodkich ziemniaków, z chlebkiem Diphaphatha, dorsza z pesto z suszonych pomidorów i Dikgobe, a także smoothie z mango i bananów.
Bobotie
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- cebula,
- marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy,
- łyżka curry,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 liście laurowe,
- 2 szklanki mleka,
- 6 żółtek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę oraz marchew obierz i pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na oleju na patelni. Dopraw curry, dodaj rodzynki, mięso i liść laurowy. Przesmaż całość przez 8 minut. Później dopraw jeszcze solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z mlekiem, a potem zalej nim mięso. Piecz całość w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Zupa z soczewicy i słodkich ziemniaków, z chlebkiem Diphaphatha
Składniki:
- 1/2 szklanki soczewicy (zielonej),
- 2 duże bataty,
- 1/2 szklanki ugotowanego sorgo,
- cebula, mała,
- 50 ml mleczka kokosowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki świeżej kolendry,
- 1,2 l wywaru warzywnego,
- łyżeczka kminku w proszku,
- laska duża cynamonu,
- łyżka świeżego, startego imbiru.
Składniki na Diphaphatha:
- 100 ml wody,
- 6 g cukru,
- 3 g świeżych drożdży,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 g soli.
Przygotowanie:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę, podsmaż na patelni na oleju kokosowym, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po ok. 2 minutach dodaj soczewicę, przyprawy, a także obrane i pokrojone w kostkę bataty. Potem wlej wywar i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmij laskę cynamonu i zmiksuj całość. Na końcu wlej mleczko kokosowe, dodaj kolendrę i sorgo, dopraw solą i pieprzem.
Do miski wlej letnią wodę, dodaj cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj, a potem dodaj 100 g mąki. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Dopraw solą, wymieszaj, wsyp resztę mąki, a na końcu zagnieć ciasto. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto podziel na 8 części, uformuj bułeczki i każdą z nich rozpłaszcz na placek. Podpiekaj na patelni bez tłuszczu na złotobrązowy kolor z dwóch stron.
Dorsz z pesto z suszonych pomidorów i Dikgobe
Składniki:
- 2 łyżki suszonych pomidorów,
- 2 łyżki orzechów pinii,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml oleju kokosowego,
- 2 filety z dorsza,
- sól, pieprz.
Składniki na Dikgobe:
- szklanka suszonej kukurydzy,
- szklanka fasoli z czarnym oczkiem.
Przygotowanie:
Fasole i kukurydzę gotuj w dużym garnku z wodą przez ok. 45 minut, aż zmiękną. Potem przypraw solą. Suszone pomidory, orzechy, czosnek i olej zmiksuj na gładką masę w blenderze. Również dopraw solą i pieprzem. Następnie filety z dorsza umieść na blaszce, przypraw lekko solą i pieprzem, nałóż połowę pesto na rybę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 195 stopni przez 8-10 minut. Wyłóż na talerz, nałóż pozostałą część pesto na wierzch, podawaj z dikgobe.
Mango-banan smoothie
Składniki:
- mango,
- banan,
- kefir,
- 100 g arbuza.
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru.
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Udekoruj świeżą miętą i opcjonalnie orzechami.
Zobacz także:
- Jak smakuje kuchnia afrykańska? Najpopularniejsze dania z Afryki
- Nigeryjska kuchnia świąteczna Osi Ugonoh. Te szybkie, dietetyczne dania ubarwią twój stół
- Orientalna kuchnia libańska – przepisy i wielkie smaki małego kraju
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Joseph Seeletso
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News