Niezwykłe smaki Botswany. Wypróbuj przepisy przygotowane przez Josepha Seeletso

Zupa z soczewicy z gochujang i kiełbaskami
Zupa z soczewicy z gochujang i kiełbaskami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Kuchnia Botswany to prawdziwa uczta dla podniebienia - prosta, ale pełna głębokich smaków. Z pewnością urozmaici twoje codzienne menu. Joseph Seeletso  zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów prosto z tego kraju, które nawiązują do polskiej kuchni. Wypróbuj je.

Kucharz przyrządził Bobotie, zupę z soczewicy i słodkich ziemniaków, z chlebkiem Diphaphatha, dorsza z pesto z suszonych pomidorów i Dikgobe, a także smoothie z mango i bananów.

Bobotie

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • łyżka curry,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 szklanki mleka,
  • 6 żółtek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę oraz marchew obierz i pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na oleju na patelni. Dopraw curry, dodaj rodzynki, mięso i liść laurowy. Przesmaż całość przez 8 minut. Później dopraw jeszcze solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z mlekiem, a potem zalej nim mięso. Piecz całość w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Zupa z soczewicy i słodkich ziemniaków, z chlebkiem Diphaphatha

Składniki:

  • 1/2 szklanki soczewicy (zielonej),
  • 2 duże bataty,
  • 1/2 szklanki ugotowanego sorgo,
  • cebula, mała,
  • 50 ml mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki świeżej kolendry,
  • 1,2 l wywaru warzywnego,
  • łyżeczka kminku w proszku,
  • laska duża cynamonu,
  • łyżka świeżego, startego imbiru.

Składniki na Diphaphatha:

  • 100 ml wody,
  • 6 g cukru,
  • 3 g świeżych drożdży,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 g soli.

Przygotowanie:

Obierz cebulę, pokrój w kostkę, podsmaż na patelni na oleju kokosowym, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po ok. 2 minutach dodaj soczewicę, przyprawy, a także obrane i pokrojone w kostkę bataty. Potem wlej wywar i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmij laskę cynamonu i zmiksuj całość. Na końcu wlej mleczko kokosowe, dodaj kolendrę i sorgo, dopraw solą i pieprzem.

Do miski wlej letnią wodę, dodaj cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj, a potem dodaj 100 g mąki. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Dopraw solą, wymieszaj, wsyp resztę mąki, a na końcu zagnieć ciasto. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto podziel na 8 części, uformuj bułeczki i każdą z nich rozpłaszcz na placek. Podpiekaj na patelni bez tłuszczu na złotobrązowy kolor z dwóch stron.

Dorsz z pesto z suszonych pomidorów i Dikgobe

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki orzechów pinii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml oleju kokosowego,
  • 2 filety z dorsza,
  • sól, pieprz.

Składniki na Dikgobe:

  • szklanka suszonej kukurydzy,
  • szklanka fasoli z czarnym oczkiem.

Przygotowanie:

Fasole i kukurydzę gotuj w dużym garnku z wodą przez ok. 45 minut, aż zmiękną. Potem przypraw solą. Suszone pomidory, orzechy, czosnek i olej zmiksuj na gładką masę w blenderze. Również dopraw solą i pieprzem. Następnie filety z dorsza umieść na blaszce, przypraw lekko solą i pieprzem, nałóż połowę pesto na rybę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 195 stopni przez 8-10 minut. Wyłóż na talerz, nałóż pozostałą część pesto na wierzch, podawaj z dikgobe.

Mango-banan smoothie

Składniki:

  • mango,
  • banan,
  • kefir,
  • 100 g arbuza.
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru.

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Udekoruj świeżą miętą i opcjonalnie orzechami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości