29 stycznia wypada Chiński Nowy Rok 2025. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN chiński kucharz Li Chi zaprezentował tradycyjne dania, które się je z tej okazji. Sprawdź przepisy na pierożki, makaron syczuański z pikantnym sosem, sandacza na parze oraz naleśniki wiosenne.
Li Chi urodził się w Chinach i tam spędził dzieciństwo oraz wczesną młodość. Do Polski przyjechał w latach 90. Marzył o własnej restauracji, która byłaby dla Polaków oknem na kulinarną kulturę jego kraju. Marzenie to udało się zrealizować kilka lat temu. Jest właścicielem między innymi restauracji China Garden. Zawód kucharza był jego marzeniem od dziecka. Wyrastał w kulturze, w której cieszy się on ogromnym szacunkiem i ma długą tradycję. Z największą nostalgią z dzieciństwa wspomina boczek z jajkiem, duszony w winie ryżowym i sosie sojowym (bez żadnych innych dodatków, nawet wody!), który przyrządzała dla niego babcia.
W naszej kuchni towarzyszy mu Jacek Wan, dziennikarz specjalizujący się w tematyce kultury, gospodarki i polityki Dalekiego Wschodu. Panowie przyrządzili tradycyjne noworoczne pierożki, makaron syczuański z pikantnym sosem, sandacza na parze oraz naleśniki wiosenne.
Tradycyjne noworoczne pierożki
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 300 g cebuli dymki,
- cebula szalotka,
- imbir,
- 500 g mąki uniwersalnej,
- 250 ml wody,
- sól, pieprz,
- sos sojowy,
- ciemny sos sojowy,
- cukier,
- sos ostrygowy,
- jajko,
- biały pieprz,
- pieprz (ziarna),
- olej sezamowy,
- anyż (gwiazdki).
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę i wlej wodę w stosunku 1:0,5, czyli jeden kilogram mąki i pół litra wody. Można też dodać szczyptę soli do smaku. Ciasto nie musi być ugniatane przez długi czas, ważne, żeby ostatecznie było gładką masą. W przypadku ciasta na pierogi najważniejsze jest, żeby było elastyczne i sprężyste. Później umyj cebulę i osusz ją. Upewnij się, że cebula jest sucha, następnie pokrój ją na kawałki, skrop olejem sezamowym i odstaw na bok. Zagotuj wodę, do miski włóż dużą cebulę, imbir, garść ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu i zalej wszystko 120 ml wrzącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Później przecedź zawartość i zostaw tylko wodę. Następnie na patelnię wrzuć cebulę, imbir, szalotkę, dwie gwiazdki anyżu i odrobinę pieprzu. Dodaj olej roślinny i smaż powoli na małym ogniu, aż zacznie unosić się przyjemny aromat, a cebula się zeszkli.
Następnie zacznij przygotowywać farsz. Do mięsa dodaj odrobinę soli, 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę ciemnego sosu sojowego, łyżkę cukru i łyżkę sosu ostrygowego, biały pieprz i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Wlej wodę przygotowaną wcześniej i cały czas mieszaj. Pamiętaj, żeby mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż cała woda zostanie wchłonięta. Jest to klucz do późniejszej delikatności i soczystości wieprzowiny. Do przygotowanego farszu dodaj imbir (więcej, jeśli chcesz, żeby farsz był bardziej aromatyczny). A następnie do farszu dodaj zeszkloną wcześniej na patelni cebulę z przyprawami i dobrze wymieszaj. Gotowy farsz możesz włożyć do lodówki na pół godziny, żeby uzyskał bardziej zwartą konsystencję. W ostatnim kroku wymieszaj farsz z cebulą dymką. Jeśli zrobisz to za szybko, farsz może zrobić się wodnisty. Gdy to zrobisz, od razu zacznij wkładać farsz w ciasto. Pierożki można albo ugotować, albo usmażyć - wedle uznania.
Makaron syczuański z pikantnym sosem
Składniki:
- 150 g wieprzowiny mielonej,
- 30 g kiszonej kapusty,
- 5 g sosu sojowego,
- 3 g octu ryżowego,
- sól,
- szczypta pieprzu syczuańskiego,
- 3 g oleju sezamowego,
- pasta sezamowa,
- 5 g smalcu,
- 10 g oleju chili,
- posiekana cebula dymka,
- anyż,
- posiekane orzeszki ziemne,
- długi makaron chiński.
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej wieprzowinę. Dodaj anyż, aby zwiększyć aromat. Do usmażonego już mięsa dodaj kapustę kiszoną i podsmażaj wszystko razem. Następnie zagotuj wodę i ugotuj w niej makaron. Żeby przygotować sos, do miski wlej sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz, pastę sezamową, bulion i czerwony olej. Następnie dodaj ugotowany makaron, mięso, pokruszone orzeszki ziemne i posiekaną cebulę.
Sandacz na parze
Składniki:
- sandacz (wypatroszony, cały),
- sos sojowy rybny,
- cebula dymka,
- sos z czerwonej fasoli,
- imbir,
- por,
- wino ryżowe, złote.
Przygotowanie:
Po oczyszczeniu ryby zrób kilka nacięć po obu stronach. Następnie równomiernie natrzyj ją solą i winem, połóż plasterki imbiru i marynuj przez 10 minut. Później połóż zamarynowaną rybę na talerzu i umieść w parowarze na 15 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i rozłóż na niej pokrojoną dymkę i imbir, a później skrop całość sosem z czarnej fasoli. Na koniec polej rybę rozgrzanym olejem.
Naleśniki wiosenne
Składniki:
- ciasto naleśnikowe na 30 naleśników,
- 100-200 g kapusty pekińskiej,
- 500 g mięsa wieprzowego, mielonego,
- imbir,
- szczypiorek,
- sól, pieprz biały,
- olej.
Przygotowanie:
Do gotowych naleśników włóż odpowiednią ilość nadzienia, zawiń tak, żeby nadzienie nie wydostawało się ze środka. Gdy zawiniesz wszystko, rozgrzej olej do 140 stopni i smaż naleśniki na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Zobacz także:
- Najlepsze dania azjatyckie. Wybierz się w niezwykłą kulinarną podróż
- Makaron chiński – przepisy na tradycyjne dania kuchni Chin
- Jiaozi - tradycyjne chińskie pierożki. Przepisy i propozycje podania
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Li Chi
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak