W weekend, 25-26 stycznia br., Projekt Zima TVN zawitał na Złoty Groń w Istebnej. Na miejscu Grzegorz Zawierucha przygotował ciepłe i pożywne śniadanie z parówkami. - Pamiętajcie, żeby takie proste śniadanie zawierające dużo białka łączyć z warzywami - podkreślił kucharz. Oto jego przepisy.
Ciepłe i pożywne śniadanie z parówkami
Grzegorz Zawierucha w Istebnej podzielił się swoimi pomysłami na ciepły posiłek, który doda energii zarówno miłośnikom sportów zimowych, jak i ludziom pracującym.
- Zaczynamy od śniadania, pożywnego i gorącego. Dzisiaj paróweczki w kilku odsłonach. Mamy jajecznicę puszystą z parówką na wierzchu, parówki zawijane w boczek z żółtym serem. Pamiętajcie, żeby takie proste śniadanie zawierające dużo białka łączyć z warzywami - przyznał szef kuchni.
Jak zaznaczył, do swoich przepisów wykorzystał parówki Berlinki: klasyczne, jalapeño i z żółtym.
Przepisy na ciepłe śniadanie według Grzegorza Zawieruchy
Parówkowy roll z karmelizowaną cebulką
Składniki:
- opakowanie parówek Berlinki 250 g
- 150 g boczku parzonego wędzonego w plastrach
- 50 g sera żółtego np. gouda
Karmelizowana cebula:
- 750 g czerwonej cebuli
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 gałązki tymianku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy cukier, tymianek oraz wino. Dusimy jakieś 45 minut. Jeśli zajdzie potrzeba, dodajemy wody w trakcie. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Parówkę nacinamy wzdłuż i wsadzamy kawałek sera. Całość owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Smażymy na patelni z dodatkiem małej ilości oleju. Na każdej porcji układamy wcześniej przygotowaną karmelizowaną cebulę.
Omlet z parówkami, pieczarkami i papryką
Składniki:
- 8 jaj
- 2 parówki Berlinki
- łyżka masła
- łyżka crème fraiche
- 3 pieczarki
- 1/4 czerwonej słodkiej papryki
- sól i pieprz
Dodatki:
- natka pietruszki
- sos słodko-kwaśny
- wykałaczki
Sposób przygotowania
Jajka ubijamy z crème fraiche. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie na patelni obsmażamy na maśle delikatnie pokrojone parówki, cebulę oraz paprykę. Wlewamy masę jajeczną. Łączymy ze składnikami. W trakcie próbujemy przełożyć omleta na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni posypujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy lekko sosem słodko-kwaśnym.
Puszysta jajecznica na grzance z parówką oraz oliwą szczypiorkową
Składniki:
- opakowanie parówek Berlinek
- 8 jajek
- łyżka masła
- garść świeżego szczypiorku
- oliwa szczypiorkowa
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Jogurtowy dip:
- jogurt typu greckiego 200 g
- łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
Dodatki:
- bagietka
- kiełki z rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jogurt mieszamy z przyprawami. Parówki gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rumienimy pokrojoną bagietkę skropioną szczypiorkową oliwą. W międzyczasie smażymy na patelni jajecznicę. Na przyrumienionej bagietce układamy jajecznicę, łyżkę jogurtowego dipu oraz ugotowaną parówkę. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz skrapiamy delikatnie oliwą szczypiorkową.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ciekawe pomysły na parówki. Wyjątkowe przepisy zachwycą nawet największych niejadków
- Parówki na 5 sposobów
- Parówki w cieście drożdżowym - przepis
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN