Materiał promocyjny

Sprytne sposoby na jeszcze przyjemniejsze gotowanie. Poznaj przepisy i triki Mariety Mareckiej

Marieta Marecka
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Jak uprościć gotowanie? Z tymi gadżetami będzie to super proste - szybsze krojenie, czyszczenie i sprzątanie, czyli to, co w gotowaniu może być najbardziej pracochłonne. Poznajcie sprytne sposoby Mariety Mareckiej.

Paszteciki z ciasta filo z mięsem

Czas przygotowania: 25 min + pieczenie Stopień trudności: średnie Ilość porcji: ok. 25 szt.

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo,
  • 400 g mielonej wołowiny,
  • pikantna kiełbasa chorizo,
  • ok. 100 g żółtego sera,
  • ½ cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Czosnek i pół cebuli wrzucamy do siekacza i rozdrabniamy, dodajemy mięso, obraną ze skóry i pokrojoną drobniej chorizo miksujemy do połączenia. Przekładamy do miski, doprawiamy kuminem, oregano, sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy go do mięsa, mieszamy dokładnie. Rozkładamy płat ciasta filo, dzielimy go na cztery części i jedną z nich spryskujemy oliwą. Układamy na brzegu porcję mięsa i zwijamy pasztecik.

Paszteciki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy paszteciki z reszty ciasta i farszu. Ułożone na blasze pakieciki spryskujemy oliwą i skrapiamy wodą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na ok. 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu z ulubionym sosem bądź z zimnym dipem.

Ekspresowe dipy do pasztecików i przekąsek Andrzejkowych

Czas przygotowania: 15 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: ok. 700 ml

Składniki na czerwony dip:

  • 2 duże pomidory,
  • ½ cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • kilka łyżek oliwy,
  • ½ pęczka świeżej bazylii,
  • sól, pieprz.

Składniki na zielony dip:

  • 2 awokado,
  • sok z ½ cytryny,
  • pęczek pietruszki,
  • czubata łyżka marynowanego jalapeno,
  • kilka listków mięty,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w ósemki i wraz z obranym czosnkiem i przekrojoną na ćwiartki cebulą wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładki sos. Przelewamy go do miseczki i chłodzimy. Przepłukujemy kielich blendera i wrzucamy do niego obrane i przekrojone na ćwiartki awokado, jalapeno i pozostałe składniki sosu. Miksujemy, doprawiamy i przelewamy do kolejnej miseczki. Sosy trzymamy w lodówce do czasu podania.

Placki a’la taco z tuńczykiem

Czas przygotowania: 35 min Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8 osób

Składniki:

  • 700 ml mleka,
  • ok. 150 ml wody gazowanej,
  • 2 jaja,
  • ok. 2 szklanek mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól,
  • olej..

Składniki na farsz:

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie lub oleju,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • awokado,
  • czerwona cebula,
  • ½ białej cebuli,
  • świeża papryczka chili,
  • sól, pieprz,
  • 2 pęczki kolendry,
  • 2 limonki,
  • 4 jaja.

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wlewamy mleko, wbijamy jaja, dodajemy dużą szczyptę soli, miksujemy, następnie dosypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy aż powstanie nam ciasto bez grudek, na koniec dolewamy wodę gazowaną i rozrzedzamy masę, tak by łatwo rozpływało się po patelni.

Na rozgrzanej patelni lekko spryskanej olejem rozlewamy porcje ciasta naleśnikowego i smażymy małe naleśniki. Surowe jajka miksujemy w mikserze do jaj, następnie gotujemy je 8-9 min. Obieramy, kroimy drobniej i przekładamy do miseczki. Możemy je również posiekać w siekaczu. Tuńczyka wraz z połową białej cebuli przerzucamy do siekacza, rozdrabniamy, dodajemy majonez i miksujemy do połączenia. Przekładamy tuńczyka do miseczki, a do siekacza wkładamy chili, awokado i część świeżej kolendry. Skrapiamy sokiem z połowy limonki i siekamy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do świeżej miseczki. Cebulę czerwoną kroimy w cienkie piórka i nakładamy do kolejnej miseczki. Kukurydzę, pokrojone w ćwiartki limonki, listki kolendry rozkładamy do osobnych miseczek.

Na stole ustawiamy usmażone naleśniki wraz z przygotowanymi miseczkami z dodatkami, goście sami nakładają sobie na naleśniki różne dodatki.

Kruche ciasteczka pistacjowe

Czas przygotowania: 25 min + chłodzenie i pieczenie Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: ok. 30 szt.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g obranych pistacji,
  • duże jajo,
  • 125 g masła,
  • szczypta soli,
  • 60 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Pistacje wrzucamy do siekacza i rozdrabniamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Siekamy składniki do czasu, aż zaczną się sklejać. Przekładamy całość na stolnicę, krótko zagniatamy do połączenia. Formujemy placek, owijamy go folią spożywczą i chłodzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wycinamy frezami do ravioli ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut do ładnego zezłocenia. Studzimy i podajemy do kawy.

W sklepie internetowym Amazon.pl klienci znajdą tysiące produktów od różnych marek, w tym sprzęty i gadżety do kuchni w różnorodnych przedziałach cenowych.

Od 21 listopada do 2 grudnia w sklepie internetowym Amazon.pl trwa Black Friday Week, podczas którego tysiące produktów będą dostępne dla klientów w cenach niższych do 30%. To świetna okazja, aby kupić produkty do kuchni lub pomyśleć o prezentach.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości