Paszteciki z ciasta filo z mięsem
Czas przygotowania: 25 min + pieczenie Stopień trudności: średnie Ilość porcji: ok. 25 szt.
Składniki:
- opakowanie ciasta filo,
- 400 g mielonej wołowiny,
- pikantna kiełbasa chorizo,
- ok. 100 g żółtego sera,
- ½ cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- woda.
Sposób przygotowania:
Czosnek i pół cebuli wrzucamy do siekacza i rozdrabniamy, dodajemy mięso, obraną ze skóry i pokrojoną drobniej chorizo miksujemy do połączenia. Przekładamy do miski, doprawiamy kuminem, oregano, sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy go do mięsa, mieszamy dokładnie. Rozkładamy płat ciasta filo, dzielimy go na cztery części i jedną z nich spryskujemy oliwą. Układamy na brzegu porcję mięsa i zwijamy pasztecik.
Paszteciki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy paszteciki z reszty ciasta i farszu. Ułożone na blasze pakieciki spryskujemy oliwą i skrapiamy wodą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na ok. 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu z ulubionym sosem bądź z zimnym dipem.
Ekspresowe dipy do pasztecików i przekąsek Andrzejkowych
Czas przygotowania: 15 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: ok. 700 ml
Składniki na czerwony dip:
- 2 duże pomidory,
- ½ cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- kilka łyżek oliwy,
- ½ pęczka świeżej bazylii,
- sól, pieprz.
Składniki na zielony dip:
- 2 awokado,
- sok z ½ cytryny,
- pęczek pietruszki,
- czubata łyżka marynowanego jalapeno,
- kilka listków mięty,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w ósemki i wraz z obranym czosnkiem i przekrojoną na ćwiartki cebulą wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładki sos. Przelewamy go do miseczki i chłodzimy. Przepłukujemy kielich blendera i wrzucamy do niego obrane i przekrojone na ćwiartki awokado, jalapeno i pozostałe składniki sosu. Miksujemy, doprawiamy i przelewamy do kolejnej miseczki. Sosy trzymamy w lodówce do czasu podania.
Placki a’la taco z tuńczykiem
Czas przygotowania: 35 min Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8 osób
Składniki:
- 700 ml mleka,
- ok. 150 ml wody gazowanej,
- 2 jaja,
- ok. 2 szklanek mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- olej..
Składniki na farsz:
- 2 puszki tuńczyka w zalewie lub oleju,
- mała puszka kukurydzy,
- 2 łyżki majonezu,
- awokado,
- czerwona cebula,
- ½ białej cebuli,
- świeża papryczka chili,
- sól, pieprz,
- 2 pęczki kolendry,
- 2 limonki,
- 4 jaja.
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wlewamy mleko, wbijamy jaja, dodajemy dużą szczyptę soli, miksujemy, następnie dosypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy aż powstanie nam ciasto bez grudek, na koniec dolewamy wodę gazowaną i rozrzedzamy masę, tak by łatwo rozpływało się po patelni.
Na rozgrzanej patelni lekko spryskanej olejem rozlewamy porcje ciasta naleśnikowego i smażymy małe naleśniki. Surowe jajka miksujemy w mikserze do jaj, następnie gotujemy je 8-9 min. Obieramy, kroimy drobniej i przekładamy do miseczki. Możemy je również posiekać w siekaczu. Tuńczyka wraz z połową białej cebuli przerzucamy do siekacza, rozdrabniamy, dodajemy majonez i miksujemy do połączenia. Przekładamy tuńczyka do miseczki, a do siekacza wkładamy chili, awokado i część świeżej kolendry. Skrapiamy sokiem z połowy limonki i siekamy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do świeżej miseczki. Cebulę czerwoną kroimy w cienkie piórka i nakładamy do kolejnej miseczki. Kukurydzę, pokrojone w ćwiartki limonki, listki kolendry rozkładamy do osobnych miseczek.
Na stole ustawiamy usmażone naleśniki wraz z przygotowanymi miseczkami z dodatkami, goście sami nakładają sobie na naleśniki różne dodatki.
Kruche ciasteczka pistacjowe
Czas przygotowania: 25 min + chłodzenie i pieczenie Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: ok. 30 szt.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g obranych pistacji,
- duże jajo,
- 125 g masła,
- szczypta soli,
- 60 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Pistacje wrzucamy do siekacza i rozdrabniamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Siekamy składniki do czasu, aż zaczną się sklejać. Przekładamy całość na stolnicę, krótko zagniatamy do połączenia. Formujemy placek, owijamy go folią spożywczą i chłodzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wycinamy frezami do ravioli ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut do ładnego zezłocenia. Studzimy i podajemy do kawy.
W sklepie internetowym Amazon.pl klienci znajdą tysiące produktów od różnych marek, w tym sprzęty i gadżety do kuchni w różnorodnych przedziałach cenowych.
Od 21 listopada do 2 grudnia w sklepie internetowym Amazon.pl trwa Black Friday Week, podczas którego tysiące produktów będą dostępne dla klientów w cenach niższych do 30%. To świetna okazja, aby kupić produkty do kuchni lub pomyśleć o prezentach.
Zobacz także:
- S'more to niesamowicie prosta przekąska, która pochodzi z Ameryki. Możesz łatwo zrobić ją w domu
- Przekąska z tortilli i łososia – pomysły na tortillę z łososiem
- Orzechowe lizaki - przekąska na domową imprezę
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News