Kulinarne drugie życie chleba: przepisy Dawida Gaboriauda na smaczne wykorzystanie czerstwego pieczywa

Kulinarne drugie życie chleba: przepisy Dawida Gaboriauda na smaczne wykorzystanie czerstwego pieczywa
Czerstwa kuchnia
Źródło: Dzień Dobry TVN

W kuchni nic nie powinno się marnować, a czerstwy chleb, często traktowany jako odpad, może stać się inspiracją do wyjątkowych dań. David Gaboriaud, ceniony szef kuchni i propagator niemarnowania jedzenia, udowadnia, że nawet najprostsze składniki mogą zyskać nowe życie w wyrafinowanych, a jednocześnie łatwych do przygotowania potrawach. Poznaj jego receptury.

Poznaj przepisy, które pozwolą Ci nie tylko wykorzystać resztki pieczywa, ale również zachwycić domowników i gości kreatywnością oraz smakiem. Od puszystych gnocchi z czerstwego chleba, przez croissanty z wytrawnymi dodatkami, aż po tosty francuskie i chrupiące kanapki z wczorajszej bagietki – każda z propozycji jest dowodem na to, że kuchnia zero waste może być nie tylko ekologiczna, ale i pełna kulinarnych doznań.

Gnocchi z czerstwego chleba

Gnocchi z czerstwego chleba
Gnocchi z czerstwego chleba
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 250 g czerstwego białego chleba (bez skórki)
  • 200 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej + więcej do posypania na stolnicę
  • 1-2 jajka
  • 70 g startego parmezanu lub grana padano
  • 30 g pecorino
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g masła
  • liście szałwii
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Masła rozpuść na patelni i gotuj, aż zrobi się brązowe, dodaj liście szałwii i odstaw.

Czerstwy chleb pokrój w kosteczkę i namocz w mleku. Zagniataj widelcem lub palcami i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj starty parmezan, jajka i mąkę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj składniki i uformuj ciasto. Podziel ciasto na mniejsze kulki a kulki w wałeczkach. Pokrój w kopytka a każde kopytko uformuj w kuleczki. Gotuj gnocchi w osolonej wodzie, aż wypłyną. Odcedź i podaj z palonym masłem z liśćmi szałwii i świeżo startym pecorino.

Croissant z ubitą fetą, awokado i jajkiem 6-minutowym

2ABR3494_Easy-Resize
2ABR3494_Easy-Resize

Składniki:

  • 2 croissanty z wczoraj
  • 20 g masła
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 1 cytryna
  • ser feta
  • kwaśna śmietana
  • szczypiorek
  • płatki chilli
  • sól

Przygotowanie:

Croissant spłaszcz wałkiem, następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni na maśle na złoty kolor z obu stron. Fetę zmiksuj z łyżkę śmietany na gęsty mus. Awokado pokrój na cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Szczypiorek drobno posiekaj. Gotuj jajka 6 minut i od razu zahartuj je w zimnej wodzie. Obierz i pokrój na pół.

Wyciśnij ser feta na croissant. Ułóż plastry awokado oraz po jednej połówce jajka. Dopraw solą, płatkami chilli oraz szczypiorkiem.

Tosty francuskie z resztek chałki

2ABR4013
2ABR4013

Składniki:

  • 2 kromki chałki z wczoraj
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 6 kostek gorzkiej czekolady 70 % kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 20 g masła
  • 2 szt bananów
  • cukier puder lub syrop klonowy do podlania tostów
  • truskawki, maliny i borówki do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W każdej kromki chałki zrób kieszonkę i nadziewaj masłem orzechowym oraz siekanej gorzkiej czekolady. Banany obierz i pokrój wzdłuż na pół i podsmaż na patelni na maśle na złoty kolor od płaskiej strony. Jajka ubij z cukrem i wymieszaj z mlekiem. Zanurz kromki w mleku z jajkami na chwilę. Następnie podsmaż kromki na rozgrzanej patelni na maśle na złoty kolor z obu stron. Wyjmij z patelni i przełóż na talerz. Dodaj banany. Całość polej syropem klonowym lub posyp cukrem pudrem. W sezonie użyj truskawki, maliny i borówki do dekoracji.

Tost z czerstwej bagietki

Składniki:

  • 1 bagietka wczorajsza
  • oliwa z oliwek
  • 2 kulki mozzarelli
  • kilka filecików anchois
  • kilka czarnych i zielonych oliwek
  • garść pieczarek brunatnych
  • garść liście szpinaku
  • 1 cytryna
  • kilka plasterków prosciutto
  • świeża natka pietruszki
  • Pieprz

Przygotowanie:

Bagietkę pokrój na cienkie kromki grubości 1,5 cm. Posmaruj je oliwą i piecz w 180 st. C na złoty kolor. Wyciągnij kromki z piekarnika. Pieczarki pokrój w ćwiartki i podsmaż na oliwie kilka minut. Pod koniec smażenia dodaj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem. Czarne i zielone oliwki pokrój w plasterki.

Część kromek piecz z dodatkiem mozzarelli, aż się rozpuszcza. Przed podaniem dodaj po jednym fileciku anchois i/lub plasterki oliwki. Część kromek podaj z grzybami i szpinakiem oraz skórkami z cytryny. Kolejne kromki podaj ze świeżą mozzarellą i prosciutto. Udekoruj liśćmi natki pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości