W kuchni nic nie powinno się marnować, a czerstwy chleb, często traktowany jako odpad, może stać się inspiracją do wyjątkowych dań. David Gaboriaud, ceniony szef kuchni i propagator niemarnowania jedzenia, udowadnia, że nawet najprostsze składniki mogą zyskać nowe życie w wyrafinowanych, a jednocześnie łatwych do przygotowania potrawach. Poznaj jego receptury.
Poznaj przepisy, które pozwolą Ci nie tylko wykorzystać resztki pieczywa, ale również zachwycić domowników i gości kreatywnością oraz smakiem. Od puszystych gnocchi z czerstwego chleba, przez croissanty z wytrawnymi dodatkami, aż po tosty francuskie i chrupiące kanapki z wczorajszej bagietki – każda z propozycji jest dowodem na to, że kuchnia zero waste może być nie tylko ekologiczna, ale i pełna kulinarnych doznań.
Gnocchi z czerstwego chleba
Składniki:
- 250 g czerstwego białego chleba (bez skórki)
- 200 ml mleka
- 80 g mąki pszennej + więcej do posypania na stolnicę
- 1-2 jajka
- 70 g startego parmezanu lub grana padano
- 30 g pecorino
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g masła
- liście szałwii
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Masła rozpuść na patelni i gotuj, aż zrobi się brązowe, dodaj liście szałwii i odstaw.
Czerstwy chleb pokrój w kosteczkę i namocz w mleku. Zagniataj widelcem lub palcami i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj starty parmezan, jajka i mąkę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj składniki i uformuj ciasto. Podziel ciasto na mniejsze kulki a kulki w wałeczkach. Pokrój w kopytka a każde kopytko uformuj w kuleczki. Gotuj gnocchi w osolonej wodzie, aż wypłyną. Odcedź i podaj z palonym masłem z liśćmi szałwii i świeżo startym pecorino.
Croissant z ubitą fetą, awokado i jajkiem 6-minutowym
Składniki:
- 2 croissanty z wczoraj
- 20 g masła
- 2 jajka
- 1 awokado
- 1 cytryna
- ser feta
- kwaśna śmietana
- szczypiorek
- płatki chilli
- sól
Przygotowanie:
Croissant spłaszcz wałkiem, następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni na maśle na złoty kolor z obu stron. Fetę zmiksuj z łyżkę śmietany na gęsty mus. Awokado pokrój na cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Szczypiorek drobno posiekaj. Gotuj jajka 6 minut i od razu zahartuj je w zimnej wodzie. Obierz i pokrój na pół.
Wyciśnij ser feta na croissant. Ułóż plastry awokado oraz po jednej połówce jajka. Dopraw solą, płatkami chilli oraz szczypiorkiem.
Tosty francuskie z resztek chałki
Składniki:
- 2 kromki chałki z wczoraj
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru
- 6 kostek gorzkiej czekolady 70 % kakao
- 2 łyżki masła orzechowego
- 20 g masła
- 2 szt bananów
- cukier puder lub syrop klonowy do podlania tostów
- truskawki, maliny i borówki do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W każdej kromki chałki zrób kieszonkę i nadziewaj masłem orzechowym oraz siekanej gorzkiej czekolady. Banany obierz i pokrój wzdłuż na pół i podsmaż na patelni na maśle na złoty kolor od płaskiej strony. Jajka ubij z cukrem i wymieszaj z mlekiem. Zanurz kromki w mleku z jajkami na chwilę. Następnie podsmaż kromki na rozgrzanej patelni na maśle na złoty kolor z obu stron. Wyjmij z patelni i przełóż na talerz. Dodaj banany. Całość polej syropem klonowym lub posyp cukrem pudrem. W sezonie użyj truskawki, maliny i borówki do dekoracji.
Tost z czerstwej bagietki
Składniki:
- 1 bagietka wczorajsza
- oliwa z oliwek
- 2 kulki mozzarelli
- kilka filecików anchois
- kilka czarnych i zielonych oliwek
- garść pieczarek brunatnych
- garść liście szpinaku
- 1 cytryna
- kilka plasterków prosciutto
- świeża natka pietruszki
- Pieprz
Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na cienkie kromki grubości 1,5 cm. Posmaruj je oliwą i piecz w 180 st. C na złoty kolor. Wyciągnij kromki z piekarnika. Pieczarki pokrój w ćwiartki i podsmaż na oliwie kilka minut. Pod koniec smażenia dodaj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem. Czarne i zielone oliwki pokrój w plasterki.
Część kromek piecz z dodatkiem mozzarelli, aż się rozpuszcza. Przed podaniem dodaj po jednym fileciku anchois i/lub plasterki oliwki. Część kromek podaj z grzybami i szpinakiem oraz skórkami z cytryny. Kolejne kromki podaj ze świeżą mozzarellą i prosciutto. Udekoruj liśćmi natki pietruszki.
Zobacz także:
- Klasyczne amerykańskie Mac&Cheese. Jak je przyrządzić?
- Amerykańskie ciasteczka czekoladowe, czyli chocolate chip cookies z przepisu Ewy Samej
- Słodka, amerykańska kuchnia, czyli domowe słodycze prosto z USA. Jak je przygotować?
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News