Krem orzechowy to prawdziwy hit w kuchni - jego aksamitna konsystencja i intensywny smak sprawiają, że pasuje zarówno do prostych, jak i bardziej wyszukanych deserów. Sprawdź wyjątkowe przepisy Grzegorza Zawieruchy, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Kucharz przyrządził clafoutis, kruche ciasteczka i puszystą babkę z kremem orzechowym Nocciolata.
Clafoutis z kremem orzechowym Nocciolata
Składniki:
- 5 łyżek kremu orzechowego Nocciolata,
- 100 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 300 g odtłuszczonego mleka,
- saszetka cukru waniliowego (16 g),
- 50 g cukru pudru,
- masło do smarowania formy.
Przygotowanie:
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki, oprócz kremu orzechowego, umieszczamy w misce i dobrze ubijamy. Następnie przelewamy masę do wysmarowanej masłem formy. Dodajemy na nią małymi łyżeczkami krem orzechowy Nocciolata, a potem pieczemy całość przez około 25 minut. Clafoutis powinno być złocistobrązowe. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie schładzamy przez około godzinę w lodówce.
Kruche ciasteczka z kremem Nocciolata
Składniki:
- 150 g miękkiego masła,
- 120 g brązowego cukru,
- 100 g kremu orzechowego Nocciolata,
- jajko,
- 270 g mąki pszennej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 100 g kawałków gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Masło mieszamy mikserem z brązowym cukrem. Następnie dodajemy jajko i esencję waniliową. Po chwili dodajemy również mąkę i sodę, a na końcu kawałki pokruszonej czekolady. Ciasto schładzamy przez około godzinę w lodówce. Następnie piekarnik bez termoobiegu rozgrzewamy do 180 stopni. Z powstałej masy formujemy 12 kulek, robimy w nich wgłębienia i umieszczamy w każdej z nich po małej łyżeczce kremu orzechowego. Zwijamy brzegi i zakrywamy środek, później lekko spłaszczamy. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 12-15 minut.
Puszysta babka z kremem Nocciolata i orzechami laskowymi
Składniki:
- 60 g kwaśnej gęstej śmietany 15 %,
- 10 łyżek kremu orzechowego Nocciolata,
- 2 duże jajka,
- 150 g mąki pszennej,
- 130 g cukru pudru,
- 50 g orzechów laskowych,
- 6 g proszku do pieczenia,
- masło do smarowania formy.
Przygotowanie:
Piekarnik bez termoobiegu rozgrzewamy do 180 stopni. W dużej misce najpierw mieszamy śmietanę i jajka, a następnie po kolei dodajemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dobrze łączymy ze sobą wszystkie składniki. Do formy do babki, wysmarowanej masłem, wlewamy połowę masy, a potem dodajemy połowę posiekanych orzechów laskowych i około 10 łyżek kremu orzechowego Nocciolata. Przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy przez 30-35 minut. Po wyjęciu czekamy około 10 minut, zanim wyjmiemy ciasto z formy.
Krem orzechowy Nocciolata - idealny na deser i słodkie śniadanie
Nocciolata to organiczny krem kakaowo-orzechowy, stworzony z najwyższej jakości składników. Dzięki dbałości o surowce i precyzyjnemu, powolnemu procesowi produkcji, powstał produkt o wyjątkowo aksamitnej konsystencji i doskonałym smaku. Nie zawiera oleju palmowego, tłuszczów utwardzonych, sztucznych aromatów, konserwantów ani barwników, a także jest produktem bezglutenowym.
Receptura opiera się na najwyższej jakości organicznych orzechach laskowych, które harmonijnie łączą się z precyzyjnie dobranymi, zrównoważonymi składnikami. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do deserów, ale też element pysznego śniadania na słodko. To produkt dla całej rodziny.
Zobacz także:
- Orzechowa magia w kuchni. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na wyjątkowe desery
- Orzechowa uczta według Oli Juszkiewicz. Proste słodkości z kremem orzechowym
- Słodkie inspiracje według Ewy Szczęsnej. Pyszne i proste desery z kremem orzechowym
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News