Materiał promocyjny

Tym deserom z kremem orzechowym nie można się oprzeć. Wypróbuj przepisy Grześka Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Krem orzechowy to prawdziwy hit w kuchni - jego aksamitna konsystencja i intensywny smak sprawiają, że pasuje zarówno do prostych, jak i bardziej wyszukanych deserów. Sprawdź wyjątkowe przepisy Grzegorza Zawieruchy, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził clafoutis, kruche ciasteczka i puszystą babkę z kremem orzechowym Nocciolata.

Clafoutis z kremem orzechowym Nocciolata

Składniki:

  • 5 łyżek kremu orzechowego Nocciolata,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 300 g odtłuszczonego mleka,
  • saszetka cukru waniliowego (16 g),
  • 50 g cukru pudru,
  • masło do smarowania formy.

Przygotowanie:

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki, oprócz kremu orzechowego, umieszczamy w misce i dobrze ubijamy. Następnie przelewamy masę do wysmarowanej masłem formy. Dodajemy na nią małymi łyżeczkami krem orzechowy Nocciolata, a potem pieczemy całość przez około 25 minut. Clafoutis powinno być złocistobrązowe. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie schładzamy przez około godzinę w lodówce. 

Kruche ciasteczka z kremem Nocciolata

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła,
  • 120 g brązowego cukru,
  • 100 g kremu orzechowego Nocciolata,
  • jajko,
  • 270 g mąki pszennej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • 100 g kawałków gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Masło mieszamy mikserem z brązowym cukrem. Następnie dodajemy jajko i esencję waniliową. Po chwili dodajemy również mąkę i sodę, a na końcu kawałki pokruszonej czekolady. Ciasto schładzamy przez około godzinę w lodówce. Następnie piekarnik bez termoobiegu rozgrzewamy do 180 stopni. Z powstałej masy formujemy 12 kulek, robimy w nich wgłębienia i umieszczamy w każdej z nich po małej łyżeczce kremu orzechowego. Zwijamy brzegi i zakrywamy środek, później lekko spłaszczamy. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 12-15 minut. 

Puszysta babka z kremem Nocciolata i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 60 g kwaśnej gęstej śmietany 15 %,
  • 10 łyżek kremu orzechowego Nocciolata,
  • 2 duże jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 130 g cukru pudru,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • masło do smarowania formy.

Przygotowanie:

Piekarnik bez termoobiegu rozgrzewamy do 180 stopni. W dużej misce najpierw mieszamy śmietanę i jajka, a następnie po kolei dodajemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dobrze łączymy ze sobą wszystkie składniki. Do formy do babki, wysmarowanej masłem, wlewamy połowę masy, a potem dodajemy połowę posiekanych orzechów laskowych i około 10 łyżek kremu orzechowego Nocciolata. Przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy przez 30-35 minut. Po wyjęciu czekamy około 10 minut, zanim wyjmiemy ciasto z formy.

Krem orzechowy Nocciolata - idealny na deser i słodkie śniadanie

Nocciolata to organiczny krem kakaowo-orzechowy, stworzony z najwyższej jakości składników. Dzięki dbałości o surowce i precyzyjnemu, powolnemu procesowi produkcji, powstał produkt o wyjątkowo aksamitnej konsystencji i doskonałym smaku. Nie zawiera oleju palmowego, tłuszczów utwardzonych, sztucznych aromatów, konserwantów ani barwników, a także jest produktem bezglutenowym.

Receptura opiera się na najwyższej jakości organicznych orzechach laskowych, które harmonijnie łączą się z precyzyjnie dobranymi, zrównoważonymi składnikami. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do deserów, ale też element pysznego śniadania na słodko. To produkt dla całej rodziny.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości