Już za dwa dni Walentynki, zatem powinniśmy się do nich porządnie przygotować. Dobrym pomysłem jest inwestycja we własne siły witalne, a konkretnie w libido. Można to zrobić przy użyciu… czosnku! Oto przepisy Michała Kurka na dania z czosnkiem oraz cebulą, które warto wypróbować przed Dniem Zakochanych.
Kucharz, biznesmen i właściciel największego w Polsce studia eventowo-kulinarnego przyrządził w naszej kuchni zupę z pieczonej cebuli i czosnku, kremowe spaghetti z czosnkiem i cebulą, a także mus kawowy z pieczonym czosnkiem i czekoladą. Warto wypróbować jego przepisy już dziś, gdyż zostało bardzo mało czasu na porządnie najedzenie się czosnkiem i cebulą. W Walentynki może to być przecież dość problematyczne.
Zupa z pieczonej cebuli i czosnku
Składniki:
- 3 duże cebule (ok. 600 g),
- 8 ząbków czosnku (ok. 40 g),
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 50 ml śmietanki 30% płynnej,
- 1,2 litra bulionu drobiowego,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 200 g pokrojonych w kostkę ziemniaków,
- ciabata,
- 2 łyżki masła,
- łyżka natki pietruszki,
- 20 g parmezanu tartego,
- mała garść kiełków pora.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Cebulę i czosnek skrop oliwą. Potem ułóż obok siebie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika. Wyjmij czosnek po ok. 30 minutach, a cebulę po ok 1,5 godziny. Warzywa powinny być miękkie. Odstaw je do ostygnięcia.
Potem wyciśnij czosnek ze skórki i rozgnieć. Obierz cebulę i pokrój w plasterki. Następnie rozgrzej pozostałe 2-3 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i ziemniaki. Smaż przez 15 minut. Potem dodaj bulion drobiowy, czosnek i tymianek. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij tymianek i zmiksuj zupę na krem. Później wymieszaj miękkie masło z parmezanem i posiekaną pietruszką. Ciabattę przekrój na pół, posmaruj masłem i piecz przez kilka minut, aż się zezłoci. Serwuj zupę z grzanką, kleksem śmietany i kiełkami pora.
Tarteletki z konfiturą z czerwonej cebuli, czerwonym winem i kozim serem
Składniki:
- 3 czerwone cebule (ok. 600 g),
- 50 ml oliwy z oliwek,
- szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- 3 łyżki brązowego cukru (ok. 40 g),
- 3-4 gałązki tymianku, listki oberwane i kilka dodatkowych do dekoracji każdej tarteletki,
- sól i pieprz,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 g koziego sera roladki,
- jajko,
- czarnuszka,
- świeża rukola.
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Potem rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż zacznie się robić lekko brązowa (około 15 minut). Uważaj, żeby pod żadnym pozorem nie przypalić zawartości patelni, bo cebula zrobi się gorzka. Dodaj połowę czerwonego wina i zdeglasuj patelnię, czyli zeskrob wszystkie pyszne brązowe przypalenia z dna patelni, aby połączyły się z winem. Dodaj cukier, tymianek, szczyptę soli i pieprzu, a potem gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj resztę czerwonego wina i ponownie kontynuuj gotowanie i mieszanie, aż płyn odparuje.
Następnie umieść arkusze ciasta francuskiego na posypanej mąką powierzchni i wytnij kółka o średnicy 8cm. Natnij ciasto wewnątrz małą foremką do ciastek lub nożem, ale nie przecinaj na wylot, aby utworzyć mały brzeg. Posmaruj brzeg każdego ciasta jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka lub mieszanką jajka i mleka, a potem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Później wyjmij z piekarnika i dociśnij wewnętrzną, naciętą część, aby opadła - powinna odejść w miejscu nacięcia. Wypełnij zagłębienia karmelizowaną cebulą. Na wierzchu ułóż kozi ser (możesz go pokruszyć lub pokroić w krążki). Posyp świeżymi listkami tymianku i czarnuszką, a potem włóż z powrotem do piekarnika, aby piec przez kolejne 20 minut. Tuż przed podaniem posyp świeżą rukolą.
Kremowe spaghetti z czosnkiem i cebulą
Składniki:
- 85 g masła,
- 30 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 białe cebule (ok. 300 g),
- 6 ząbków czosnku (ok. 30 g),
- łyżeczka białego cukru (ok. 4 g),
- 1/2 łyżeczki soli (ok. 3 g),
- 160 g spaghetti,
- 120 ml białego wina (najlepiej chardonnay),
- 180 ml śmietanki kremówki (36%),
- 30 g tartego parmezanu + 20 g do posypania,
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- szczypta płatków chili,
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
- 8 surowych krewetek 16/20 bez skorupki.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, a potem bardzo drobno posiekaj. Rozpuść masło z oliwą z oliwek w garnku na małym ogniu. Następnie smaż na nim krewetki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą różowe. Dodaj cebulę, czosnek, płatki chili, cukier. Gotuj na średniej mocy, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko złota - około 20 minut. Potem wlej białe wino do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn odparuje, przez około 2–3 minuty. Dodaj śmietankę kremówkę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje - około 2-3 minuty. Trzymaj w cieple.
W międzyczasie zagotuj duży garnek lekko osolonej wody. Ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 7 minut). Odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z makaronu. Dodaj do sosu wodę z makaronu i parmezan. Później dodaj spaghetti i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Na końcu dodaj krewetki i wymieszaj. Przełóż na talerz do serwowania, a potem posyp startym parmezanem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na wierzch ułóż krewetki.
Mus kawowy z pieczonym czosnkiem i czekoladą
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 350 ml mocnej kawy,
- 30 g cukru,
- 40 g czekolady (min. 70% kakao),
- szczypta mielonego kardamonu,
- 3,4 g żelatyny,
- 150 ml śmietanki kremówki (36% tłuszczu),
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej do dekoracji.
Przygotowanie:
Czosnek skrop delikatnie oliwą i piecz w całości przez 30 minut w 150 stopniach. Potem wyjmij, ostudź i usuń łupiny. Następnie zmiksuj ząbki pieczonego czosnku z kawą, za pomocą blendera lub ręcznego miksera. Dodaj czekoladę, szczyptę kardamonu i podgrzewaj mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj wcześniej namoczoną żelatynę do gorącej mieszanki i zblenduj do rozpuszczenia. Potem dstaw do ostygnięcia.
Następnie wlej śmietankę kremówkę do ostudzonej mieszanki i dokładnie wymieszaj. Przefiltruj przez drobne sitko, aby usunąć pozostałości czosnku. Później przelej masę do syfonu do bitej śmietany o pojemności 0,5 litra. Naładuj syfon jednym nabojem do śmietany. Umieść w lodówce na całą noc. Podawaj mus z odrobiną rozpuszczalnej kawy posypanej na wierzchu jako dekoracja.
Zobacz także:
- Dania z czosnkiem - najlepsze przepisy i inspiracje
- Na lepszą odporność - aromatyczne dania z czosnkiem
- Canneloni z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim z przepisu Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Michał Kurek
Źródło zdjęcia głównego: Liudmila Chernetska/Getty Images