Piotr Kucharski podzielił się z widzami swoimi kulinarnymi pomysłami z kultowego serialu "Jaś Fasola". W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy na dania, w których w roli głównej występuje tytułowa fasola. Zaskakujące połączenia smaków, niebanalne pomysły i mnóstwo zabawy. Zobacz, jak zrobić fasolę z krewetkami, smalec, zupę fasolową oraz czekoladowe ciasto z fasoli. Koniecznie sprawdź te propozycje.
Fasola to nie tylko składnik tradycyjnych, domowych potraw. Piotr Kucharski pokazał, że ten produkt może stać się bohaterem niezwykłych dań, które zaskoczą niejednego smakosza.
Jak ugotować fasolę?
Składniki:
- 500 g fasoli Jaś,
- woda,
- sól.
Przygotowanie:
Fasolę zalać czystą wodą i odstawić do nasiąknięcia na minimum 12 godzin. Następnie odlać wodę, przełożyć najlepiej do szybkowara, zalać czystą wodą, dodać 0,5 łyżeczki soli i gotować około 20 minut. Jeśli nie posiadamy szybkowara, gotować pod przykryciem przez około 40-50 minut. Do gotowania można dodać listek laurowy, świeże zioła lub inne przyprawy.
Smalec z fasoli
Składniki:
- 300 g ugotowanej fasoli Jaś,
- 2 cebule,
- 1 jabłko,
- 6 śliwek suszonych,
- 2 łyżki oleju,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- listki świeżego tymianku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak cebula będzie zeszklona, wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Jabłko pokroić w kostkę i dodać pod koniec smażenia cebuli. Dodać majeranek i tymianek, chwilę przesmażyć. Śliwki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli i jabłek. Przesmażyć. W oddzielnym naczyniu zmiksować fasolę na gładką pastę. Wymieszać fasolę z cebulą, jabłkami i śliwkami. Doprawić solą i pieprzem.
Maślana fasola z krewetkami i makaronem
Składniki:
- 50 g masła,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 300 g ugotowanej białej fasoli,
- 300 g krewetek mrożonych bez pancerzy,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 duży pęczek pietruszki,
- sól i pieprz,
- 500 g makaronu spaghetti.
Przygotowanie:
Podgrzać masło z oliwą z oliwek. Dodać fasolę i przez chwilę gotować ją w tłuszczu. Dodać krewetki i czosnek. Całość razem podsmażyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Porządnie doprawić solą i pieprzem. W trakcie ugotować makaron i po odcedzeniu połączyć z sosem.
Zupa fasolowa z chlebem
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 200 g kapusty,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu,
- 300 g ugotowanej fasoli Jaś,
- sól i pieprz
- 1 litr bulionu lub wody,
- 1/4 bochenka czerstwego chleba,
- 50 g masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 g sera dojrzewającego.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę i dusić na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać przyprawy, podsmażyć całość przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie wymieszać masło z drobno posiekanym czosnkiem. Pieczywo porwać na mniejsze kawałki i natrzeć masłem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 10-15 minut. Grzanki ułożyć na talerzu, zalać zupą. Na wierzch zetrzeć ser i zostawić na chwilę, żeby grzanki się nasączyły.
Czekoladowe ciasto z fasoli
Składniki:
- 400 g ugotowanej fasoli,
- 8 jajek,
- 150 g masła,
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 100 g kakao,
- 200 ml syropu z agawy,
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady,
- 50 g masła.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Tortownicę o średnicy 22 cm nasmarować masłem i oprószyć kakao. Fasolę odsączyć na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie razem z 6 jajkami, ekstraktem waniliowym zmiksować tak długo, aż fasola będzie całkowicie zmiksowana. Masło utrzeć z syropem z agawy i pozostałymi jajkami na jednolitą masę. Połączyć ze zmiksowaną fasolą i skórką otartą z pomarańczy. Kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do mieszanki.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około godziny. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w rondelku. Po upieczeniu wystudzić ciasto i polać polewą.
Zobacz także:
- Chcesz odpocząć po świątecznym ucztowaniu? Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego na lekkie dania z kaszą
- Ziarna zdrowia i piękna, czyli pomysły na kaszę gryczaną od Jagny Niedzielskiej
- Kasza jęczmienna ze strąkami - czyli obiad w targowy dzień
Autor: AM
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News