Fasola to nie tylko składnik tradycyjnych, domowych potraw. Piotr Kucharski pokazał, że ten produkt może stać się bohaterem niezwykłych dań, które zaskoczą niejednego smakosza.
Jak ugotować fasolę?
Składniki:
- 500 g fasoli Jaś,
- woda,
- sól.
Przygotowanie:
Fasolę zalać czystą wodą i odstawić do nasiąknięcia na minimum 12 godzin. Następnie odlać wodę, przełożyć najlepiej do szybkowara, zalać czystą wodą, dodać 0,5 łyżeczki soli i gotować około 20 minut. Jeśli nie posiadamy szybkowara, gotować pod przykryciem przez około 40-50 minut. Do gotowania można dodać listek laurowy, świeże zioła lub inne przyprawy.
Smalec z fasoli
Składniki:
- 300 g ugotowanej fasoli Jaś,
- 2 cebule,
- 1 jabłko,
- 6 śliwek suszonych,
- 2 łyżki oleju,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- listki świeżego tymianku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak cebula będzie zeszklona, wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Jabłko pokroić w kostkę i dodać pod koniec smażenia cebuli. Dodać majeranek i tymianek, chwilę przesmażyć. Śliwki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli i jabłek. Przesmażyć. W oddzielnym naczyniu zmiksować fasolę na gładką pastę. Wymieszać fasolę z cebulą, jabłkami i śliwkami. Doprawić solą i pieprzem.
Maślana fasola z krewetkami i makaronem
Składniki:
- 50 g masła,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 300 g ugotowanej białej fasoli,
- 300 g krewetek mrożonych bez pancerzy,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 duży pęczek pietruszki,
- sól i pieprz,
- 500 g makaronu spaghetti.
Przygotowanie:
Podgrzać masło z oliwą z oliwek. Dodać fasolę i przez chwilę gotować ją w tłuszczu. Dodać krewetki i czosnek. Całość razem podsmażyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Porządnie doprawić solą i pieprzem. W trakcie ugotować makaron i po odcedzeniu połączyć z sosem.
Zupa fasolowa z chlebem
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 200 g kapusty,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu,
- 300 g ugotowanej fasoli Jaś,
- sól i pieprz
- 1 litr bulionu lub wody,
- 1/4 bochenka czerstwego chleba,
- 50 g masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 g sera dojrzewającego.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę i dusić na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać przyprawy, podsmażyć całość przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie wymieszać masło z drobno posiekanym czosnkiem. Pieczywo porwać na mniejsze kawałki i natrzeć masłem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 10-15 minut. Grzanki ułożyć na talerzu, zalać zupą. Na wierzch zetrzeć ser i zostawić na chwilę, żeby grzanki się nasączyły.
Czekoladowe ciasto z fasoli
Składniki:
- 400 g ugotowanej fasoli,
- 8 jajek,
- 150 g masła,
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 100 g kakao,
- 200 ml syropu z agawy,
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady,
- 50 g masła.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Tortownicę o średnicy 22 cm nasmarować masłem i oprószyć kakao. Fasolę odsączyć na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie razem z 6 jajkami, ekstraktem waniliowym zmiksować tak długo, aż fasola będzie całkowicie zmiksowana. Masło utrzeć z syropem z agawy i pozostałymi jajkami na jednolitą masę. Połączyć ze zmiksowaną fasolą i skórką otartą z pomarańczy. Kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do mieszanki.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około godziny. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w rondelku. Po upieczeniu wystudzić ciasto i polać polewą.
Zobacz także:
- Chcesz odpocząć po świątecznym ucztowaniu? Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego na lekkie dania z kaszą
- Ziarna zdrowia i piękna, czyli pomysły na kaszę gryczaną od Jagny Niedzielskiej
- Kasza jęczmienna ze strąkami - czyli obiad w targowy dzień
Autor: AM
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News