Kto ma już dosyć pasztetów, szynek, boczku i smażonego karpia? Po świątecznym przejedzeniu najlepsza będzie lekka kuchnia z warzywami i rybą oraz naparami ziołowymi. Sprawdźcie przepisy Piotra Kucharskiego z kuchni Dzień Dobry TVN.
Zupa ogórkowa z wkładką
Składniki:
- 4 filety drobiowe,
- cebula,
- młody por,
- 2 łyżki masła,
- marchewka,
- kawałek selera,
- kawałek korzenia pietruszki,
- 100 g ryżu,
- 2 litry wywaru warzywnego,
- 8-10 ogórków kiszonych,
- sól i pieprz,
- 200 ml śmietany 18%,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
Cebulę i por pokroić, podsmażyć na maśle. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do garnka z cebulą i porem. Przez chwilę podsmażyć. Ryż dodać do garnka, dodać filety drobiowe i zalać wszystko wywarem warzywnym. Gotować, aż ryż będzie miękki. Ogórki pokroić w plasterki i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest za mało kwaśne, podlać wywarem z ogórków. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować szczyptą soli i chochlą ciepłej zupy. Dodać do zupy i chwilę pogotować. Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Szybki wywar warzywny
Składniki:
- 2 listki laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 5-6 ziaren pieprzu,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- por.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 2 litry wody. Dodać przyprawy. Warzywa dokładnie umyć i oprócz pora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wody. Por pokroić w plasterki dodać do wody. Gotować przez około 30 minut. Odcedzić i użyć do zupy, gotowania kaszy lub podlewania mięs podczas duszenia.
Jajka na parze z duszonym tofu
Składniki:
- 3 jajka,
- woda,
- bulion drobiowy,
- sól,
- olej sezamowy.
Składniki na duszone tofu:
- kostka wędzonego tofu,
- łyżka oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- kawałek posiekanego imbiru,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka octu,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Pokruszyć tofu, aby przypominało mielone mięso, zamarynować w sosie sojowym i wędzonej papryce.
Jajka wbić do naczynia z miarką. Przelać je do dużej miski i ubijać przez około minutę, aby je napowietrzyć. W naczyniu z miarką odmierzyć taką samą ilość wody oraz bulionu. Wszystko wymieszać z jajkami, szczyptą soli i olejem sezamowym. Wszystko dobrze wymieszać do połączenia.
Miskę wstawić do naczynia do gotowania na parze i gotować około 14-16 minut.
Tofu razem z marynatą i resztą składników podsmażyć na patelni, aż się ładnie skarmelizuje. Na koniec dodać posiekany szczypiorek.
Jajka podawać z podduszonym tofu.
Kasza z warzywami i sałatą
Składniki:
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- mała papryczka chili,
- oliwa z oliwek,
- marchewka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- czerwona papryka,
- 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- sól i pieprz.
Składniki na parmezanową sałatę:
- 2 mini sałaty rzymskie,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 100 g tartego parmezanu,
- sok z jednej cytryny,
- sól i młotkowany pieprz.
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Marchewkę i paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Łodygi selera pokroić na plasterki i też dodać do warzyw. Całość dusić przez około 15 minut. Dodać kaszę i razem przesmażyć. Następnie podlewać wywarem warzywnym, aż kasza będzie miękka. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie sałatę pokroić na paseczki. Oliwę z oliwek wymieszać z parmezanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos połączyć z sałatą. Kaszę podawać z sałatą.
Rozgrzewający napar rokitnikowy
Składniki:
- 2 ziarenka pieprzu,
- 2-3 gałązki rozmarynu,
- około 2 łyżki owoców rokitnika,
- łyżka posiekanego imbiru,
- plasterek cytryny i pomarańczy,
- łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Pieprz razem z rozmarynem lekko utłuc, żeby wydobyć aromat i razem z resztą składników przełożyć do dzbanka z tłokiem.
Zalać wodą o temperaturze około 85°C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków.
Zobacz także:
- Jak nie marnować jedzenia po świętach? Przepisy na dania z resztek
- Jedzenie po świętach. Które potrawy zjeść w pierwszej kolejności? "Śledzie w oleju postoją najdłużej"
- Co zrobić z jedzeniem, które zostaje po świętach? Możemy oddać je do "jadłodzielni"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News