Lekkie i ziołowe dania idealne po świętach. Co proponuje Piotr Kucharski?

Lekkie i ziołowe dania idealne po świętach. Co proponuje Piotr Kucharski?

Lekkie i ziołowe dania idealne po świętach. Co proponuje Piotr Kucharski?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lekkostrawne potrawy na poświąteczny czas
Lekkostrawne potrawy na poświąteczny czas
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego

Kto ma już dosyć pasztetów, szynek, boczku i smażonego karpia? Po świątecznym przejedzeniu najlepsza będzie lekka kuchnia z warzywami i rybą oraz naparami ziołowymi. Sprawdźcie przepisy Piotra Kucharskiego z kuchni Dzień Dobry TVN.

Zupa ogórkowa z wkładką

Zupa ogórkowa z wkładką
Zupa ogórkowa z wkładką
Zupa ogórkowa z wkładką
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 filety drobiowe,
  • cebula,
  • młody por,
  • 2 łyżki masła,
  • marchewka,
  • kawałek selera,
  • kawałek korzenia pietruszki,
  • 100 g ryżu,
  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • 8-10 ogórków kiszonych,
  • sól i pieprz,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

Cebulę i por pokroić, podsmażyć na maśle. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do garnka z cebulą i porem. Przez chwilę podsmażyć. Ryż dodać do garnka, dodać filety drobiowe i zalać wszystko wywarem warzywnym. Gotować, aż ryż będzie miękki. Ogórki pokroić w plasterki i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest za mało kwaśne, podlać wywarem z ogórków. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować szczyptą soli i chochlą ciepłej zupy. Dodać do zupy i chwilę pogotować. Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Szybki wywar warzywny

Składniki:

  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5-6 ziaren pieprzu,
  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 2 litry wody. Dodać przyprawy. Warzywa dokładnie umyć i oprócz pora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wody. Por pokroić w plasterki dodać do wody. Gotować przez około 30 minut. Odcedzić i użyć do zupy, gotowania kaszy lub podlewania mięs podczas duszenia.

Jajka na parze z duszonym tofu

Jajka na parze
Jajka na parze z duszonym tofu
Jajka na parze
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 3 jajka,
  • woda,
  • bulion drobiowy,
  • sól,
  • olej sezamowy.

Składniki na duszone tofu:

  • kostka wędzonego tofu,
  • łyżka oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • kawałek posiekanego imbiru,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka octu,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Pokruszyć tofu, aby przypominało mielone mięso, zamarynować w sosie sojowym i wędzonej papryce.

Jajka wbić do naczynia z miarką. Przelać je do dużej miski i ubijać przez około minutę, aby je napowietrzyć. W naczyniu z miarką odmierzyć taką samą ilość wody oraz bulionu. Wszystko wymieszać z jajkami, szczyptą soli i olejem sezamowym. Wszystko dobrze wymieszać do połączenia.

Miskę wstawić do naczynia do gotowania na parze i gotować około 14-16 minut.

Tofu razem z marynatą i resztą składników podsmażyć na patelni, aż się ładnie skarmelizuje. Na koniec dodać posiekany szczypiorek.

Jajka podawać z podduszonym tofu.

Kasza z warzywami i sałatą

Kasza z warzywami i sałatą
Kasza z warzywami i sałatą
Kasza z warzywami i sałatą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • mała papryczka chili,
  • oliwa z oliwek,
  • marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • czerwona papryka,
  • 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • sól i pieprz.

Składniki na parmezanową sałatę:

  • 2 mini sałaty rzymskie,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • sok z jednej cytryny,
  • sól i młotkowany pieprz.

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Marchewkę i paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Łodygi selera pokroić na plasterki i też dodać do warzyw. Całość dusić przez około 15 minut. Dodać kaszę i razem przesmażyć. Następnie podlewać wywarem warzywnym, aż kasza będzie miękka. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem.

W tym czasie sałatę pokroić na paseczki. Oliwę z oliwek wymieszać z parmezanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos połączyć z sałatą. Kaszę podawać z sałatą.

Rozgrzewający napar rokitnikowy

Składniki:

  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 2-3 gałązki rozmarynu,
  • około 2 łyżki owoców rokitnika,
  • łyżka posiekanego imbiru,
  • plasterek cytryny i pomarańczy,
  • łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Pieprz razem z rozmarynem lekko utłuc, żeby wydobyć aromat i razem z resztą składników przełożyć do dzbanka z tłokiem.

Zalać wodą o temperaturze około 85°C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości