W jego kaszowym menu znalazł się wiosenny krupnik, pomarańczowe pęczotto, kasza jaglana z hummusem i bezglutenowe ciasto pomarańczowe.
Wiosenny krupnik
Składniki:
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- mały kawałek selera,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 4 łyżki masła,
- 2 ziemniaki,
- filet z piersi kurczaka,
- 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej lub wiejskiej,
- 200 g szpinaku,
- pęczek szczawiu,
- 3 litry wywaru drobiowego,
- koperek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Razem z zielem angielskim i liściem laurowym przesmażyć na dwóch łyżkach masła w dużym garnku. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Zalać wywarem, a potem dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i kaszę. Szpinak oraz szczaw pokroić i dodać do zupy. Gotować, aż kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Pomarańczowe pęczotto
Składniki:
- cebula (drobno pokrojona),
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 200 g kaszy pęczak,
- kieliszek białego wytrawnego wina lub piwa,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 300 g świeżego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 g masła,
- 100 g tartego sera dojrzewającego,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Wszystko podlać winem i poczekać aż odparuje. Później podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia, aż płyn wyparuje, a następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować całość na wolnym ogniu podlewając bulionem, aż kasza będzie miękka.
W tym czasie podsmażyć przez chwilę szpinak na odrobinie masła, aż będzie miękki, a pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Szpinak podlać odrobiną wywaru i zmiksować. Pod koniec gotowania kaszy dodać zmiksowany szpinak, masło i tarty ser. Jeśli potrzeba, podlać bulionem, żeby potrawa miała konsystencję bardzo gęstej zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kasza jaglana z humusem
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 3 łyżki klarowanego masła,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 świeże ogórki,
- 2 pomidory malinowe,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- gałązka listków mięty,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka miodu,
- łyżka octu jabłkowego,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- 200 g humusu,
- 100 g sera feta.
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać na sicie i podprażyć w suchym garnku. Dolać wodę, dodać masło, kurkumę i sól, a następnie gotować na wolnym ogniu. Jeśli kasza wypije wodę, dodać więcej. Gotować, aż kasza będzie miękka.
W tym czasie drobno posiekać natkę pietruszki, miętę i czosnek. Wymieszać z miodem, octem i oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ogórki oraz pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z sosem. Na talerze wyłożyć humus, na nim ułożyć kaszę jaglaną, na wierzch sałatkę, a całość posypać serem feta.
Bezglutenowe ciasto pomarańczowe
Składniki:
- 3 jajka,
- 110 g cukru,
- pomarańcza,
- 110 g masła,
- 220 g kaszki kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 100 g płatków migdałowych,
- na syrop:
- 6 pomarańczy,
- 1 łyżka miodu.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Jajka rozdzielić, ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i ponownie ubić na sztywno. Następnie rozpuścić i ostudzić masło. Z pomarańczy otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok i wymieszać z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku 30-40 minut. Pod koniec pieczenia podprażyć w piekarniku płatki migdałowe na złoty kolor.
Syrop:
Otrzeć skórkę z 2 pomarańczy i wycisnąć sok z 6 pomarańczy. Przełożyć razem z miodem do rondelka. Gotować, aż powstanie lejący się syrop.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika nakłuć patyczkiem, polać syropem i posypać płatkami migdałowymi, aby się przykleiły do syropu. Odstawić na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto. Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Zobacz także:
- Kasza jęczmienna ze strąkami - czyli obiad w targowy dzień
- „Krupnik” z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym - przepis Sebastiana Olmy
- W kuchni rządzi kasza
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News