Chcesz odpocząć po świątecznym ucztowaniu? Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego na lekkie dania z kaszą

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kasza – dobra, nasza!
Kasza – dobra, nasza!
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kasza to jeden z ulubionych składników Polaków. Jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i dietetyczna. Wręcz idealna na czas poświąteczny, kiedy to większość z nas, zmęczona wielkanocnym ucztowaniem, marzy o lekkim obiedzie. Sprawdź przepisy na dania z kaszą, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował Piotr Kucharski.

W jego kaszowym menu znalazł się wiosenny krupnik, pomarańczowe pęczotto, kasza jaglana z hummusem i bezglutenowe ciasto pomarańczowe.

Wiosenny krupnik

Składniki:

  • marchewka,
    • korzeń pietruszki,
      • mały kawałek selera,
        • 2 liście laurowe,
          • 2 ziarna ziela angielskiego,
            • 4 łyżki masła,
              • 2 ziemniaki,
                • filet z piersi kurczaka,
                  • 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej lub wiejskiej,
                    • 200 g szpinaku,
                      • pęczek szczawiu,
                        • 3 litry wywaru drobiowego,
                          • koperek,
                            • sól i pieprz.
                              Krupnik
                              Krupnik
                              Krupnik
                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                              Przygotowanie:

                              Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Razem z zielem angielskim i liściem laurowym przesmażyć na dwóch łyżkach masła w dużym garnku. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Zalać wywarem, a potem dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i kaszę. Szpinak oraz szczaw pokroić i dodać do zupy. Gotować, aż kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

                              Wiosenny krupnik
                              Wiosenny krupnik
                              Wiosenny krupnik
                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                              Pomarańczowe pęczotto

                              Składniki:

                              • cebula (drobno pokrojona),
                                • 2 posiekane ząbki czosnku,
                                  • oliwa z oliwek,
                                    • 200 g kaszy pęczak,
                                      • kieliszek białego wytrawnego wina lub piwa,
                                        • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
                                          • 300 g świeżego szpinaku,
                                            • 4 ząbki czosnku,
                                              • 100 g masła,
                                                • 100 g tartego sera dojrzewającego,
                                                  • sól i pieprz.
                                                    Pęczotto
                                                    Pęczotto
                                                    Pęczotto
                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                    Przygotowanie:

                                                    Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Wszystko podlać winem i poczekać aż odparuje. Później podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia, aż płyn wyparuje, a następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować całość na wolnym ogniu podlewając bulionem, aż kasza będzie miękka.

                                                    W tym czasie podsmażyć przez chwilę szpinak na odrobinie masła, aż będzie miękki, a pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Szpinak podlać odrobiną wywaru i zmiksować. Pod koniec gotowania kaszy dodać zmiksowany szpinak, masło i tarty ser. Jeśli potrzeba, podlać bulionem, żeby potrawa miała konsystencję bardzo gęstej zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

                                                    Kasza jaglana z humusem

                                                    Składniki:

                                                    • 200 g kaszy jaglanej,
                                                      • 3 łyżki klarowanego masła,
                                                        • 1/2 łyżeczki kurkumy,
                                                          • 1/2 łyżeczki soli,
                                                            • 2 świeże ogórki,
                                                              • 2 pomidory malinowe,
                                                                • 2 pęczki natki pietruszki,
                                                                  • gałązka listków mięty,
                                                                    • 3 ząbki czosnku,
                                                                      • łyżka miodu,
                                                                        • łyżka octu jabłkowego,
                                                                          • 100 ml oliwy z oliwek,
                                                                            • sól i pieprz,
                                                                              • 200 g humusu,
                                                                                • 100 g sera feta.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Kaszę przepłukać na sicie i podprażyć w suchym garnku. Dolać wodę, dodać masło, kurkumę i sól, a następnie gotować na wolnym ogniu. Jeśli kasza wypije wodę, dodać więcej. Gotować, aż kasza będzie miękka.

                                                                                  W tym czasie drobno posiekać natkę pietruszki, miętę i czosnek. Wymieszać z miodem, octem i oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ogórki oraz pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z sosem. Na talerze wyłożyć humus, na nim ułożyć kaszę jaglaną, na wierzch sałatkę, a całość posypać serem feta.

                                                                                  Kasza jaglana z humusem
                                                                                  Kasza jaglana z humusem
                                                                                  Kasza jaglana z humusem
                                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                  Bezglutenowe ciasto pomarańczowe

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 3 jajka,
                                                                                    • 110 g cukru,
                                                                                      • pomarańcza,
                                                                                        • 110 g masła,
                                                                                          • 220 g kaszki kukurydzianej,
                                                                                            • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                              • szczypta soli,
                                                                                                • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
                                                                                                  • 100 g płatków migdałowych,
                                                                                                    • na syrop:
                                                                                                      • 6 pomarańczy,
                                                                                                        • 1 łyżka miodu.
                                                                                                          Bezglutenowe ciasto pomarańczowe
                                                                                                          Bezglutenowe ciasto pomarańczowe
                                                                                                          Bezglutenowe ciasto pomarańczowe
                                                                                                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                          Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Jajka rozdzielić, ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i ponownie ubić na sztywno. Następnie rozpuścić i ostudzić masło. Z pomarańczy otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok i wymieszać z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku 30-40 minut. Pod koniec pieczenia podprażyć w piekarniku płatki migdałowe na złoty kolor.

                                                                                                          Syrop:

                                                                                                          Otrzeć skórkę z 2 pomarańczy i wycisnąć sok z 6 pomarańczy. Przełożyć razem z miodem do rondelka. Gotować, aż powstanie lejący się syrop.

                                                                                                          Ciasto po wyjęciu z piekarnika nakłuć patyczkiem, polać syropem i posypać płatkami migdałowymi, aby się przykleiły do syropu. Odstawić na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto. Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana