Szef kuchni przyrządził pieczone brownie piernikowe z sosem waniliowym i suszonymi owocami, pieczonego dorsza w cieście francuskim z sosem śmietanowym z warzywami oraz pierogi z twarogiem, chrzanem i wędzonym pstrągiem w sosie maślanym.
Pieczone brownie piernikowe z sosem waniliowym i suszonymi owocami
Składniki na brownie:
- 185 g masła,
- 185 g ciemnej czekolady,
- 3 jaja,
- 1 mała łyżka ekstraktu waniliowego
- 275 g brązowego cukru,
- 50 g kakao,
- 130 g mąki pszennej,
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady.
Przygotowanie:
Rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj razem ze pomocą plastikowej łyżki, poczekaj, aż lekko ostygnie. W misce ubij jajka, wanilię, cukier aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao, mleczną czekoladę, przyprawę do piernika i kawałki połamanych pierników.
Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na formę do pieczenia sernika i w staw blaszkę z ciastem do piekarnika na 45 minut do temp. 185 st. Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki, czy nie jest mokre w środku, gotowe ciasto zostaw, aby ostygło.
Składniki na sos waniliowy:
- 6 żółtek,
- 2 laski wanilii,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 ml mleka 3,2%,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 50 g masła,
- po 100 g suszonych owoców (morela, żurawina, śliwka).
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotuj mleko razem z masłem i odrobiną wody, po zagotowaniu odstaw.
W misce ubij żółtka, nasiona z laski wanilii i cukier na puszystą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i znów ubij. Do puszystej masy wlej 1/3 zagotowanego mleka i wymieszaj (delikatnie zahartuj masę), następnie masę wlej w całości do rondelka z mlekiem i wstaw do grzania na małym ogniu. Za pomocą rózgi mieszaj masę, aby się nie przypaliła, gdy zacznie masa gęstnieć i mieć konsystencje budyniu zdejmij ją z ognia, dodaj posiekane suszone owoce i polej porcję brownie.
Pieczony dorsz w cieście francuskim z sosem śmietanowym z warzywami
Składniki:
- 500 g szpinaku w liściach,
- 1 biała cebula,
- 50 g masła,
- 1 blat ciasta francuskiego,
- 50 g suszonych pomidorów,
- 1 filet z dorsza.
Przygotowanie:
Rozwiń blat ciasta francuskiego, nałóż na niego porcję usmażonego wcześniej szpinaku, dodaj posiekane suszone pomidory i połóż filet dorsza wcześniej doprawiony solą, pieprzem oraz miękkim masłem. Zwiń całość, formując porcję "rolady". Ciasto możesz udekorować widelcem lub innymi elementami.
Tak przygotowaną rybę wstaw do piekarnika na 25 minut do temp 195 st. C.
Składniki na sos do ryby:
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 50 g masła
- 0,5 l śmietanki 30%
- 20 g marynowanego imbiru,
- 1 pęczek szczypiorku,
- pieprz cayene do smaku.
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obierz i pokrój w drobną kostkę, przełóż na patelnie i poduś na maśle z dodatkiem soli, aż warzywa lekko zmiękną. Na patelnię dodaj śmietankę i poczekaj, aż odparuję. Dopraw do smaku posiekanym imbirem, szczypiorkiem i pieprzem cayene.
Pierogi z twarogiem, chrzanem i wędzonym pstrągiem w sosie maślanym
Składniki na sos maślany:
- 1 sztuka posiekanej szalotki,
- 2 sztuki czosnku w ząbkach,
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach,
- 200 ml białego wina,
- 200 g masła,
- 1 cytryna,
- mały pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
Do małego rondelka dodaj szalotkę, czosnek i pieprz w ziarnach. Duś tak długo, aż szalotka się zarumieni, dodaj wino białe i odparuj, gdy będzie konsystencja syropu, należy odcedzić płyn, a następnie dodać do niego masło i cały czas mieszać, aż powstanie emulsja. Na koniec dodaj do rondelka sok z cytryny i posiekany szczypiorek.
Składniki na ciasto na pierogi
- 300 g mąki pszennej,
- 1 mała łyżka soli,
- 220 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę razem z solą, a następnie wsyp do miski z gorącą wodą, mieszaj, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji, odstaw ciasto na 1 h, wyjmij i wałkuj cienki płat, następnie za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka tnij okrągłe plastry.
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g filetów z wędzonego pstrąga,
- 100 g białej cebulki,
- 250 g twarogu klinek półtłustego,
- 2 pęczki cebuli dymki, tylko górna część,
- 1 mały pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przetrzyj na prasce, dodaj posiekaną i podsmażoną cebulkę, kawałki wędzonego pstrąga, twaróg półtłusty, posiekaną dymkę i natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw.
Gotowy farsz nakładaj na plaster ciasta pierogowego, zwiń dowolny kształt i wrzuć do gotującej się gorącej wody na 5 minut. Wyjmij i przełóż na ręcznik.
Dodatkowo:
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%,
- świeże zioła do dekoracji.
Na talerzu ułóż porcje pierogów, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, posyp kawałkami wędzonej ryby, dodaj sos maślany i udekoruj świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Makaron nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie dania według przepisów Sebastiana Olmy
- Makaron z kurczakiem - jaki jest przepis na makaron z kurczakiem w sosie i bez?
- Makaronowe dania, dzięki którym odzyskasz energię. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News