Szukasz chrupiącej, pozbawionej ości alternatywy dla wigilijnego karpia? Zrób faworki Magdy Gessler

Magda Gessler, faworki z karpia
Szukasz chrupiącej, pozbawionej ości alternatywy dla wigilijnego karpia? Zrób faworki Magdy Gessler
Źródło: GettyImages/mwmedia
Chrupiące, złociste i pełne smaku - faworki z karpia to niezwykła alternatywa dla tradycyjnych rybnych dań. Ten nietuzinkowy przepis Magdy Gessler łączy w sobie klasykę polskiej kuchni z nutą kulinarnej kreatywności. Warto uwzględnić je w wigilijnym menu. Sprawdź, jak je zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20241219_Kuchnia_dodatkowe_REP
Faworki z karpia
Źródło: Dzień Dobry TVN

Alternatywa dla tradycyjnego karpia - faworki

Karp to obowiązkowy element wigilijnego stołu. Choć przez resztę roku często bywa zapomniany, w grudniu zdecydowanie dominuje w sklepach rybnych. Niestety, wiele osób zniechęcają liczne ości, które utrudniają jego jedzenie. Nic dziwnego - ciągłe ich wyciąganie jest nie tylko niewygodne, ale także niezbyt eleganckie. Magda Gessler podzieliła się jednak na swoim kanale w serwisie YouTube sprytnym sposobem na rozwiązanie tego problemu. Chrupiące rybne faworki są nie tylko pyszne, soczyste i delikatne, ale także wygodne do spożycia.

O tej potrawie wspomniała też Dorota Wellman na antenie Dzień Dobry TVN. - Tylko Magda Gessler robi faworki z karpia. [...] Wykrawa kawałki mięsa, przewija, tak jak faworki i smaży na gorącym oleju - wyjaśniła.

Szczegółowy przepis na tą pyszną przekąskę znajdziesz poniżej.

Przepis na faworki z karpia według Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 filety z karpia,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • cebula,
  • szklanka mąki pszennej.

Przygotowanie:

Przygotuj filet z karpia, dzieląc go na mniejsze kawałki. Usuń duże ości, jeśli takie znajdziesz. Na środku każdego kawałka, od strony skóry, wykonaj niewielkie nacięcie. Potem przełóż kawałki ryby do miski. Dodaj sól, pieprz i pokrojoną w pióra cebulę. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Dzięki temu ryba nabierze smaku i straci charakterystyczny zapach mułu.

Po zamarynowaniu przeciągnij filet przez wykonane wcześniej nacięcie, tworząc kształt faworka. Obtocz kawałki karpia w mące i smaż je w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Uważaj, by nie wrzucać zbyt wielu kawałków naraz - spadek temperatury oleju sprawi, że ryba wchłonie tłuszcz. Usmażone faworki odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż je na talerz i podaj bliskim.

Tip Magdy Gesser: Faworki można usmażyć wcześniej i podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem, co sprawdzi się idealnie podczas kolacji wigilijnej.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości