Choinkowa mini pizza z serem i masłem czosnkowym
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki do pizzy 00,
- 220 g wody,
- 30 g oliwy,
- 8 g suchych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli.
Składniki na oliwę czosnkową:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- garść natki pietruszki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 8 większych plastrów szynki,
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano,
- 8 plastrów sera Salami oraz Gouda OSM Łowicz,
- patyczki do szaszłyków.
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 220 g wody, łyżeczką cukru i soli. Odstawiamy na chwilę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Jak drożdże zaczną już pracować, dodajemy mąkę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na pół. Na pierwszym spodzie układamy plastry sera żółtego i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Można dodać również inne ulubione składniki. Potem posypujemy suszonym oregano. Przykrywamy drugą częścią i za pomocą wałka dociskamy.
Od dłuższej strony kroimy paski o długości 3 cm. Każdy kawałek układamy tak, aby można było na końcu nadziać patyczkiem do szaszłyka. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tym uformowane choinki. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 st. C (z termoobiegiem).
Mini burgery z serem, w bułce maślanej
Składniki na bułki:
- 30 dag świeżych drożdży,
- 100 ml letniego mleka,
- 380 g mąki,
- 50 g cukru,
- 3 jajka,
- 170 g masła OSM Łowicz,
- ziarna czarnuszki do posypania.
Składniki na mięso:
- 650 g mielonej wołowiny (np. antrykot),
- 150 g słoniny lub tłustego boczku,
- 1/2 cebuli,
- płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej,
- łyżka sosu worcestershire,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i pieprz.
Składniki na sos:
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki ketchupu,
- szczypta ostrej papryki mielonej,
- 3 łyżki ogórka kiszonego,
- łyżka sosu worcestershire,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- ser Tylżycki w plastrach OSM Łowicz,
- sałata,
- pomidor.
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, wlewamy go do naczynia z mąką i cukrem. Następnie wbijamy po jednym jajku i dodajemy stopniowo masło, ciągle ugniatając. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie lekko ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Formujemy kulki (ok. 60 g) w kształcie bułeczek. Smarujemy żółtkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Wyjmujemy i ostawiamy do wystygnięcia.
Składniki do sosu mieszamy z dodatkiem drobno posiekanego ogórka kiszonego. Słoninę lub boczek oraz cebulę mielimy, mieszamy z mięsem wołowym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 12 równych kotlecików. Robimy nożem delikatne nacięcia w "kratkę". Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony. Bułkę przecinamy, układamy na niej plaster sera i grillujemy w piekarniku. Układamy na serze mięso, sałatę oraz pomidora lub inne ulubione składniki.
Mini zapiekanki z serem, szynką i pieczarkami
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 250 gramów szynki gotowanej,
- 130 g sera żółtego edamskiego OSM Łowicz,
- 250 gramów pieczarek,
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżka masła OSM Łowicz,
- mała cebula,
- żółtko jajka,
- ziarna sezamu do posypania,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w mniejszą kosteczkę, a pieczarki w talarki. Następnie delikatnie obsmażamy na maśle z dodatkiem tymianku. Szynkę kroimy w kosteczkę. Później ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty. Na środku układamy farsz, szynkę oraz plaster sera. Składamy brzegi do środka, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 st. C.
Zobacz także:
- Co wyczarować z maślanki? Poznajcie nietuzinkowe propozycje Sebastiana Olmy
- Zdrowa, mleczna kuchnia Bartka Boratyna. Do czego można dodać sery i śmietanę?
- Idealnie kremowe dania z serkiem mascarpone. Poznaj propozycje Andrzeja Polana
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News