Co zrobić na sylwestrową domówkę? Poznaj przepisy Bartka Boratyna 

Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Przysmaki na Sylwestra i Nowy Rok
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pora zacząć przygotowania do Sylwestra. Co warto przyrządzić na domówkę? W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn zaprezentował dania na bogato, którymi zaskoczysz swoich gości. Poznaj jego przepisy.

Konfitowane udo z gęsi

Konfitowane udo z gęsi
Konfitowane udo z gęsi
Konfitowane udo z gęsi
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 4 uda z gęsi,
  • 1 kg francuskich ziemniaków Dauphine,
  • świeży rozmaryn,
  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 1 kg tłuszczu gęsiego lub kaczego (smalec),
  • czosnek.

Sposób przygotowania:

Uda oczyszczamy od strony skóry. Jabłka i ziemniaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w ćwiartki. Smalec gęsi wraz z ziołami podgrzewamy w garnku lub piekarniku do 90 stopni. Teraz wszystkie uda wkładamy do tłuszczu tak, aby mięso było nim całkowicie przykryte. Tak samo dodajemy pokrojone jabłka i ziemniaczki. Konfitujemy około 3-4 godzin w piekarniku z termosondą, co jakiś czas kontrolując temperaturę, aby miała maksymalnie 90 stopni.

Po 2,5 godzinach dodajemy do tłuszczu obie główki czosnku przekrojone na pół w poprzek ząbków. Czosnek po tym czasie będzie miał konsystencję masła i będzie słodki w smaku, pozbawiony aromatu surowego czosnku. Podajemy go za chwilę obok gotowego mięsa. Teraz bardzo delikatnie wyjmujemy udka. Mogą się rozpadać, bo są bardzo miękkie! Odsączcie z tłuszczu. Smalec zlewamy do słoików. Udka można podać układając na talerzu obok ziemniaczków i jabłek.

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka
Tatar z tuńczyka
Tatar z tuńczyka
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 300 g świeżego tuńczyka,
  • 2 szalotki,
  • zielona papryczka chili,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • limonka - sok,
  • 5 pomidorów Or Pera d'Abruzzo (gruszkowych).

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj i osusz. Przekrój na 4 równe plastry, aby trzykrotnie przełożyć tatarem. Tuńczyka pokój w drobną kostkę, dodaj wszystkie pozostałe posiekane warzywa oraz wlej oliwę z oliwek i sok z limonki. Gotowy tatar nakładaj między plastry pomidora.

Zapiekanka z serem i cebulą i jabłkiem

Zapiekanka z serem i cebulą i jabłkiem
Zapiekanka z serem i cebulą i jabłkiem
Zapiekanka z serem i cebulą i jabłkiem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki uniwersalnej,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta mielonych goździków,
  • 4 szklanki obranych, wydrążonych i pokrojonych w plasterki jabłek,
  • szklanka posiekanej cebuli,
  • 2 szklanki startego sera cheddar lub gruyere (lub 1 szklanka każdego),
  • szklanka posiekanych orzechów pekan,
  • szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małym garnku zagotuj mleko na średnim ogniu, doprowadzając je prawie do wrzenia, ale nie do końca. W innym małym garnku rozpuść masło na średnim ogniu i wymieszaj z mąką. Powoli dodawaj zagotowane mleko do mąki, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć (ubijaj powoli, aby poczuć zmianę w sosie). Dodaj gałkę muszkatołową, sól i goździki i mieszaj przez około 4 minuty, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw. Rozłóż jabłka i cebulę równomiernie w przygotowanym naczyniu. Posyp startym serem i polej sosem wierzch. Posyp orzechami pekan i bułką tartą (doprawioną 2 łyżkami brązowego cukru, jeśli lubisz). Piecz bez przykrycia przez 45 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.

Migdałowe śliwki w kremie czekoladowym

Migdałowe śliwki w kremie czekoladowym
Migdałowe śliwki w kremie czekoladowym
Migdałowe śliwki w kremie czekoladowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 500 g suszonych śliwek,
  • Pół szklanki likieru migdałowego,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietanki 36%,
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady,
  • kakao.

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Mascarpone ubijamy ze śmietanką na sztywny krem. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do kremu i mieszamy do połączenia składników. Śliwki gotujemy w likierze migdałowym i odrobiną wody do miękkości około 15 min. Ostudzone śliwki dajemy na dno pucharka, nakładamy krem czekolady i posypujemy na wierzchu kakao. Ostawiamy na godzinę do zastygnięcia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości