Konfitowane udo z gęsi
Składniki:
- 4 uda z gęsi,
- 1 kg francuskich ziemniaków Dauphine,
- świeży rozmaryn,
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- 1 kg tłuszczu gęsiego lub kaczego (smalec),
- czosnek.
Sposób przygotowania:
Uda oczyszczamy od strony skóry. Jabłka i ziemniaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w ćwiartki. Smalec gęsi wraz z ziołami podgrzewamy w garnku lub piekarniku do 90 stopni. Teraz wszystkie uda wkładamy do tłuszczu tak, aby mięso było nim całkowicie przykryte. Tak samo dodajemy pokrojone jabłka i ziemniaczki. Konfitujemy około 3-4 godzin w piekarniku z termosondą, co jakiś czas kontrolując temperaturę, aby miała maksymalnie 90 stopni.
Po 2,5 godzinach dodajemy do tłuszczu obie główki czosnku przekrojone na pół w poprzek ząbków. Czosnek po tym czasie będzie miał konsystencję masła i będzie słodki w smaku, pozbawiony aromatu surowego czosnku. Podajemy go za chwilę obok gotowego mięsa. Teraz bardzo delikatnie wyjmujemy udka. Mogą się rozpadać, bo są bardzo miękkie! Odsączcie z tłuszczu. Smalec zlewamy do słoików. Udka można podać układając na talerzu obok ziemniaczków i jabłek.
Tatar z tuńczyka
Składniki:
- 300 g świeżego tuńczyka,
- 2 szalotki,
- zielona papryczka chili,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- limonka - sok,
- 5 pomidorów Or Pera d'Abruzzo (gruszkowych).
Sposób przygotowania:
Pomidory umyj i osusz. Przekrój na 4 równe plastry, aby trzykrotnie przełożyć tatarem. Tuńczyka pokój w drobną kostkę, dodaj wszystkie pozostałe posiekane warzywa oraz wlej oliwę z oliwek i sok z limonki. Gotowy tatar nakładaj między plastry pomidora.
Zapiekanka z serem i cebulą i jabłkiem
Składniki:
- szklanka mleka,
- łyżka masła,
- łyżka mąki uniwersalnej,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta mielonych goździków,
- 4 szklanki obranych, wydrążonych i pokrojonych w plasterki jabłek,
- szklanka posiekanej cebuli,
- 2 szklanki startego sera cheddar lub gruyere (lub 1 szklanka każdego),
- szklanka posiekanych orzechów pekan,
- szklanka bułki tartej,
- 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małym garnku zagotuj mleko na średnim ogniu, doprowadzając je prawie do wrzenia, ale nie do końca. W innym małym garnku rozpuść masło na średnim ogniu i wymieszaj z mąką. Powoli dodawaj zagotowane mleko do mąki, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć (ubijaj powoli, aby poczuć zmianę w sosie). Dodaj gałkę muszkatołową, sól i goździki i mieszaj przez około 4 minuty, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw. Rozłóż jabłka i cebulę równomiernie w przygotowanym naczyniu. Posyp startym serem i polej sosem wierzch. Posyp orzechami pekan i bułką tartą (doprawioną 2 łyżkami brązowego cukru, jeśli lubisz). Piecz bez przykrycia przez 45 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
Migdałowe śliwki w kremie czekoladowym
Składniki:
- 500 g suszonych śliwek,
- Pół szklanki likieru migdałowego,
- 500 g serka mascarpone,
- 400 ml śmietanki 36%,
- 2 tabliczki ciemnej czekolady,
- kakao.
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Mascarpone ubijamy ze śmietanką na sztywny krem. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do kremu i mieszamy do połączenia składników. Śliwki gotujemy w likierze migdałowym i odrobiną wody do miękkości około 15 min. Ostudzone śliwki dajemy na dno pucharka, nakładamy krem czekolady i posypujemy na wierzchu kakao. Ostawiamy na godzinę do zastygnięcia.
Zobacz także:
- Wystrzałowe przekąski na sylwestra. Przepisy Piotra Kucharskiego
- Przekąski sylwestrowe dla miłośników serów. Przepisy Jaśka Kuronia na dania z mascarpone, goudą i fetą
- Przekąski na sylwestra typu finger food - przepisy braci Zawierucha
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News