Lekka, poświąteczna kuchnia Darii Ładochy. Te dania zachwycą całą rodzinę

Lekka, poświąteczna kuchnia Darii Ładochy. Te dania zachwycą całą rodzinę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Odpoczywamy od kuchni świątecznej
Odpoczywamy od kuchni świątecznej
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Świąteczne uczty pełne smakołyków za nami, a teraz czas na chwilę oddechu dla naszego organizmu. Jeśli czujesz, że twój żołądek zasługuje na coś lżejszego, mamy dla ciebie zestaw przepisów na pyszne i lekkostrawne dania. Zaprezentowała je w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.

Kucharka przyrządziła krem z kapusty z grzankami, grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem konfitury malinowej z granatem, zupę ogórkową z pomidorami, a także piersi z kurczaka po toskańsku, z suszonymi pomidorami.

Krem z kapusty z grzankami

Krem z kapusty z grzankami
Krem z kapusty z grzankami
Krem z kapusty z grzankami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • mała główka kapusty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • biała cebula,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 ziemniaki obrane ze skórki,
  • sól, pieprz,
  • 1,5 litra wywaru z jarzyn,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • szczypta oregano,
  • szczypta czosnku niedźwiedziego,
  • garść zielonej pietruszki,
  • 4 kromki chleba,
  • dodatkowe 2 ząbki czosnku,
  • 120 g sera gorgonzola,
  • 200 ml śmietany,
  • 60 g prażonych orzechów laskowych,
  • skórka z cytryny,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę oraz oregano i czosnek niedźwiedzi. Całość podsmażaj, aż kapusta zacznie pachnieć orzechami. Dodaj ziemniaki, ziele oraz liście laurowe. Zalej całość wywarem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj orzechy (zostaw parę do dekoracji) i dokładnie zmiksuj zupę. Potem dodaj ser i śmietanę i zagotuj. Jeśli potrzeba, zmiksuj ponownie na gładki krem. Dodaj sok z cytryny oraz poszatkowaną zieloną pietruszkę. Przed podaniem zrób grzanki. Natrzyj je czosnkiem i grilluj na patelni grillowej lub wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pokrój je na mniejsze kawałki. Przed podaniem udekoruj zupę grzankami, orzechami, świeżo mielonym pieprzem, skórką z cytryny i zieloną pietruszką. 

Grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem konfitury malinowej z granatem

Składniki:

  • 2 ciabatty,
  • kozi ser w roladzie,
  • 200 g rukoli,
  • konfitura z maliną i granatem,
  • 2 łyżki czerwonego pesto,
  • 50 g orzechów piniowych, podprażonych na suchej patelni,
  • łyżka oliwy z oliwek.
Grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem konfitury malinowej z granatem
Grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem konfitury malinowej z granatem
Grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem konfitury malinowej z granatem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Ciabattę przekrój na połówki, posmaruj oliwą i grilluj na patelni grillowej. Każdą połówkę posmaruj cienko pesto. Potem dodaj rukolę oraz plasterki koziego sera. Następnie dodaj kleksa z konfitury i posyp z wierzchu orzechami piniowymi.

Ogórkowa z pomidorami

Składniki:

  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 g ogórków startych na tarce,
  • świeży chrzan,
  • 2 litry wywaru,
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane ze skórki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • przyprawy: majeranek, tymianek, oregano,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • świeża pietruszka,
  • grzanki z ciabatty.

Przygotowanie:

Ogórki podsmaż na patelni na łyżce masła. W garnku, na maśle, podsmaż cebulę oraz czosnek. Potem dodaj ziemniaki i zalej wywarem, a następnie dodaj przyprawy. Po 10-15 minutach dodaj ogórki, passatę pomidorową oraz przecier. Na koniec dodaj starty chrzan oraz zieloną pietruszkę. Podawaj zupę z grzankami z ciabatty.

Ogórkowa z pomidorami
Ogórkowa z pomidorami
Ogórkowa z pomidorami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Piersi z kurczaka po toskańsku, z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, sól, pieprz cytrynowy, rozmaryn,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • biała cebula, drobno posiekana,
  • 15 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki,
  • 3 szklanki liści szpinaku,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 200 g mascarpone,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • świeża bazylia,
  • do podania: pomidorki cherry, rukola, makaron.
Piersi z kurczaka po toskańsku, z suszonymi pomidorami
Piersi z kurczaka po toskańsku, z suszonymi pomidorami
Piersi z kurczaka po toskańsku, z suszonymi pomidorami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Kurczaka obtocz we wszystkich przyprawach. Następnie rozgrzej oliwę z oliwek i wstaw kurczaka na patelnię. Obsmaż go, aż będzie złocisty. Później przełóż go na talerz. Następnie dodaj na patelnię dodatkową porcję oliwy z oliwek i cebulę. Dodaj też pomidory suszone oraz czosnek. Następnie dodaj szpinak i całość wymieszaj. Potem dodaj jeszcze śmietankę i mascarpone oraz dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj, a następnie przełóż kurczaka na patelnię i dodaj parmezan. Podawaj z makaronem, rukolą, pomidorkami cherry oraz świeżą bazylią. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości