Kucharka przyrządziła krem z kapusty z grzankami, grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem konfitury malinowej z granatem, zupę ogórkową z pomidorami, a także piersi z kurczaka po toskańsku, z suszonymi pomidorami.
Krem z kapusty z grzankami
Składniki:
- mała główka kapusty,
- 2 ząbki czosnku,
- biała cebula,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 4 ziemniaki obrane ze skórki,
- sól, pieprz,
- 1,5 litra wywaru z jarzyn,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- szczypta oregano,
- szczypta czosnku niedźwiedziego,
- garść zielonej pietruszki,
- 4 kromki chleba,
- dodatkowe 2 ząbki czosnku,
- 120 g sera gorgonzola,
- 200 ml śmietany,
- 60 g prażonych orzechów laskowych,
- skórka z cytryny,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę oraz oregano i czosnek niedźwiedzi. Całość podsmażaj, aż kapusta zacznie pachnieć orzechami. Dodaj ziemniaki, ziele oraz liście laurowe. Zalej całość wywarem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj orzechy (zostaw parę do dekoracji) i dokładnie zmiksuj zupę. Potem dodaj ser i śmietanę i zagotuj. Jeśli potrzeba, zmiksuj ponownie na gładki krem. Dodaj sok z cytryny oraz poszatkowaną zieloną pietruszkę. Przed podaniem zrób grzanki. Natrzyj je czosnkiem i grilluj na patelni grillowej lub wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pokrój je na mniejsze kawałki. Przed podaniem udekoruj zupę grzankami, orzechami, świeżo mielonym pieprzem, skórką z cytryny i zieloną pietruszką.
Grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem konfitury malinowej z granatem
Składniki:
- 2 ciabatty,
- kozi ser w roladzie,
- 200 g rukoli,
- konfitura z maliną i granatem,
- 2 łyżki czerwonego pesto,
- 50 g orzechów piniowych, podprażonych na suchej patelni,
- łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ciabattę przekrój na połówki, posmaruj oliwą i grilluj na patelni grillowej. Każdą połówkę posmaruj cienko pesto. Potem dodaj rukolę oraz plasterki koziego sera. Następnie dodaj kleksa z konfitury i posyp z wierzchu orzechami piniowymi.
Ogórkowa z pomidorami
Składniki:
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 g ogórków startych na tarce,
- świeży chrzan,
- 2 litry wywaru,
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane ze skórki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- przyprawy: majeranek, tymianek, oregano,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 700 ml passaty pomidorowej,
- świeża pietruszka,
- grzanki z ciabatty.
Przygotowanie:
Ogórki podsmaż na patelni na łyżce masła. W garnku, na maśle, podsmaż cebulę oraz czosnek. Potem dodaj ziemniaki i zalej wywarem, a następnie dodaj przyprawy. Po 10-15 minutach dodaj ogórki, passatę pomidorową oraz przecier. Na koniec dodaj starty chrzan oraz zieloną pietruszkę. Podawaj zupę z grzankami z ciabatty.
Piersi z kurczaka po toskańsku, z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, sól, pieprz cytrynowy, rozmaryn,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- biała cebula, drobno posiekana,
- 15 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki,
- 3 szklanki liści szpinaku,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 200 g mascarpone,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- świeża bazylia,
- do podania: pomidorki cherry, rukola, makaron.
Przygotowanie:
Kurczaka obtocz we wszystkich przyprawach. Następnie rozgrzej oliwę z oliwek i wstaw kurczaka na patelnię. Obsmaż go, aż będzie złocisty. Później przełóż go na talerz. Następnie dodaj na patelnię dodatkową porcję oliwy z oliwek i cebulę. Dodaj też pomidory suszone oraz czosnek. Następnie dodaj szpinak i całość wymieszaj. Potem dodaj jeszcze śmietankę i mascarpone oraz dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj, a następnie przełóż kurczaka na patelnię i dodaj parmezan. Podawaj z makaronem, rukolą, pomidorkami cherry oraz świeżą bazylią.
Zobacz także:
- Kuchnia lekka, łatwa i przyjemna w sam raz po świętach, czyli przepisy Jaśka Kuronia
- Lekka, poświąteczna kuchnia Cristiny Catese. Przepisy na smoothie, sałatki i roladki
- Lekka kuchnia dla tych, którzy przejedli się w święta
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News