Roladki z sałatki warzywnej
Składniki:
- miseczka sałatki warzywnej,
 - 10 plastrów dobrej okrąglej szynki,
 - opakowanie żelatyny.
 
Sposób przygotowania:
Z plasterków szynki tworzymy rożek, wkładamy do niej sałatkę warzywną i układamy ładnie na głębszym talerzu, zalewamy żelatyną, odstawiamy do lodówki do stężenia.
Leczo z resztek mięsnych i warzywnych
Składniki:
- kilka kawałków pieczonego mięsa (które zostało ze świąt),
 - kolorowe papryki: żółta, czerwona, zielona,
 - czerwona cebula,
 - czosnek,
 - cukinia,
 - 5 pieczarek,
 - natka pietruszki,
 - koncert pomidorowy,
 - sól,
 - pieprz.
 
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa delikatnie podpiekamy na maśle bądź oleju, wrzucamy pokrojone w kostki mięso pieczone, do koncentratu pomidorowego dolewamy szklankę wody, mieszamy i wlewamy do leczo. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą pietruszką.
Kapuśniaczek orzeźwiaczek
Składniki:
- 1,5-2 l bulionu mięsnego lub grzybowego,
 - 400 g kapusty kiszonej,
 - 2 ziemniaki,
 - garść kaszy pęczak,
 - 100-200 g wędzonego boczku, kiełbasy lub żeberek,
 - kilka grzybów suszonych,
 - liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz majeranek do smaku.
 
Sposób przygotowania:
Posiekać kapustę kiszoną, razem z całym kawałkiem boczku, żeberek lub kiełbasy, wrzucić do wrzącego bulionu, razem z zielem angielskim i liściem laurowym, grzybami oraz kaszą. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
Lekka sałatka z kurczakiem
Składniki:
- główka sałaty lodowej,
 - świeży ogórek,
 - pierś z kurczaka,
 - granat,
 - ser parmezan,
 - śmietana 36%,
 - cytryna.
 
Sposób przygotowania:
Sałatę rwiemy na różne wielkości, pierś z kurczaka podsmażamy na maśle, parmezan ścieramy na drobnym oczku, dodajemy troszkę śmietanki 36%, skrapiamy cytryną, posypujemy granatem dla koloru i dla odświeżenia.
Szaszłyki kurczakowo-warzywne
Składniki:
- pierś z kurczaka,
 - kolorowe papryki,
 - cebula czerwona,
 - pieczarki,
 - przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, oliwa.
 
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w grubszą kostkę, warzywa również, wszystko po kolei nakłuwamy na patyk do szaszłyków i smarujemy przyprawą, wymieszaną w dwóch łyżkach oliwy. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Zobacz także:
- Święta zero waste - jak zrobić dania z resztek z wigilijnego stołu?
 - Jak nie marnować żywności? Poznaj przepisy "zero waste" Mariety Mareckiej
 - Kuchnia zero waste Grzegorza Zawieruchy, a w niej tarta ze szparagami, dip szparagowy i kurczak ze szpinakiem i boczkiem
 
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News