Roladki z sałatki warzywnej
Składniki:
- miseczka sałatki warzywnej,
- 10 plastrów dobrej okrąglej szynki,
- opakowanie żelatyny.
Sposób przygotowania:
Z plasterków szynki tworzymy rożek, wkładamy do niej sałatkę warzywną i układamy ładnie na głębszym talerzu, zalewamy żelatyną, odstawiamy do lodówki do stężenia.
Leczo z resztek mięsnych i warzywnych
Składniki:
- kilka kawałków pieczonego mięsa (które zostało ze świąt),
- kolorowe papryki: żółta, czerwona, zielona,
- czerwona cebula,
- czosnek,
- cukinia,
- 5 pieczarek,
- natka pietruszki,
- koncert pomidorowy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa delikatnie podpiekamy na maśle bądź oleju, wrzucamy pokrojone w kostki mięso pieczone, do koncentratu pomidorowego dolewamy szklankę wody, mieszamy i wlewamy do leczo. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą pietruszką.
Kapuśniaczek orzeźwiaczek
Składniki:
- 1,5-2 l bulionu mięsnego lub grzybowego,
- 400 g kapusty kiszonej,
- 2 ziemniaki,
- garść kaszy pęczak,
- 100-200 g wędzonego boczku, kiełbasy lub żeberek,
- kilka grzybów suszonych,
- liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
Posiekać kapustę kiszoną, razem z całym kawałkiem boczku, żeberek lub kiełbasy, wrzucić do wrzącego bulionu, razem z zielem angielskim i liściem laurowym, grzybami oraz kaszą. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
Lekka sałatka z kurczakiem
Składniki:
- główka sałaty lodowej,
- świeży ogórek,
- pierś z kurczaka,
- granat,
- ser parmezan,
- śmietana 36%,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
Sałatę rwiemy na różne wielkości, pierś z kurczaka podsmażamy na maśle, parmezan ścieramy na drobnym oczku, dodajemy troszkę śmietanki 36%, skrapiamy cytryną, posypujemy granatem dla koloru i dla odświeżenia.
Szaszłyki kurczakowo-warzywne
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- kolorowe papryki,
- cebula czerwona,
- pieczarki,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, oliwa.
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w grubszą kostkę, warzywa również, wszystko po kolei nakłuwamy na patyk do szaszłyków i smarujemy przyprawą, wymieszaną w dwóch łyżkach oliwy. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Zobacz także:
- Święta zero waste - jak zrobić dania z resztek z wigilijnego stołu?
- Jak nie marnować żywności? Poznaj przepisy "zero waste" Mariety Mareckiej
- Kuchnia zero waste Grzegorza Zawieruchy, a w niej tarta ze szparagami, dip szparagowy i kurczak ze szpinakiem i boczkiem
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News