Poznaj lekkie, poświąteczne potrawy w duchu zero waste Sylwii Garskiej

Sylwia Garska w kuchni Dzień Dobry TVN
Smaczne dania z resztek świątecznych
Źródło: Dzień Dobry TVN
Święta, święta... i po świętach. To czas, kiedy wciąż mamy dużo resztek z wigilijnego stołu. Warto z nich przygotować kolejne potrawy, aby nie marnować żywności, a przy tym już raz wydanych pieniędzy. W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska przygotowała dania ze świątecznych resztek, które są lekkie i nie obciążą zmęczonych już żołądków. Poznajcie jej przepisy.

Roladki z sałatki warzywnej

Składniki:

  • miseczka sałatki warzywnej,
  • 10 plastrów dobrej okrąglej szynki,
  • opakowanie żelatyny.

Sposób przygotowania:

Z plasterków szynki tworzymy rożek, wkładamy do niej sałatkę warzywną i układamy ładnie na głębszym talerzu, zalewamy żelatyną, odstawiamy do lodówki do stężenia.

Leczo z resztek mięsnych i warzywnych

Leczo z resztek mięsnych i warzywnych
Leczo z resztek mięsnych i warzywnych
Leczo z resztek mięsnych i warzywnych
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • kilka kawałków pieczonego mięsa (które zostało ze świąt),
  • kolorowe papryki: żółta, czerwona, zielona,
  • czerwona cebula,
  • czosnek,
  • cukinia,
  • 5 pieczarek,
  • natka pietruszki,
  • koncert pomidorowy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa delikatnie podpiekamy na maśle bądź oleju, wrzucamy pokrojone w kostki mięso pieczone, do koncentratu pomidorowego dolewamy szklankę wody, mieszamy i wlewamy do leczo. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą pietruszką.

Kapuśniaczek orzeźwiaczek

Kapuśniaczek orzeźwiaczek
Kapuśniaczek orzeźwiaczek
Kapuśniaczek orzeźwiaczek
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 1,5-2 l bulionu mięsnego lub grzybowego,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 2 ziemniaki,
  • garść kaszy pęczak,
  • 100-200 g wędzonego boczku, kiełbasy lub żeberek,
  • kilka grzybów suszonych,
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

Posiekać kapustę kiszoną, razem z całym kawałkiem boczku, żeberek lub kiełbasy, wrzucić do wrzącego bulionu, razem z zielem angielskim i liściem laurowym, grzybami oraz kaszą. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Lekka sałatka z kurczakiem

Lekka sałatka z kurczakiem
Lekka sałatka z kurczakiem
Lekka sałatka z kurczakiem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • główka sałaty lodowej,
  • świeży ogórek,
  • pierś z kurczaka,
  • granat,
  • ser parmezan,
  • śmietana 36%,
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

Sałatę rwiemy na różne wielkości, pierś z kurczaka podsmażamy na maśle, parmezan ścieramy na drobnym oczku, dodajemy troszkę śmietanki 36%, skrapiamy cytryną, posypujemy granatem dla koloru i dla odświeżenia.

Szaszłyki kurczakowo-warzywne

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • kolorowe papryki,
  • cebula czerwona,
  • pieczarki,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, oliwa.

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w grubszą kostkę, warzywa również, wszystko po kolei nakłuwamy na patyk do szaszłyków i smarujemy przyprawą, wymieszaną w dwóch łyżkach oliwy. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości