Materiał promocyjny

Jak nie marnować żywności? Poznaj przepisy "zero waste" Mariety Mareckiej

Marieta Marecka
Kuchnia zero waste
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała dania, dzięki którym nie zmarnujemy żywności. Do tego, jej przepisy idealnie sprawdzą się w food procesorze. Poznaj jej przepisy na fritattę ze szpinakiem, pomidorami i cukinią, łososia w ziołowej panierce i chlebek bananowy z przejrzałych bananów.

Fritatta ze szpinakiem, pomidorami i cukinią - przepis

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20-25 minut Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • cukinia,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 100 g pora,
  • 4 suszone pomidory,
  • garść kolorowych oliwek bez pestek,
  • 8 jaj,
  • ½ szklanki startego parmezanu lub grana padano,
  • kilka plastrów szynki prosciutto crudo,
  • listki bazylii,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w dużą kostkę lub paseczki, a oliwki w plastry. Pora kroimy w plasterki, cukinię w półplasterki. Jaja rozkłócamy ze sobą, ale niezbyt długo, tylko do połączenia żółtek z białkami, doprawiamy solą i mieszamy ze startym serem. Na średniej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cukinię i por, jak tylko się lekko zrumienią dodajemy pomidory i oliwki, krótko podsmażamy.

Zalewamy mieszanką jaj z serem. Rozprowadzamy jaja równo na patelni, zmniejszamy gaz, przykrywamy i smażymy aż fritatta ładnie się przyrumieni od spodu. Następnie zsuwamy ją na talerz, przykrywamy odwróconą patelnią i przewracamy ją na drugą stronę. Dosmażamy aż się zetnie. Można ją również zrobić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową fritattę kroimy na kawałki i dekorujemy szynką i listkami bazylii. Serwujemy na ciepło lub po wystudzeniu.

Fritatta ze szpinakiem, pomidorami i cukinią
Fritatta ze szpinakiem, pomidorami i cukinią
Fritatta ze szpinakiem, pomidorami i cukinią
Źródło: Michał Woźniak/East News

Łosoś w ziołowej panierce - przepis

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • duży płat łososia ze skórą (ok. 1 kg lub nieco więcej),
  • ½ czerstwej bułki,
  • zioła tj. nać pietruszki, bazylia, rozmaryn, tymianek (mogą być podwiędłe),
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • ok. 70 g parmezanu,
  • skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

Łososia osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 stopni. Czerstwą bułkę mielimy niezbyt mocno i odkładamy. Dowolne zioła wraz z czosnkiem, parmezanem i skórką z cytryny przekładamy do malaksera, dolewamy 2-3 łyżeczki oliwy i miksujemy na zieloną pastę, nie powinna być zbyt mokra.

Następnie dodajemy bułkę tarta i mieszamy do połączenia, powinna nam wyjść masa zbliżona do kruszonki. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy majonezem niezbyt grubo, następnie obsypujemy panierką i lekko ją dociskamy do ryby. Panierkę dajemy tylko na część bez skóry. Wstawiamy do pieca na ok. 8-12 minut, w zależności od grubości fileta. Serwujemy od razu, na gorąco lub po wystudzeniu dorzucamy do sałatki, można również zrobić z niego pastę do smarowania pieczywa, wystarczy zmiksować go z dodatkiem np. twarogu.

Łosoś w ziołowej panierce
Łosoś w ziołowej panierce
Łosoś w ziołowej panierce
Źródło: Michał Woźniak/East News

Chlebek bananowy z przejrzałych bananów - przepis

Ilość porcji: mała keksówka Czas przygotowania: 15 min + 60 min. pieczenie Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 duże banany,
  • 75 g roztopionego masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 jaja rozmiar M,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 garście pokrojonej czekolady,
  • garść ulubionych orzechów lub dowolnych bakalii,
  • szczypta soli,
  • 1/5 szklanki mąki,
  • pasta z wanilii ok. łyżeczki.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z masłem i cukrem. Dodajemy jaja, sól i pastę z wanilii, mieszamy do połączenia. Przesiewamy do masy mąkę z sodą, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dosypujemy czekoladę i bakalie, łączymy szpatułką i wylewamy ciasto do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 60-70 minut. Pieczy do tzw. suchego patyczka. Studzimy i serwujemy np. posypane cukrem pudrem.

Chlebek bananowy z przejrzałych bananów
Chlebek bananowy z przejrzałych bananów
Chlebek bananowy z przejrzałych bananów
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości