Fritatta ze szpinakiem, pomidorami i cukinią - przepis
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20-25 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- cukinia,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 100 g pora,
- 4 suszone pomidory,
- garść kolorowych oliwek bez pestek,
- 8 jaj,
- ½ szklanki startego parmezanu lub grana padano,
- kilka plastrów szynki prosciutto crudo,
- listki bazylii,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w dużą kostkę lub paseczki, a oliwki w plastry. Pora kroimy w plasterki, cukinię w półplasterki. Jaja rozkłócamy ze sobą, ale niezbyt długo, tylko do połączenia żółtek z białkami, doprawiamy solą i mieszamy ze startym serem. Na średniej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cukinię i por, jak tylko się lekko zrumienią dodajemy pomidory i oliwki, krótko podsmażamy.
Zalewamy mieszanką jaj z serem. Rozprowadzamy jaja równo na patelni, zmniejszamy gaz, przykrywamy i smażymy aż fritatta ładnie się przyrumieni od spodu. Następnie zsuwamy ją na talerz, przykrywamy odwróconą patelnią i przewracamy ją na drugą stronę. Dosmażamy aż się zetnie. Można ją również zrobić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową fritattę kroimy na kawałki i dekorujemy szynką i listkami bazylii. Serwujemy na ciepło lub po wystudzeniu.
Łosoś w ziołowej panierce - przepis
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- duży płat łososia ze skórą (ok. 1 kg lub nieco więcej),
- ½ czerstwej bułki,
- zioła tj. nać pietruszki, bazylia, rozmaryn, tymianek (mogą być podwiędłe),
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- 2-3 łyżki majonezu,
- ok. 70 g parmezanu,
- skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Łososia osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 stopni. Czerstwą bułkę mielimy niezbyt mocno i odkładamy. Dowolne zioła wraz z czosnkiem, parmezanem i skórką z cytryny przekładamy do malaksera, dolewamy 2-3 łyżeczki oliwy i miksujemy na zieloną pastę, nie powinna być zbyt mokra.
Następnie dodajemy bułkę tarta i mieszamy do połączenia, powinna nam wyjść masa zbliżona do kruszonki. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy majonezem niezbyt grubo, następnie obsypujemy panierką i lekko ją dociskamy do ryby. Panierkę dajemy tylko na część bez skóry. Wstawiamy do pieca na ok. 8-12 minut, w zależności od grubości fileta. Serwujemy od razu, na gorąco lub po wystudzeniu dorzucamy do sałatki, można również zrobić z niego pastę do smarowania pieczywa, wystarczy zmiksować go z dodatkiem np. twarogu.
Chlebek bananowy z przejrzałych bananów - przepis
Ilość porcji: mała keksówka Czas przygotowania: 15 min + 60 min. pieczenie Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 3 duże banany,
- 75 g roztopionego masła,
- ½ szklanki cukru,
- 2 jaja rozmiar M,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 garście pokrojonej czekolady,
- garść ulubionych orzechów lub dowolnych bakalii,
- szczypta soli,
- 1/5 szklanki mąki,
- pasta z wanilii ok. łyżeczki.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z masłem i cukrem. Dodajemy jaja, sól i pastę z wanilii, mieszamy do połączenia. Przesiewamy do masy mąkę z sodą, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dosypujemy czekoladę i bakalie, łączymy szpatułką i wylewamy ciasto do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 60-70 minut. Pieczy do tzw. suchego patyczka. Studzimy i serwujemy np. posypane cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka
- Kuchnia w stylu zero waste. Wyjątkowe przepisy Kuby Korczaka
- Ryżanka, naleśniki i minikluseczki z sosem warzywnym, czyli śniadania i obiady zero waste
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News