Przyrządził kurczaka w sosie śmietanowym, ze szpinakiem i pieczarkami, ciasto jogurtowe z jabłkami, a także pastę z pomidorami i twarogiem. Wykorzystał w nich produkty Kanka.
Kurczak w sosie śmietanowym, ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki:
- 800 ml kwaśnej śmietany Kanka 18 %,
- 600 g piersi z kurczaka,
- 300 g pieczarek,
- 110 g świeżych liści szpinaku,
- mała czerwona cebula,
- 1-2 gałązki świeżego tymianku,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 łyżki masła Kanka,
- 50 g sera typu gruyere,
- sól i pieprz,
- dodatkowo: ryż jaśminowy.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy mięso na złoty kolor. Odkładamy na bok. Potem kroimy cebulę w drobną kosteczkę, a pieczarki na większe kawałki. Na tej samej patelni smażymy cebulę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy szpinak i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu dodajemy ponownie kurczaka i starty ser gruyere. Dobrze mieszamy i serwujemy np. z ryżem jaśminowym.
Ciasto jogurtowe z jabłkami
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego Kanka,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g cukru pudru + do posypania,
- łyżeczka cynamonu,
- 1-2 łyżki masła Kanka,
- 4 jajka,
- 3 jabłka,
- Dodatkowo: czerwona porzeczka.
Przygotowanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem przez około 3-5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Stopniowo dodajemy mąkę, cynamon, jogurt oraz pokrojone w kostkę jabłka. Masę przelewamy do wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką formy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.
Pasta z pomidorami i twarogiem
Składniki:
- 250g twarogu półtłustego Kanka,
- 3 średniej wielkości pomidory,
- 6-8 rzodkiewek,
- 4 jajka,
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/2 pęczka grubego szczypiorku,
- sos sriracha (opcjonalnie),
- sól i pieprz.
Dodatki:
- chleb razowy,
- kiełki rzodkiewki lub inne,
- rukola.
Przygotowanie:
Usuwamy nadmiar wody z twarogu. Potem gotujemy jajka na twardo. Następnie pomidory, wcześniej sparzone i z usuniętą skórką, kroimy w drobną kosteczkę. Rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, a szczypiorek drobno siekamy. Ugotowane jajka kroimy natomiast w większą kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy twaróg półtłusty i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz sosem sriracha. Smarujemy pastą chleb razowy. Na wierzchu układamy dowolne kiełki i rukolę.
Zobacz także:
- Serowe gofry wytrawne, quiche i suflet serowy, czyli przepisy Sebastiana Olmy z serem w roli głównej
- Nabiał w wersji wytrawnej i na słodko
- Smażone morele i ciasto jogurtowe
Źródło: Grzegorz Zawierucha