Materiał promocyjny

Wyśmienity nabiał wzbogaci nie tylko twoje śniadanie. Poznaj wyjątkowe dania Grzegorza Zawieruchy

Wyśmienity nabiał wzbogaci nie tylko twoje śniadanie. Poznaj wyjątkowe dania Grzegorza Zawieruchy
Proste i pyszne dania Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nabiał to nie tylko podstawa zdrowej diety, ale także niezawodny sposób na podkręcenie smaku potraw. Wykorzystaj jego pełny potencjał i odkryj przepisy, które zamienią zwykłe dania w prawdziwe kulinarne hity. Wysokiej jakości składniki są bowiem podstawą sukcesu w kuchni. Oto przepisy na śniadanie, obiad i deser, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha.

Przyrządził kurczaka w sosie śmietanowym, ze szpinakiem i pieczarkami, ciasto jogurtowe z jabłkami, a także pastę z pomidorami i twarogiem. Wykorzystał w nich produkty Kanka.

Kurczak w sosie śmietanowym, ze szpinakiem i pieczarkami

Kurczak w sosie śmietanowym, ze szpinakiem i pieczarkami
Kurczak w sosie śmietanowym, ze szpinakiem i pieczarkami
Kurczak w sosie śmietanowym, ze szpinakiem i pieczarkami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 800 ml kwaśnej śmietany Kanka 18 %,
  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 300 g pieczarek,
  • 110 g świeżych liści szpinaku,
  • mała czerwona cebula,
  • 1-2 gałązki świeżego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżki masła Kanka,
  • 50 g sera typu gruyere,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: ryż jaśminowy.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy mięso na złoty kolor. Odkładamy na bok. Potem kroimy cebulę w drobną kosteczkę, a pieczarki na większe kawałki. Na tej samej patelni smażymy cebulę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy szpinak i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu dodajemy ponownie kurczaka i starty ser gruyere. Dobrze mieszamy i serwujemy np. z ryżem jaśminowym.

Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Ciasto jogurtowe z jabłkami 

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego Kanka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru pudru + do posypania,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1-2 łyżki masła Kanka,
  • 4 jajka,
  • 3 jabłka,
  • Dodatkowo: czerwona porzeczka.

Przygotowanie:

W misce ubijamy jajka z cukrem przez około 3-5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Stopniowo dodajemy mąkę, cynamon, jogurt oraz pokrojone w kostkę jabłka. Masę przelewamy do wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką formy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.

Ciasto jogurtowe z jabłkami 
Ciasto jogurtowe z jabłkami 
Ciasto jogurtowe z jabłkami 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Pasta z pomidorami i twarogiem

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego Kanka,
  • 3 średniej wielkości pomidory,
  • 6-8 rzodkiewek,
  • 4 jajka,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku,
  • sos sriracha (opcjonalnie),
  • sól i pieprz.

Dodatki:

  • chleb razowy,
  • kiełki rzodkiewki lub inne,
  • rukola.
Pasta z pomidorami i twarogiem
Pasta z pomidorami i twarogiem
Pasta z pomidorami i twarogiem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Usuwamy nadmiar wody z twarogu. Potem gotujemy jajka na twardo. Następnie pomidory, wcześniej sparzone i z usuniętą skórką, kroimy w drobną kosteczkę. Rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, a szczypiorek drobno siekamy. Ugotowane jajka kroimy natomiast w większą kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy twaróg półtłusty i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz sosem sriracha. Smarujemy pastą chleb razowy. Na wierzchu układamy dowolne kiełki i rukolę.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości