Nabiał w wersji wytrawnej i na słodko

W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na nabiale.Co powiecie na zapiekankę z szynką i beszamelem lub małże zapiekane z masłem pietruszkowo-czosnkowym?

Zapiekana cykoria z szynką i beszamelem

Składniki dla 3 osób:

  • 6 cykorii
  • 6 dużych plasterków szynki
  • tarty ser żółty
  • Do sosu beszamelowego:
  • 1/2 l mleka
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Gotować cykorię we wrzącej wodzie przez 10 minut. (można dodać odrobinę octu winnego, soli i cukru do wody)

Ugotowaną cykorię odcedzić dokładnie (można je delikatnie wyciskać ręką) i owinąć grubym (2/2,5 mm) plastrem szynki, i ułożyć w uprzednio posmarowanym żaroodpornym półmisku.

Polewać całość naczynia sosem beszamelowym, posypać tartym serem. Upiec w temperaturze 180 °C przez 20 minut.

Do tego dania bardzo dobrze pasuje francuski ser „Comte”

Sos beszamelowy : roztopić masło i dodać mąkę. Smażyć mieszając aż będzie wyczuwalny, wyraźny zapach ciasteczek. Dodać mleko stopniowo i mieszać na małym ogniu, aż sos będzie gładkie i jednolity. Doprawić solą, pieprzem i gałkę muszkatołową.

Małże „Marinieres”

Składniki dla 4 osób:

  • 4 kg małży
  • 3 piękne cebule
  • Ząbek czosnku
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 25 g masła
  • śmietanka 30% do smaku
  • sól i pieprz
  • nać pietruszki do smaku

Przygotowanie:

Najpierw wyczyść dobrze małże pod bieżącą zimną wodą (nie w misce mogą się otworzyć!) i dokładnie je zmywaj, aby usunąć piasek.

Cebulę i czosnek pokrój w małych kostkach, pokrój seler na słupki 5cm.

W dużym garnku roztopić masło, zeszklić cebulę, po chwili dodać seler i czosnek, dodać małże, dodać trochę soli, ale nie za dużo, ponieważ małże są już słone, pieprz, białe wino i gotować na dużym ogniu przez 5 do 10 minut, delikatnie mieszając aż wszystkie muszle się otworzą. Na koniec zabielić śmietanką do smaku i dodać posiekaną nać pietruszki. (te małże, które się nie otworzyły nie jemy!!!)

Podać z powstałym sosem, jeść z domowymi frytkami lub białym chlebem moczonym w sosie.

Małże zapiekane z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 300 g masła
  • 2 pęczki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • szczypta bułki tartej
  • dużo grubej soli

Przygotowanie:

Umyj małże dokładnie pod bieżącą zimną wodą , (nie zanurzyć je w wodzie w przeciwnym razie otwierają się).

W rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z odrobiną masła wraz z łodygami od naci pietruszki. Dodać małżę i usmażyć aż się otworzą.

Miksować pietruszkę i czosnek. Wymieszać masę z masłem.

Na koniec, pozbywać się połówki muszli gdzie małże nie leżą. połówkę muszli gdzie znajdują się małży pokrywać masłem czosnkowym. Delikatnie posypać bułką tartą (lub zmiksowanymi migdałami)

Tak przygotowane małże ułożyć w żaroodpornym naczyniu na grubej soli tak, by stabilnie leżały i włożyć do pieca pod grillem na około 10mn

Można ułożyć małże w głębokim talerzu bez grubej soli, wtedy dodać masło czosnkowy miedzy małżami tak by jak się masło roztopi muszelki pozostałe pokryty masłem.

Pasta twarogowa z wędzoną makrelą

Składniki:

  • 125 g chudego twarogu
  • 200 g wędzonego fileta z makreli
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 posiekaną szalotkę
  • sól, pieprz
  • rzodkiewka do dekoracji

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatać widelcem i mieszać z jogurtem. Dodać posiekaną rybę, szczypiorek i szalotkę. Mieszamy z oliwą, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smarować na ulubionych grzankach.

Mus z serka waniliowego

Składniki:

  • serek waniliowy (150g)
  • 3 kopiaste łyżki słodkiej bitej śmietany
  • kruszonka z herbatników do smaku
  • konfitura wiśniowa do smaku

Przygotowanie:

Serek ugniatać widelcem połączyć z bitą śmietaną dodać kruszonkę z herbatników i konfiturę wiśniową do smaku.

Zapraszamy Was też do licytacji kolacji z Mikołajem dla WOŚP!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości