Zapiekana cykoria z szynką i beszamelem
Składniki dla 3 osób:
- 6 cykorii
- 6 dużych plasterków szynki
- tarty ser żółty
- Do sosu beszamelowego:
- 1/2 l mleka
- 30 g mąki
- 30 g masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Gotować cykorię we wrzącej wodzie przez 10 minut. (można dodać odrobinę octu winnego, soli i cukru do wody)
Ugotowaną cykorię odcedzić dokładnie (można je delikatnie wyciskać ręką) i owinąć grubym (2/2,5 mm) plastrem szynki, i ułożyć w uprzednio posmarowanym żaroodpornym półmisku.
Polewać całość naczynia sosem beszamelowym, posypać tartym serem. Upiec w temperaturze 180 °C przez 20 minut.
Do tego dania bardzo dobrze pasuje francuski ser „Comte”
Sos beszamelowy : roztopić masło i dodać mąkę. Smażyć mieszając aż będzie wyczuwalny, wyraźny zapach ciasteczek. Dodać mleko stopniowo i mieszać na małym ogniu, aż sos będzie gładkie i jednolity. Doprawić solą, pieprzem i gałkę muszkatołową.
Małże „Marinieres”
Składniki dla 4 osób:
- 4 kg małży
- 3 piękne cebule
- Ząbek czosnku
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 2 łodygi selera naciowego
- 25 g masła
- śmietanka 30% do smaku
- sól i pieprz
- nać pietruszki do smaku
Przygotowanie:
Najpierw wyczyść dobrze małże pod bieżącą zimną wodą (nie w misce mogą się otworzyć!) i dokładnie je zmywaj, aby usunąć piasek.
Cebulę i czosnek pokrój w małych kostkach, pokrój seler na słupki 5cm.
W dużym garnku roztopić masło, zeszklić cebulę, po chwili dodać seler i czosnek, dodać małże, dodać trochę soli, ale nie za dużo, ponieważ małże są już słone, pieprz, białe wino i gotować na dużym ogniu przez 5 do 10 minut, delikatnie mieszając aż wszystkie muszle się otworzą. Na koniec zabielić śmietanką do smaku i dodać posiekaną nać pietruszki. (te małże, które się nie otworzyły nie jemy!!!)
Podać z powstałym sosem, jeść z domowymi frytkami lub białym chlebem moczonym w sosie.
Małże zapiekane z masłem pietruszkowo-czosnkowym
Składniki:
- 1 kg małży
- 300 g masła
- 2 pęczki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- szczypta bułki tartej
- dużo grubej soli
Przygotowanie:
Umyj małże dokładnie pod bieżącą zimną wodą , (nie zanurzyć je w wodzie w przeciwnym razie otwierają się).
W rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z odrobiną masła wraz z łodygami od naci pietruszki. Dodać małżę i usmażyć aż się otworzą.
Miksować pietruszkę i czosnek. Wymieszać masę z masłem.
Na koniec, pozbywać się połówki muszli gdzie małże nie leżą. połówkę muszli gdzie znajdują się małży pokrywać masłem czosnkowym. Delikatnie posypać bułką tartą (lub zmiksowanymi migdałami)
Tak przygotowane małże ułożyć w żaroodpornym naczyniu na grubej soli tak, by stabilnie leżały i włożyć do pieca pod grillem na około 10mn
Można ułożyć małże w głębokim talerzu bez grubej soli, wtedy dodać masło czosnkowy miedzy małżami tak by jak się masło roztopi muszelki pozostałe pokryty masłem.
Pasta twarogowa z wędzoną makrelą
Składniki:
- 125 g chudego twarogu
- 200 g wędzonego fileta z makreli
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pół pęczka szczypiorku
- 1 posiekaną szalotkę
- sól, pieprz
- rzodkiewka do dekoracji
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatać widelcem i mieszać z jogurtem. Dodać posiekaną rybę, szczypiorek i szalotkę. Mieszamy z oliwą, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smarować na ulubionych grzankach.
Mus z serka waniliowego
Składniki:
- serek waniliowy (150g)
- 3 kopiaste łyżki słodkiej bitej śmietany
- kruszonka z herbatników do smaku
- konfitura wiśniowa do smaku
Przygotowanie:
Serek ugniatać widelcem połączyć z bitą śmietaną dodać kruszonkę z herbatników i konfiturę wiśniową do smaku.
Zapraszamy Was też do licytacji kolacji z Mikołajem dla WOŚP!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: E+