Materiał promocyjny

Świąteczne przepisy dla miłośników mięs. Obiad dla całej rodziny przyrządza Marieta Marecka

Marieta Marecka
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Świąteczne dania, którymi zaskoczysz gości, przygotowuje Marieta Marecka. Zobacz, jak robi patate duchess z grzybami i posypką z boczku z beczki i śliwką, ekspresowy bigos ze świeżej kapusty oraz kruchy placek z grzybami, kiełbasą i szynką na maśle. Poznaj przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.

Patate duchess z grzybami i posypką z boczku z beczki i śliwką

Składniki:

  • 250 g boczku z beczki JBB Bałdyga
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3- 4 żółtek
  • 100 g masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 10-12 śliwek suszonych
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 50 ml śmietanki 30-36%
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez noc. Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i razem z odsączonymi grzybami gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. W tym samym czasie boczek kroimy w drobną kostkę, podobnie śliwki. Rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wrzucamy na niego boczek ze śliwką, lekko doprawiamy pieprzem i tymiankiem i prażymy, aż boczek ładnie się zarumieni i będzie chrupiący, a śliwka nieco zmięknie.

Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, wyciągamy grzyby (miksujemy je blenderem i znowu dodajemy do ziemniaków) dodajemy śmietankę i masło oraz gałkę muszkatołową. Ugniatamy ziemniaki na puree, jak delikatnie przestygną, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy dokładnie. Następnie, jeszcze ciepłe ziemniaki przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ładne porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy olejem lub rozpuszczonym masłem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do czasu, aż ładnie się zarumienią. Serwujemy posypane boczkiem ze śliwką. Genialnie pasują do każdego rodzaju mięs, szczególnie świątecznej pieczeni.

Ekspresowy bigos ze świeżej kapusty

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy bez osłonki z szynki JBB Bałdyga
  • 400 g boczku z beczki JBB Bałdyga
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 łyżki pasty z pomidorów lub koncentratu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • szczypta ostrej papryki lub płatków chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 6-8 kapeluszy suszonych grzybów
  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Kapustę kroimy w cienkie paski, najlepiej na mandolinie, zalewamy zimną wodą na ok. ½ wysokości kapusty, dodajemy cukier, listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec i sól. Wstawiamy na gaz i dorzucamy pokrojone w paski grzyby wraz z wodą spod grzybów. Gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.

Kiełbaski kroimy w ukośne plastry i razem z boczkiem pokrojonym w paski przesmażamy na rumiano na oleju, doprawiamy ostrą papryką lub płatkami chili. Podsmażoną kiełbasę przerzucamy do kapusty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy i gotujemy razem ok. 20 -30 minut, co jakiś czas mieszając. Serwujemy gorące!

Kruchy placek z grzybami, kiełbasą i szynką na maśle

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jaja
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Farsz:
  • 700 g kiełbaski drobiowej bez osłonki JBB Bałdyga
  • 250 g szynki na maśle JBB Bałdyga
  • 400 g mrożonych grzybów
  • sól, pieprz
  • 3 jaja
  • 300 g śmietany 18-22%
  • masło
  • olej

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia. Przekładamy na stolnicę, sklejamy w kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Kiełbaski kroimy w ukośne plastry, szynkę w paski i przesmażamy na patelni, aż lekko się zarumienią. Dorzucamy rozmrożone grzyby, łyżkę masła, lekko doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż odparują.

Studzimy farsz, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 4 mm, przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakłuwamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Jaja łączymy ze śmietaną, farsz rozkładamy na cieście, zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do pieca na ok. 45-50 minut. Serwujemy na ciepło lub na zimno.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości