Piotr Kucharski w górach, a górale u nas! Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy górala prosto z Kościeliska, który przygotował smakołyki kuchni regionalnej. Szymon Styrczula-Maśniak jest właścicielem restauracji, którą odwiedziła i ulepszyła Magda Gessler w „Kuchennych rewolucjach”. A sposób przygotowania potraw jest słodką tajemnicą równie słodkiego Szymona:)
Moskol:
Składniki:
350g- ziemniaków (ugotowane, zimne, zmielone)
ok. 150g maki
1 szt- jajko
Sól pieprz do smaku
Tarta:
Składniki:
Ciasto:
50g mąki
30g masła
5g cukru pudru
1 jajko
0,5 łyżeczki śmietany 18%
0,5 łyżeczki zimnej wody
sól
1 łyżeczka śmietany 18%
1 łyżeczka smietany 30%
2 jajka
1/4 kostki bryndzy
10g startego żółtego sera
Do ozdoby: brusznice, szczypiorek, ser biały.
Kotlecki jagnięce z sosem miętowym
Składniki:
kotleciki jagnięce marynowane 24h w marynacie z mięty,wina, czosnku, czombru,octu jablkowego
smażone na klarowanym maśle
Kluski Hałuski
Składniki:
żółtka
mąka
woda
sól
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN