Materiał promocyjny

Góralski smakołyk

Piotr Kucharski w górach, a górale u nas! Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy górala prosto z Kościeliska, który przygotował smakołyki kuchni regionalnej. Szymon Styrczula-Maśniak jest właścicielem restauracji, którą odwiedziła i ulepszyła Magda Gessler w „Kuchennych rewolucjach”. A sposób przygotowania potraw jest słodką tajemnicą równie słodkiego Szymona:)

Moskol:

Składniki:

350g- ziemniaków (ugotowane, zimne, zmielone)

ok. 150g maki

1 szt- jajko

Sól pieprz do smaku

Tarta:

Składniki:

Ciasto:

50g mąki

30g masła

5g cukru pudru

1 jajko

0,5 łyżeczki śmietany 18%

0,5 łyżeczki zimnej wody

sól

1 łyżeczka śmietany 18%

1 łyżeczka smietany 30%

2 jajka

1/4 kostki bryndzy

10g startego żółtego sera

Do ozdoby: brusznice, szczypiorek, ser biały.

Kotlecki jagnięce z sosem miętowym

Składniki:

kotleciki jagnięce marynowane 24h w marynacie z mięty,wina, czosnku, czombru,octu jablkowego

smażone na klarowanym maśle

Kluski Hałuski

Składniki:

żółtka

mąka

woda

sól

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana