Zdjęcie:Piotr Bławicki/ East News
Kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga
ciasto:
90 g masła
1 łyżka oleju
3 łyżki wody
2 szczypty soli
150 g mąki
twarożek:
300 g tłustego twarogu
3 łyżki śmietany lub jogurtu
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
szczypiorek do posypania
soczewica:
¾ szklanki czarnej soczewicy beluga
1 ½ szklanki wody
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Masło, wodę, olej i sól wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż się rozpuści. Naczynie wyjmujemy i wsypujemy mąkę mieszając łyżką. Ciasto dzielimy na kawałki wielkości małej śliwki. Każdą kulkę rozgniatamy w foremkach na babeczki. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem na złocisto brązowy kolor. Twaróg mielimy ze śmietaną, lub jogurtem. Dodajemy poszatkowany szczypiorek, sól, pieprz i sok z połowy cytryny. Soczewicę gotujemy z wodą aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy i oliwę z oliwek. Zdejmujemy z gazu, dodajemy pieprz i sok z cytryny. Babeczki nadziewamy twarożkiem, posypujemy ugotowaną soczewicą i szczypiorkiem.
Makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki
Składniki:
200 g makaronu sojowego
5 łyżek oleju ryżowego
3 ząbki czosnku
kawałek wielkości ½ kciuka imbiru
1 duża czerwona papryka
1 duża biała słodka cebula
opakowanie 200 g kiełków soczewicy
5 łyżek sosu teriyaki
½ łyżeczki cukru trzcinowego
dymka
2 płaskie łyżki oleju sezamowego
½ ostrej czerwonej papryczki
Przygotowanie:
Makaron sojowy namaczamy we wrzątku ok. 10 minut i odcedzamy. Na gorącą patelnię wlewamy olej ryżowy i wrzucamy drobno posiekany czosnek i starty imbir, smażymy minutę. Następnie dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę oraz pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Po 5-7 minutach dodajemy kiełki, sos teriyaki, cukier trzcinowy. Po 2 minutach dorzucamy makaron sojowy, drobno pokrojoną dymkę, olej sezamowy i drobno poszatkowaną ostrą papryczkę. Całość delikatnie mieszamy.
Zapiekana czerwona cebula nadziewana zieloną soczewicą i żółtym lazurem
Składniki:
6 średniej wielkości czerwonych cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 łyżeczka tymianku
½ szklanki zielonej, lub brązowej soczewicy
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
sól do smaku
200 g żółtego sera lazur
sos:
4 łyżki octu balsamicznego
¼ szklanki oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
dodatki:
sałata roszponka
Przygotowanie:
Soczewicę moczymy przez noc i gotujemy (około1 ½ szklanki wody), aż będzie miękka. Cebulę przecinamy na połówki i wyjmujemy parę warstw ze środka. Połówki cebuli odstawiamy a pozostałe kawałki ze środka drobno szatkujemy. Na rozgrzanej oliwie z masłem dusimy poszatkowana drobno cebulę z tymiankiem. Po około 5 minutach dodajemy ugotowana soczewicę, pieprz i sól do smaku. Całość ugniatamy tak jak ziemniaki na pure. Połówki cebuli nadziewamy masą z soczewicy, posypujemy serem i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką około 20-30 minut w temp 200 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę. Podajemy z sałata roszponką i sosem.
Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym
Składniki:
3/4szklanki brązowej soczewicy
2 szklanki wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
bagietka
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
ogórki kwaszone
natka pietruszki
ostra czerwona papryczka chili
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy aż zacznie się rozpadać i będzie miękka. Na oliwie z oliwek podsmażamy chwilę drobno poszatkowany czosnek i dodajemy ugotowaną soczewicę. Całość ugniatamy tak, jak pure ziemniaczane i dodajemy pieprz ziołowy, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Małe kromki bagietki opiekamy na suchej patelni, nacieramy ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek. Każdą z nich smarujemy pastą z soczewicy, rozkładamy plasterki ogórka kwaszonego, grubo poszatkowaną natkę pietruszki i poszatkowaną papryczkę chili.
Dahl z czerwonej soczewicy
Składniki:
¾ szklanki czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1 płaska łyżeczka kurkumy
4 łyżki ghee (masło sklarowane)
1 płaska łyżka kminu rzymskiego
2 poszatkowane ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
3 pomidory pokrojone w kostkę
1/2 opakowania (370 g) kwaśnego jogurtu
garść poszatkowanego koperku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy z wodą około 20 minut (aż będzie się rozpadać ). Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę. W małym garnuszku rozgrzewamy ghee, dodajemy kmin i prażymy ok. 15 sekund uważając, aby go nie przypalić. Dodajemy czosnek, pieprz cayenne i pomidory. Smażymy na dużym gazie, cały czas mieszając około 5 minut. Całość wlewamy do rozgotowanej soczewicy, dodajemy jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.. Podajemy z ryżem basmati.
Ryż basmati
1 szklanka ryży basmati
2 łyżki ghee
½ łyżeczki soli
2 ¼ szklanki wody
sok z połówki limonki, lub cytryny
Przygotowanie:
Ryż prażymy w garnku na ghee, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, czekamy aż się zagotuje i przykrywamy pokrywką. Gaz zmniejszamy do minimum i gotujemy bez otwierania i mieszania 15 – 20 minut. Polewamy sokiem z limonki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN