Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Cake pops czyli gryzlaki
Składniki na około 20 sztuk:
400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
120 g serka mascarpone
80 g nutelli
Dekoracja:
patyczki do lizaków lub szaszłyków
200 g czekolady ciemnej lub białej
1 łyżka oleju
kolorowe posypki
Przygotowanie:
Ciasto trzeba bardzo dobrze rozdrobnić, można to zrobić ręcznie, lub pomóc sobie blenderem. Następnie należy przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą.
Łączymy pokruszone ciasto z kremem, tworząc dużą kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą, i chłodzimy przez 15 minut w zamrażarce. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej kilka kostek czekolady z odrobiną oleju. Schłodzone ciasto wyjmujemy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, można sobie pomóc np. łyżką do lodów. Ważne, żeby nie były zbyt duże, bo nie będą trzymały sie na patyczkach. Ułożyć je na blaszce lub w plastikowym pudełku. Patyczki do lizaków zamaczamy ok 1-2 cm w czekoladzie i delikatnie wkręcamy w uformowane kulki. Teraz ponownie schładzamy kulki z patyczkami, żeby czekolada stwardniała, a kule nie obracały się wokół patyczka.
Po 15 minutach powinny być już gotowe do dekorowania. Zanurzamy je delikatnie w roztopionej czekoladzie i czekamy aż skapie jej nadmiar. Zanim czekolada zastygnie posypujemy różnymi posypkami i puszczamy wodze wyobrażni robiąc naszego lizaka. Gotowego wbijamy w steropian lub gąbkę florystyczną i gotowe!
Tarta cytrynowa
Tarta o średnicy 24-26 cm
Ciasto na spód:
195 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
115 g masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na krem cytrynowy:
Skórka z 2 dużych cytryn
120g soku z cytryny
120g cukru
3 jajka
175g masła
Na bezy:
2 białka
125g cukru
40g wody
Przygotowanie:
Po pierwsze, ugniatamy wszystkie składniki na kruchy spód, Ciastem wyłożyć spód i brzeg wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty. Ponakłówać widelcem i włozyć do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na około 20-25 min. Ciasto musi się zarumienić. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż przestygnie.
Przygotowujemy krem cytrynowy:
Pokrój masło na kawaki i wrzuć do miski. Do garnka wlej sok z cytryny, cukier, jajka i skórkę z cytryny, a następnie podgrzewaj całość na średnim ogniu, ciągle mieszając. Kiedy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i przelać masę przecierając przez sitko do wcześniej przygotowanego masła. Wymieszać mikserem na gładką masę. Kiedy krem jest letni wlewamy na wystudzone ciasto i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
W między czasie przygotowujemy bezę:
Wlewamy wodę i cukier do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Ubijamy pianę z białek, kiedy zaczynają rosnąć, ciękim strumieniem wlewamy wcześniej przygotowany syrop. Miksujemy na najwyższej prędkości do całkowitego wystygnięcia.Beza powinna być błyszczaca i gładka.
Wykładamy ją na tartę i podpiekamy około 5 minut w temperaturze 250 stopni, żeby beza lekko nam zbrązowiała.
Zanim podamy tarta powinna byc schłodzona.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN