Materiał promocyjny

Gotujemy i jemy przez 3 dni

Tanio, smacznie i ekonomicznie - w kuchni Dzień Dobry TVN postawiliśmy na ziemniaki, chleb i kurczaka. Zobacz, jak gotować, by jeść do syta aż przez 3 dni!

Zdjęcie: Agnieszka K. jurek/ East News

Zapiekanka z puree ziemniaczanym

Składniki:

300 g pieczonego kurczaka

600 g ugotowanych ziemniaków

100 g żółtego sera

500 g pieczarek

100 g mleka

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

2 duże cebule

2 marchewki

1 łyżka mąki

sól i pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pieczarki i podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę mąki, wymieszać. Dodać mięso, gotować aż całość zgęstnieje. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do ziemniaków dodać mleko, rozdusić przy pomocy tłuczka do ziemniaków na konsystencję kremu. Wymieszać z tartym żółtym serem. Ziemniaki wyłożyć na mięso i wyrównać wierzch. Na wierzchu widelcem zrobić podłużne linie. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180°C, przez 20-25 minut.

Frittata z pieczonym kurczakiem

Składniki:

200 g pieczonego kurczaka

100 g zielonego groszku

100 g żółtego sera

200 ml mleka

1 pęczek pietruszki

2 kromki chleba

8 jajek

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem. Dodać pietruszkę, chleb, kurczaka i groszek. Wymieszać całość. Wylać na rozgrzaną dużą patelnię, smażyć około 2 minuty, zmniejszyć płomień na średni, posypać serem. Przykryć pokrywką i dusić aż jajka się zetną.

Bulion z lanymi kluskami z zarodków pszennych

Zupa z pieczonego kurczaka

Składniki:

Bulion:

500 g pieczonego kurczaka

1 korzeń pietruszki

2 marchewki

1 por

kawałek selera

listki laurowe

ziele angielskie

pieprz

Dodatki:

3 łodygi selera naciowego

1 marchewka

100 g groszku

pęczek dymki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka zalać 3 litrami wody, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i przyprawy. Gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie odcedzić. Do odcedzonego bulionu dodać marchewkę i seler i groszek, gotować około 10-15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać mięso obrane z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać cebulę dymkę. Zagotować i podawać.

Chleb z ziemniakami

Składniki:

130 g ugotowanych ziemniaków

100 g mąki żytniej razowej

400 g mąki pszennej

40 g drożdży

2 łyżki miodu

350 ml wody

2 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki pestek dyni

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem ziemniaków. Ziemniaki rozdusić widelcem, dodać do ciasta. Wymieszać, następnie dokładnie wyrobić (ciasto będzie klejące). Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przełożyć do podłużnej formy do pieczenia (około 25 cm). Wierzch wyrównać mokrą ręką, odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 50 minut. Po upieczeniu niezwłocznie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości