Zdjęcie: Agnieszka K. jurek/ East News
Zapiekanka z puree ziemniaczanym
Składniki:
300 g pieczonego kurczaka
600 g ugotowanych ziemniaków
100 g żółtego sera
500 g pieczarek
100 g mleka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
2 marchewki
1 łyżka mąki
sól i pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pieczarki i podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę mąki, wymieszać. Dodać mięso, gotować aż całość zgęstnieje. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do ziemniaków dodać mleko, rozdusić przy pomocy tłuczka do ziemniaków na konsystencję kremu. Wymieszać z tartym żółtym serem. Ziemniaki wyłożyć na mięso i wyrównać wierzch. Na wierzchu widelcem zrobić podłużne linie. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180°C, przez 20-25 minut.
Frittata z pieczonym kurczakiem
Składniki:
200 g pieczonego kurczaka
100 g zielonego groszku
100 g żółtego sera
200 ml mleka
1 pęczek pietruszki
2 kromki chleba
8 jajek
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem. Dodać pietruszkę, chleb, kurczaka i groszek. Wymieszać całość. Wylać na rozgrzaną dużą patelnię, smażyć około 2 minuty, zmniejszyć płomień na średni, posypać serem. Przykryć pokrywką i dusić aż jajka się zetną.
Bulion z lanymi kluskami z zarodków pszennych
Zupa z pieczonego kurczaka
Składniki:
Bulion:
500 g pieczonego kurczaka
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
1 por
kawałek selera
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz
Dodatki:
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
100 g groszku
pęczek dymki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka zalać 3 litrami wody, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i przyprawy. Gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie odcedzić. Do odcedzonego bulionu dodać marchewkę i seler i groszek, gotować około 10-15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać mięso obrane z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać cebulę dymkę. Zagotować i podawać.
Chleb z ziemniakami
Składniki:
130 g ugotowanych ziemniaków
100 g mąki żytniej razowej
400 g mąki pszennej
40 g drożdży
2 łyżki miodu
350 ml wody
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem ziemniaków. Ziemniaki rozdusić widelcem, dodać do ciasta. Wymieszać, następnie dokładnie wyrobić (ciasto będzie klejące). Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przełożyć do podłużnej formy do pieczenia (około 25 cm). Wierzch wyrównać mokrą ręką, odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 50 minut. Po upieczeniu niezwłocznie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN