Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Tarta na cieście francuskim z kurczakiem, cukinią i pieczarkami
Składniki:
gotowe ciasto francuskie (1 rolka)
ser typu bałkan 1 op. (ok. 200 gr)
2 jajka
ser pleśniowy typu rokpol (ok. 200 gr)
pierś kurczaka
cukinia
pieczarki
oliwa,
czosnek,
sól
pieprz
ziołowa marynata lub ziołowa przyprawa grilowa
mąka do posypania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski i umieścić w woreczku plastikowym z marynatą z oliwy, czosnku, i przypraw i włożyć do lodówki. Formę żaroodporną do tart posypać mąką i położyć na niej ciasto francuskie. Formę z ciastem umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st C na ok 5 min żeby trochę urosło. Ser bałkan, żółtka jajek, część rokpola zmiksować z czosnkiem i odrobiną pieprzu do smaku. Wyjąć formę z ciastem z piekarnika. Wylać masę serową na cisto i poukładać: paski kurczaka, plasterki cukinii, plasterki pieczarek i posypać po wierzchu startym serem pleśniowym. (można zrobić wersję wegetariańską bez kurczaka oczywiście)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 10 min.
Placuszki z cukinii ( tajemny przepis Darii)
Składniki:
Kilka dużych cukinii
Mąka
Jajka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN