Materiał promocyjny

Smak przyjaźni i Szymon Prokop Majewski

Daria Widawska i Małgorzata Lipmann znają się od wielu lat. To taka przyjaźń, która wytrzymuje próbę czasu. Mogą na siebie liczyć, co niejednokrotnie udowodniły. Mówią, że nigdy się nie kłócą. W kuchni Dzień Dobry TVN zdradziły sekrety ich przyjaźni oraz co zrobić, by placuszki z cukinii nie rozpadały się przy smażeniu.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Tarta na cieście francuskim z kurczakiem, cukinią i pieczarkami

Składniki:

gotowe ciasto francuskie (1 rolka)

ser typu bałkan 1 op. (ok. 200 gr)

2 jajka

ser pleśniowy typu rokpol (ok. 200 gr)

pierś kurczaka

cukinia

pieczarki

oliwa,

czosnek,

sól

pieprz

ziołowa marynata lub ziołowa przyprawa grilowa

mąka do posypania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski i umieścić w woreczku plastikowym z marynatą z oliwy, czosnku, i przypraw i włożyć do lodówki. Formę żaroodporną do tart posypać mąką i położyć na niej ciasto francuskie. Formę z ciastem umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st C na ok 5 min żeby trochę urosło. Ser bałkan, żółtka jajek, część rokpola zmiksować z czosnkiem i odrobiną pieprzu do smaku. Wyjąć formę z ciastem z piekarnika. Wylać masę serową na cisto i poukładać: paski kurczaka, plasterki cukinii, plasterki pieczarek i posypać po wierzchu startym serem pleśniowym. (można zrobić wersję wegetariańską bez kurczaka oczywiście)

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 10 min.

Placuszki z cukinii ( tajemny przepis Darii)

Składniki:

Kilka dużych cukinii

Mąka

Jajka

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!