Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Ciasto na najlepsze na świecie pączki
Składniki:
400-500 ml mleka
120 g drożdży
150 g masła
100 g cukru
50 g cukru waniliowego
30 ml spirytusu
14 szt. żółtek
1 kg mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki, przygotowujemy tzw. rozczyn. Odstawiamy na bok niech się rozczynia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę, najlepiej lekko podgrzaną łączymy z rozczynem, jajkami, solą i wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy rozpuszczone masło i spirytus. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Konfitura z owoców cytrusowych
Składniki:
600 g cukru
4 cytryny
2 pomarańcze
Przygotowanie:
Cytryny, pomarańcze kroimy razem ze skórką. To zapewni nam więcej aromatu w konfiturze. Owoce zasypujemy połową cukru i gotujemy. W trakcie dodajemy pozostały cukier. Lekko gorzkawa, słodka konfitura-idealna do pączków i nie tylko.
Konfitura wiśniowa
Składniki:
500 g wiśni mrożonych
300 g cukru pudru
300 g cukru
100 ml wiśniówki
kilka kropel soku wiśniowego
laska wanilii
woda gorąca
Przygotowanie:
Wiśnie wstawiamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy. Laskę wanilii, przekrawamy, wyjmujemy miąższ i wrzucamy wszystko do gotujących się wiśni. W wiśniówce rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dodajemy do wiśni. Powstaje nam lekka, zawiesista konsystencja przypominająca kisiel. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie do konsystencji gęstej śmietany, schładzamy i na koniec dodajemy sok wiśniowy dla uzyskania różowego koloru. W przypadku poprzedniej konfitury do lukru zamiast soku wiśniowego, dodajemy skórkę pomarańczową. Pamiętajmy, że najlepsze pączki to pączki smażone na smalcu. Żaden nawet najlepszy olej nie zastąpi smalcu podczas pieczenia pączków.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN