Materiał promocyjny

Najlepsze na świecie pączki!

Mistrz Andrzej Polan zdradza swój przepis na najlepsze na świecie pączki. Najważniejsze, jeżeli chodzi o pączki, jest ciasto. Jak je zrobić? Jaką konfiturę dodać do pączków - wiśniową czy z owoców cytrusowych? Dziś Tłusty Czwartek, dlatego do woli możecie rozsmakowywać się w pączkach!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Ciasto na najlepsze na świecie pączki

Składniki:

400-500 ml mleka

120 g drożdży

150 g masła

100 g cukru

50 g cukru waniliowego

30 ml spirytusu

14 szt. żółtek

1 kg mąki

szczypta soli

Przygotowanie:

Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki, przygotowujemy tzw. rozczyn. Odstawiamy na bok niech się rozczynia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę, najlepiej lekko podgrzaną łączymy z rozczynem, jajkami, solą i wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy rozpuszczone masło i spirytus. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Konfitura z owoców cytrusowych

Składniki:

600 g cukru

4 cytryny

2 pomarańcze

Przygotowanie:

Cytryny, pomarańcze kroimy razem ze skórką. To zapewni nam więcej aromatu w konfiturze. Owoce zasypujemy połową cukru i gotujemy. W trakcie dodajemy pozostały cukier. Lekko gorzkawa, słodka konfitura-idealna do pączków i nie tylko.

Konfitura wiśniowa

Składniki:

500 g wiśni mrożonych

300 g cukru pudru

300 g cukru

100 ml wiśniówki

kilka kropel soku wiśniowego

laska wanilii

woda gorąca

Przygotowanie:

Wiśnie wstawiamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy. Laskę wanilii, przekrawamy, wyjmujemy miąższ i wrzucamy wszystko do gotujących się wiśni. W wiśniówce rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dodajemy do wiśni. Powstaje nam lekka, zawiesista konsystencja przypominająca kisiel. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie do konsystencji gęstej śmietany, schładzamy i na koniec dodajemy sok wiśniowy dla uzyskania różowego koloru. W przypadku poprzedniej konfitury do lukru zamiast soku wiśniowego, dodajemy skórkę pomarańczową. Pamiętajmy, że najlepsze pączki to pączki smażone na smalcu. Żaden nawet najlepszy olej nie zastąpi smalcu podczas pieczenia pączków.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości