Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Halibut w sosie miodowo - czosnkowym z imbirem
Skladniki:
1 duży filet z halibuta ok 80 dag
3 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
Sól
Przygotowanie:
Halibuta pokroić w kawałki, natrzeć przygotowanym sosem , piec w temp. 200 stopni przez ok 15- 20 min , aż skorka sie zrumieni. Podawać z sałatą, ozdobione imbirowymi patyczkami.
Przegrzebki w maśle czosnkowym z chili
Skladniki:
1 kg świeżych , dużych przegrzebków
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oliwy
Natka pietruszki ( 1 pęczek )
Sól morska do smaku
1 małe chili
Przygotowanie:
Na oliwie usmażyć czosnek i drobno posiekane chili. Dodać sól morską i przegrzebki ( na patelni nie może być tłoku - przegrzebki mają się smażyć, nie dusić ) . Smażymy je po ok. 2 min z każdej strony. Podajemy z bagietka.
Jagnięcina w parmezanowej panierce z puree z zielonego groszku
Skladniki:
1 op kotlecików jagnięcych z kostką ( ok 1 kg )
3 łyżki musztardy z Dijon
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Mięso obsmażamy na oliwie z odrobiną czosnku, smarujemy miodową musztardą, obtaczamy w panierce. ( parmezan , zmielona bagietka prowansalska ) , układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 15 min, aż skórka stanie się chrupiąca. Kroimy na plastry. Mięso musi być różowe w środku.
Podajemy z puree z zielonego groszku.
Puree z zielonego groszku
1 op zielonego mrożonego groszku ( ok 400 g)
2 łyżki śmietany 18%
sól
2 ząbki czosnku
Kilka listków świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej
Przygotowanie:
Groszek gotujemy, miksujemy z pozostałymi składnikami na gładkie puree.
Risotto z szafranem
Skladniki:
500 g ryżu arborio
2 cebule
2 ząbki czosnku
250 ml wywaru
250 ml białego wina
200 ml gęstej śmietany
1 op szafranu
Parmezan
Oliwa
Przygotowanie:
Na oliwie szklimy cebule i czosnek, dodajemy ryz i mieszamy ( tak jakbyśmy go lekko podmazali ) , powoli dodajemy wino, potem ciepły bulion , w którym rozpuściliśmy. wcześniej szafran , tak wolno , żeby ryż zdążył go wchłonąć.
Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i parmezan. Doprawiamy solą.
Figi zapiekane z kozim serem
Skladniki:
Figi układamy w brytfannie, nacinamy górę na 4-ry, do środka wkładamy kawałki koziej rolady, lekko polewamy miodem, zapiekamy od góry aż ser sie rozpuści (owoce powinny pozostać jędrne ) , podajemy z szynką parmeńską i świeżym pieprzem .
Truskawki w czekoladzie
Skladniki:
0, 5 kg świeżych truskawek
1 czekolada 85%
1 biała czekolada
100 g masła
Przygotowanie:
Rozpuszczamy białą i ciemną czekoladę z 50 g masła każdą w osobnych garnuszkach. Moczymy truskawki w czekoladzie . Te namoczone w ciemniej , malujemy w białe paseczki i odwrotnie, te namoczone w białej , malujemy w ciemne paski.
Tort bezowy
Skladniki:
8 białek z dużych jaj
Szczypta soli
500 g cukru pudru
2 łyżki octu winnego
1 łyżka mąki kukurydzianej
( 2 łyżki cacao - na bezę czekoladowa )
Przygotowanie:
Ubić białka na śnieżno białą masę, dodać cukier. Ubijać , aż piana będzie sztywna. Skropić octem , dodać make, zamieszać przez kilka sekund.
Wyłożyć na blachę przykrytą papierem pergaminowym i uformować kółko średnicy ok 20 cm. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez 2 godziny , wyjąć z piekarnika jak ostygnie.
Krem
Skladniki:
0,5 l śmietany kremówki
10 dag cukru pudru
0,5 kg mascarpone
Wanilia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Cocao do dekoracji
Przygotowanie:
Śmietanę ubić z cukrem , dodać mascarpone i kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.
Beze przełożyć kremem, udekorować figami i malinami, posypać cacao.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN