Materiał promocyjny

Marcin Prokop je z ręki Marcie Grycan! Zobacz, co?

W kuchni Dzień Dobry TVN Marta i Wiktoria Grycan przygotowały dla Was ucztę miłosną, czyli menu idealne na Walentynki. Figa - owoc miłości, orzeźwiająca mięta oraz rozgrzewające chili. Jak dziedziczki fortuny Grycana spędzają Dzień Zakochanych?

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Halibut w sosie miodowo - czosnkowym z imbirem

Skladniki:

1 duży filet z halibuta ok 80 dag

3 łyżki miodu

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

Sól

Przygotowanie:

Halibuta pokroić w kawałki, natrzeć przygotowanym sosem , piec w temp. 200 stopni przez ok 15- 20 min , aż skorka sie zrumieni. Podawać z sałatą, ozdobione imbirowymi patyczkami.

Przegrzebki w maśle czosnkowym z chili

Skladniki:

1 kg świeżych , dużych przegrzebków

3 łyżki masła klarowanego

1 łyżka oliwy

Natka pietruszki ( 1 pęczek )

Sól morska do smaku

1 małe chili

Przygotowanie:

Na oliwie usmażyć czosnek i drobno posiekane chili. Dodać sól morską i przegrzebki ( na patelni nie może być tłoku - przegrzebki mają się smażyć, nie dusić ) . Smażymy je po ok. 2 min z każdej strony. Podajemy z bagietka.

Jagnięcina w parmezanowej panierce z puree z zielonego groszku

Skladniki:

1 op kotlecików jagnięcych z kostką ( ok 1 kg )

3 łyżki musztardy z Dijon

1 łyżka miodu

2 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Mięso obsmażamy na oliwie z odrobiną czosnku, smarujemy miodową musztardą, obtaczamy w panierce. ( parmezan , zmielona bagietka prowansalska ) , układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 15 min, aż skórka stanie się chrupiąca. Kroimy na plastry. Mięso musi być różowe w środku.

Podajemy z puree z zielonego groszku.

Puree z zielonego groszku

1 op zielonego mrożonego groszku ( ok 400 g)

2 łyżki śmietany 18%

sól

2 ząbki czosnku

Kilka listków świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej

Przygotowanie:

Groszek gotujemy, miksujemy z pozostałymi składnikami na gładkie puree.

Risotto z szafranem

Skladniki:

500 g ryżu arborio

2 cebule

2 ząbki czosnku

250 ml wywaru

250 ml białego wina

200 ml gęstej śmietany

1 op szafranu

Parmezan

Oliwa

Przygotowanie:

Na oliwie szklimy cebule i czosnek, dodajemy ryz i mieszamy ( tak jakbyśmy go lekko podmazali ) , powoli dodajemy wino, potem ciepły bulion , w którym rozpuściliśmy. wcześniej szafran , tak wolno , żeby ryż zdążył go wchłonąć.

Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i parmezan. Doprawiamy solą.

Figi zapiekane z kozim serem

Skladniki:

Figi układamy w brytfannie, nacinamy górę na 4-ry, do środka wkładamy kawałki koziej rolady, lekko polewamy miodem, zapiekamy od góry aż ser sie rozpuści (owoce powinny pozostać jędrne ) , podajemy z szynką parmeńską i świeżym pieprzem .

Truskawki w czekoladzie

Skladniki:

0, 5 kg świeżych truskawek

1 czekolada 85%

1 biała czekolada

100 g masła

Przygotowanie:

Rozpuszczamy białą i ciemną czekoladę z 50 g masła każdą w osobnych garnuszkach. Moczymy truskawki w czekoladzie . Te namoczone w ciemniej , malujemy w białe paseczki i odwrotnie, te namoczone w białej , malujemy w ciemne paski.

Tort bezowy

Skladniki:

8 białek z dużych jaj

Szczypta soli

500 g cukru pudru

2 łyżki octu winnego

1 łyżka mąki kukurydzianej

( 2 łyżki cacao - na bezę czekoladowa )

Przygotowanie:

Ubić białka na śnieżno białą masę, dodać cukier. Ubijać , aż piana będzie sztywna. Skropić octem , dodać make, zamieszać przez kilka sekund.

Wyłożyć na blachę przykrytą papierem pergaminowym i uformować kółko średnicy ok 20 cm. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez 2 godziny , wyjąć z piekarnika jak ostygnie.

Krem

Skladniki:

0,5 l śmietany kremówki

10 dag cukru pudru

0,5 kg mascarpone

Wanilia

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Cocao do dekoracji

Przygotowanie:

Śmietanę ubić z cukrem , dodać mascarpone i kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.

Beze przełożyć kremem, udekorować figami i malinami, posypać cacao.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości