Zdjęcie: sxc.hu
Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami
Składniki:
1 kg buraków
1 kg dużych ziemniaków
500 g solonych śledzi
1 szklanka mleka
2 cebule
6 ogórków konserwowych
2 duże kwaśne jabłka
1 łyżeczka cukru
biały pieprz
1-2 łyżki octu
500 ml śmietany 18%
3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w mleku na około 2 godziny. Śledzie wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki, skropić octem i przyprawić białym pieprzem. Odstawić. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze śmietaną i majonezem. Doprawić cukrem do smaku. Dodać śledzie, wymieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki i buraki dokładnie wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 1 godzinę.
Ziemniaki i buraki obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podawać ze śledziem.
Tatar ze śledzia
Składniki:
200 g śledzi w oleju
1 łyżka tartego chrzanu
1 jabłko, obrane, drobno pokrojone
świeżo mielony czarny pieprz
kwaśna śmietana
6-8 kromek pumpernikla
1 czerwona cebula
1 jabłko
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Śledzie osuszyć na ręcznikach papierowych. Drobno posiekać, połączyć z chrzanem, jabłkiem i pieprzem. Kromki pumpernikla posmarować łyżką kwaśnej śmietany, nałożyć na nią tatar ze śledzia. Na wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w plasterki i/lub cebulę pokrojoną w piórka i/lub kiełki rzodkiewki.
Smażony solony śledź z purée selerowym i konfiturą porowo-jabłkową
Składniki:
Purée selerowe:
600 g selera korzeniowego
2 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
Konfitura porowo-jabłkowa:
2 duże pory
2 kwaśne jabłka
100 g cukru
4 łyżki octy winnego
Śledzie:
10 solonych filetów śledziowych
mleko do namoczenia
150 ml białego wytrawnego wina
3 żółtka
1 filiżanka mąki pszennej
masło do smażenia
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w mleko na noc. Seler obrać i pokroić na kawałki, ugotować w wodzie do miękkości. Następnie dodać masło, śmietanę i przyprawy. Tłuczkiem do ziemniaków utłuc na gładką masę. Doprawić do smaku. Por i jabłka pokroić w kostkę, poddusić na patelni z małą ilością oliwy, dodać cukier i ocet, dusić około 40 minut aż całość nabierze jednolitej konsystencji. Żółtka roztrzepać, ciągle ubijając dodawać wina, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Śledzie osuszyć, zanurzyć w panierce i usmażyć na patelni na maśle. Śledzie podać na purée selerowym z konfiturą porowo-jabłkową.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN