Materiał promocyjny

Przepis na faceta idealnego Kai Śródki

Idealny facet powinien być pełen niespodzianek. Może być lekko pulchny, lekko zarumieniony, ale koniecznie gorący i zdecydowany w smaku. Bogaty na wierzchu, delikatny w środku. Jeśli nie schrupiemy go od razu, to robi się czerstwy, a wtedy trzeba się go pozbyć… Kaja Śródka zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na faceta idealnego! A towarzyszyła jej Paulina Wojciechowska - wieloletnia przyjaciółka Mai.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Pasta Kajowa

Składniki:

3 papryki (żółta, czerwona, zielona)

boczek pokrojony w kostkę

bazylia świeża

parmezan w kawałku

oliwa z oliwek

przyprawa ”włoska” do makaronu

makaron świeży tagliatelle truflowy

pietruszka świeża

pomidorki małe cherry

Przygotowanie:

Makaron gotuj około 20 minut. Potem odcedź, przelej zimną wodą i przysmaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.Na osobnej patelni dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek oraz wszystkie trzy papryki. Smaż przez 5-10 minut. Dodaj już przyrumieniony makaron. Posyp parmezanem i natką pietruszki. Udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami cherry oraz 3 listkami bazylii. Smacznego!

Pizza Man ( formujemy na kształt człowieczka)

Składniki:

mąka pszenna

drożdże w kostce (nie w proszku)

sól

oliwa z winogron

Żółty ser np. tylżycki w kawałku/ementaler

mozzarella

świeże oregano oraz sypkie oregano

pasta ostra paprykowa w tubce

papryczka chilli świeża

papryka chilli suszona

pomidory duże

papryka czerwona

2 cebule

szynka typu cotto (cienkie plasterki). Może być włoska dolomiti

szynka parmeńska

świeża rucola

kozi ser w kawałku

Przygotowanie:

Mąkę pszenną mieszkamy z oliwą z winogron . Drożdże rozdrabniamy w szklance mleka. Potem dodajemy je do uprzednio przygotowanego ciasta.

Wszystko mieszkamy. Ciasto wyrabiamy i wałkujemy. Formujemy w kształcie człowieczka. Pozostałe składniki podane w przepisie wedle uznania układamy na uprzednio przygotowanym cieście. – tu pozwólmy poszaleć naszej fantazji! Wstawiamy pizzę do piekarnia na 220 stopni na ok. 15/20min. Wyjmujemy zarumienione i posypujemy suszonym oregano.

Przepis Pauli

RISOTTO CON PERE E GORGONZOLA - czyli risotto z gruszkami i serem gorgonzola

Składniki:

100g gorgonzoli

330g ryżu

1 litr bulionu warzywnego

2 gruszki ( dojrzałe, ale nie rozpadające się )

1 cebula

1 czosnek

1 seler naciowy

1 kieliszek białego wina

Przygotowanie:

Na wstępie gotujemy bulion warzywny . Potem przygotowujemy bazę do risotto in Bianco. Cebulę i czosnek, seler siekamy bardzo drobno i dusimy na oliwie na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy ryż i delikatnie podgrzewamy. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Gotujemy risotto zalewając stopniowo bulionem czekając aż wchłonie kolejne porcje. Chwilę przed tym, jak risotto będzie al dente, dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz obraną gruszkę z wyciętymi gniazdami pokrojoną w kostkę. Gotujemy, aż całą konsystencja stanie się kremowa, a gruszka nie rozpadnie się. Nakładamy na talerze i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Na koniec dekorujemy kawałkiem gruszki.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości