Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Pasta Kajowa
Składniki:
3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
boczek pokrojony w kostkę
bazylia świeża
parmezan w kawałku
oliwa z oliwek
przyprawa ”włoska” do makaronu
makaron świeży tagliatelle truflowy
pietruszka świeża
pomidorki małe cherry
Przygotowanie:
Makaron gotuj około 20 minut. Potem odcedź, przelej zimną wodą i przysmaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.Na osobnej patelni dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek oraz wszystkie trzy papryki. Smaż przez 5-10 minut. Dodaj już przyrumieniony makaron. Posyp parmezanem i natką pietruszki. Udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami cherry oraz 3 listkami bazylii. Smacznego!
Pizza Man ( formujemy na kształt człowieczka)
Składniki:
mąka pszenna
drożdże w kostce (nie w proszku)
sól
oliwa z winogron
Żółty ser np. tylżycki w kawałku/ementaler
mozzarella
świeże oregano oraz sypkie oregano
pasta ostra paprykowa w tubce
papryczka chilli świeża
papryka chilli suszona
pomidory duże
papryka czerwona
2 cebule
szynka typu cotto (cienkie plasterki). Może być włoska dolomiti
szynka parmeńska
świeża rucola
kozi ser w kawałku
Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszkamy z oliwą z winogron . Drożdże rozdrabniamy w szklance mleka. Potem dodajemy je do uprzednio przygotowanego ciasta.
Wszystko mieszkamy. Ciasto wyrabiamy i wałkujemy. Formujemy w kształcie człowieczka. Pozostałe składniki podane w przepisie wedle uznania układamy na uprzednio przygotowanym cieście. – tu pozwólmy poszaleć naszej fantazji! Wstawiamy pizzę do piekarnia na 220 stopni na ok. 15/20min. Wyjmujemy zarumienione i posypujemy suszonym oregano.
Przepis Pauli
RISOTTO CON PERE E GORGONZOLA - czyli risotto z gruszkami i serem gorgonzola
Składniki:
100g gorgonzoli
330g ryżu
1 litr bulionu warzywnego
2 gruszki ( dojrzałe, ale nie rozpadające się )
1 cebula
1 czosnek
1 seler naciowy
1 kieliszek białego wina
Przygotowanie:
Na wstępie gotujemy bulion warzywny . Potem przygotowujemy bazę do risotto in Bianco. Cebulę i czosnek, seler siekamy bardzo drobno i dusimy na oliwie na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy ryż i delikatnie podgrzewamy. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Gotujemy risotto zalewając stopniowo bulionem czekając aż wchłonie kolejne porcje. Chwilę przed tym, jak risotto będzie al dente, dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz obraną gruszkę z wyciętymi gniazdami pokrojoną w kostkę. Gotujemy, aż całą konsystencja stanie się kremowa, a gruszka nie rozpadnie się. Nakładamy na talerze i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Na koniec dekorujemy kawałkiem gruszki.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN