Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Chleb z serem i czosnkiem
Składniki:
25g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
400 ml letniej wody
500 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
30 g masła
100 g żółtego sera tartego
0,5 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać oba rodzaje mąki, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładką masę. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Blachę z piekarnika natłuścić oliwą, wyłożyć na nią ciasto i natłuszczonymi dłońmi równomiernie je rozprowadzić. Czosnek wymieszać z masłem i rozprowadzić na cieście, posypać serem i posypać tymiankiem. Przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Pieczony schab faszerowany pietruszką i czosnkiem
Składniki:
2 kg schabu bez kości
sól i pieprz
2 pęczki natki pietruszki, posiekane
1 główka czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Schab naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Trzymając nóż równolegle do mięsa naciąć każdy z boków tak, aby powstał płat mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Pietruszkę wymieszać z czosnkiem i oliwą, równomiernie rozłożyć na schabie. Mięso zrolować i obwiązać nicią lub sznurkiem wędliniarskim. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 240°C, piec przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C, piec przez 1 godzinę.
Flaczki w sosie pomidorowym
Składniki:
1 kg krojonych flaków
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
5-7 łodyg selera naciowego
4 marchewki, pokrojone w plasterki
2 cebule, pokrojone w piórka
5-6 ząbków czosnku, posiekane
2 puszki pomidorów (800 g)
150 g białego wytrawnego wina
świeża bazylia
sól, pieprz
tarty parmezan do podania
Przygotowanie:
Flaki dokładnie umyć, gotować we wrzątku około 30 minut. W tym czasie w dużym garnku podsmażyć warzywa na oliwie z masłem. Podlać winem, dusić aż wino odparuje. Dodać odcedzone flaki, pomidory, posolić, popieprzyć, gotować pod przykryciem do miękkości ( około 1 godzinę), jeśli potrawa za bardzo zgęstnieje można podlać wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać bazylią i tartym parmezanem.
Wątróbka ddrobiowa z winogronami
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
mąka pszenna
oliwa z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
300 g białych winogron, pokrojonych na połówki, wypestkowanych
150 ml śmietany kremówki 30%
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić. Panierować w mące i usmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Smażyć kilka minut, dodać winogrona i podlać białym winem, zredukować płyny i podlać śmietanką. Dusić całość aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Można podawać z makaronem lub na grzankach.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN