Domowe nachosy
Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki pszennej
Zimna woda
Szczypta kurkumy i chili
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą, dodaj tyle wody, by ciasto miało konsystencję ciasta na pierogi. Gotowe ciasto wałkuj bardzo cienko i pokrój w małe trójtakty. Smaż je na głębokim tłuszczu ok. 1 min. Połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj np. z guacamole, sosem pomidorowym lub żółtym serem.
Guacamole
Składniki:
2 awokado (miękkie, dojrzałe)
Sok z limonki
Drobno posiekana cebula
Ząbek czosnku
Świeża kolendra
Papryczka chili drobno posiekana
Pomidor
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado obierz ze skórki, pozbaw pestki i rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, czosnek, sok z limonki, łyżkę oliwy, pomidora pokrojonego w kostkę, sól, pieprz, chili i dużo dużo kolendry, wymieszaj!
Sos pomiodorowy
Składniki:
2 ząbki czosnku
Szklanka przecieru pomidorowego
Pęczek kolendry
2 papryczki chili
Sok z limonki
3 pomidory
1 cebula
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Do miski wrzuć pokrojone pomidory, czosnek, posiekaną cebulę i kolendre, wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, sok z limonki kilka łyżek oliwy z oliwek, dopraw do smaku. Odłóż na pół godziny aby „smaki się przeżarły”.
Karmelowy popcorn
Składniki:
Opakowanie prażonej kukurydzy
Szklanka masła
Szklanka cukru
Pół szklanki wody
Olej, sól
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, wsyp popcorn, zakryj garnek pokrywka i podgrzewaj aż garnek przestanie hałasować, wtedy popcorn przełóż do dużej miski. W mniejszym garnku podgrzewaj cukier z wodą, gdy zacznie zmieniać kolor dodaj masło, mieszaj aż składniki się połączą. Karmel wylej na popcorn i wymieszaj, poczekaj aż wystygnie, podawaj z odrobiną soli.
Popcorn z pesto
Składniki:
Opakowanie prażonej kukurydzy
Olej, Sól
200g świeżo startego parmezanu
Pęczek bazylii
Łyżka siekanego rozmarynu
3 łyzki orzeszków piniowych
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, wsyp popcorn, zakryj garnek pokrywka i podgrzewaj aż garnek przestanie hałasować, wtedy popcorn przełóż do dużej miski. Za pomocą blendera wymieszaj ze sobą orzeszki, bazylię, parmezan, oliwę, sól, pieprz dodaj tez rozmaryn. Tak przygotowanym pesto polej gotowy popcorn, wymieszaj dokładnie.
Mus czekoladowy
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
6 jaj
60g masła
60g cukru pudru
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, kiedy będzie już miękka dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Włóż do lodówki na min. 2 godziny do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną.
Paluszki z cista francuskiego
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
1 jajo
Kminek
Gruba sól
Ostra i słodka papryka
Rozmaryn
Przygotowanie:
Ciasto pokrój w drobne paseczki, posmaruj je jakiem i posyp solą lub/i kminkiem/papryką/rozmarynem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Tort lodowy
Składniki:
100g herbatników czekoladowych
2 batony czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
200g draży czekoladowych
100g orzeszków w miodzie
500ml lodów waniliowych
Sos:
Pół szklanki śmietanki 30%
Pół szklanki miodu
2 łyżki masła
5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Ciasta i batony pokrusz/drobno pokrój. Wymieszaj je z lodami (wyjętymi wcześniej z zamrażarki, nie mogą być całkiem twarde), dodaj orzeszki i draże czekoladowe, wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej przeźroczystą folia. Wstaw do zamrażarki na min 2 h. Przygotuj sos: w garnku podgrzej miód z masłem i cukrem gdy się połączą dodaj śmietankę. Zamrożony tort wyciągnij z tortownicy, podawaj z sosem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN