Tosty Bombay
Składniki:
Chleb tostowy
2 jajka
10 łyżeczek cukru
2-3 łyżki stołowe mleka
Olej
Sposób przygotowania:
Chleb tostowy zanurzamy w jajku zmieszanym z dużą ilością cukru i odrobiną mleka i smażymy z obu stron na oleju.
Ryba Curry
Składniki:
5 dzwonków łososia
2-3 cebule
Olej
Imbir (w proszku)
2-3 ząbki czosnku
Łyżeczka nasion zeery
Łyżeczka nasion soms
Sól
Curry (otrzymujemy je ze zmieszania 2 łyżek kurkumy (haldi), 2 łyżek koleandry (dani), 1 łyżki chili)
Woda
1 kg ryżu
basmati
Sposób przygotowania:
Dzwonki z łososia przekrajamy i wkładamy ostrożnie do miski. Posypujemy haldi i mieszamy ręka - najlepiej w rękawiczkach gdyż przyprawa ta barwi ręce. Do 3-4 litrowego garnka wlewamy olej i wsypujemy cebulę. Zasmażamy ją dodajemy zerry, czosnku, i imbiru. Dodajemy curry. Zalewamy szklanka wody i gotujemy 5 minut. Solimy, po czym wkładamy delikatnie rybę. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny (można dolewać wodę). Oddzielnie przygotowujemy ryż, pamiętając, że przy odcedzaniu należy przepłukać go jeszcze gorącą wodą aby się nie sklejał.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN