Kurczak chop-suey a'la barciś
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- miseczka pokrojonej w kostkę kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki pokrojone w pałeczki
- 2 średniej wielkości cebule pokrojone "w piórka"
- garść suszonych grzybów mun
- garść szczypioru
- 10 dag pokrojonego bambusa z puszki (opcjonalnie)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- kostka rosołowa
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, ew. tobasco, bąź inny ostry sos
Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie paski, dodać pokrojony czosnek, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, zalać sosem sojowym, wymieszać, odstawić na pół godz. Zagotować pół litra wody z kostką rosołową, dodać pokrojoną w pałeczki marchew i kapustę, gotować 5 min. Grzyby mun ugotować w wodzie, aż będą miękkie (ok. 10 min). Mięso smarzyć w wooku na bardzo rozgrzanym oleju ok. 3 min. Dodać cebulę i smarzyć kolejne 3 min. Dodać porozrywane grzyby mun, szczypior i bambus, wymieszać, smarzyć 2 min. Dodać marchew i kapustę wraz z wywarem, wymieszać. Dodać ostry sos (opcjonalnie) i gotować 1 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą (pół szklanki) i zalać potrawę. Wymieszać aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem "na sypko".
Sałatka z rukolą i świeżymi figami
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- garść rukoli
- garść sałaty rzymskiej (może być lodowa)
- garść kiełków słonecznika
- 3 świeże figi
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- trochę startego oscypka
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sok z połowy mandarynki
- trochę soku z cytryny, lub limonetki
Przygotowanie:
Sałaty i kiełki wymieszać, dodać pokrojone w cząstki figi, pomidory i cebulę. Posolić i popieprzyć. Zalać sosem, wymieszać i posypać oscypkiem. Pycha!
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN