Materiał promocyjny

Naleśnikarnia

Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN smakowite naleśniki.

Naleśniki migdałowe z ricottą i karmelizowanymi figami

Składniki:

mąka pszenna - 100 g

mąka migdałowa - 100 g

3 jaja

mleko - około 250 ml

szczypta soli

masło - 60 g

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i migdałową mieszamy, dodajemy jajka, mleko oraz sól. Miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Przed smażeniem polecam dodać rozpuszczone masło do ciasta. Smażymy naleśniki i zabieramy się za figi.

figi świeże - 6 szt.

masło - 60 g

miód - 60 g

amaretto -20 ml

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy masło, dodajemy miód i wszystko razem lekko karmelizujemy. Wrzucamy figi i ostrożnie podgrzewamy. Upieczone naleśniki proponuję pokroić w grube paski. Na talerzu wykładamy ricottę, pokrojone paski naleśników, karmelizowane figi i wszystko polewamy sosem maślano-miodowym. Fajnie jak do sosu przed polaniem dodamy troszkę amaretto.

Naleśniki leśne z farszem jak na ruskie, szynką i jeszcze zapiekane w śmietanie i kremowym serku

Składniki:

mąka - 200 g

2 jaja

30 g grzybów suszonych

mleko - 250 ml

woda gazowana - 250 ml

sól

Przygotowanie:

Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem, namaczamy a następnie gotujemy. Ugotowane grzyby łączymy ze smażoną cebulką, miksujemy lub szatkujemy na bardzo drobno. Z pozostałych składników przygotowujemy ciasto i dodajemy ,,masakrę” z grzybów. Ciasto wygląda dziwnie, ale będzie dobrze smakować.

ziemniaki gotowane - 150 g

ser biały - 300 g

1 cebula

szynka wędzona - 100 g

koperek świeży

Przygotowanie:

Ziemniaki mielimy, dodajemy pokruszony biały ser. Cebulkę przesmażamy na złoty kolor i dodajemy do farszu. Jeszcze szynka pokrojona w drobną kostkę i dużo, dużo czarnego pieprzu, i koperek. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zwijamy ruloniki, które następnie kroimy w równe kawałki. Ustawiamy je następnie na sztorc w wysmarowanej masłem brytfannie.

śmietana 36% - 250 ml

serek kremowy - 200 g

Śmietankę miksujemy z serkiem i zalewamy drużynę stojących naleśników. Zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.

Ażurowe naleśniki po cesarsku

Składniki:

mąka - 200 g

2 jaja

mleko - około 200 ml

parmezan - 50 g

Sól

Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany i wylewamy cienkim strumieniem na rozgrzaną patelnię. Powinny nam powstać ażurowe serwetki.

filet kurczaka

sałata rzymska

majonez - 1 łyżka

jogurt naturalny

czosnek

pomidory suszone

świeża bazylia, natka pietruszki

parmezan

Przygotowanie:

Kurczaka marynujemy w oliwie z ziołami i czosnkiem. Smażymy na patelni na złoty kolor . Układamy piramidkę z kurczaka, sałaty lodowej oraz naleśników. Pamiętamy o sosie z majonezu, jogurtu i świeżej bazylii oraz o wiórkach z parmezanu. Połówki suszonych pomidorków dodadzą kolorystyki i lepszego smaku.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości