Naleśniki migdałowe z ricottą i karmelizowanymi figami
Składniki:
mąka pszenna - 100 g
mąka migdałowa - 100 g
3 jaja
mleko - około 250 ml
szczypta soli
masło - 60 g
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i migdałową mieszamy, dodajemy jajka, mleko oraz sól. Miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Przed smażeniem polecam dodać rozpuszczone masło do ciasta. Smażymy naleśniki i zabieramy się za figi.
figi świeże - 6 szt.
masło - 60 g
miód - 60 g
amaretto -20 ml
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy masło, dodajemy miód i wszystko razem lekko karmelizujemy. Wrzucamy figi i ostrożnie podgrzewamy. Upieczone naleśniki proponuję pokroić w grube paski. Na talerzu wykładamy ricottę, pokrojone paski naleśników, karmelizowane figi i wszystko polewamy sosem maślano-miodowym. Fajnie jak do sosu przed polaniem dodamy troszkę amaretto.
Naleśniki leśne z farszem jak na ruskie, szynką i jeszcze zapiekane w śmietanie i kremowym serku
Składniki:
mąka - 200 g
2 jaja
30 g grzybów suszonych
mleko - 250 ml
woda gazowana - 250 ml
sól
Przygotowanie:
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem, namaczamy a następnie gotujemy. Ugotowane grzyby łączymy ze smażoną cebulką, miksujemy lub szatkujemy na bardzo drobno. Z pozostałych składników przygotowujemy ciasto i dodajemy ,,masakrę” z grzybów. Ciasto wygląda dziwnie, ale będzie dobrze smakować.
ziemniaki gotowane - 150 g
ser biały - 300 g
1 cebula
szynka wędzona - 100 g
koperek świeży
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy, dodajemy pokruszony biały ser. Cebulkę przesmażamy na złoty kolor i dodajemy do farszu. Jeszcze szynka pokrojona w drobną kostkę i dużo, dużo czarnego pieprzu, i koperek. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zwijamy ruloniki, które następnie kroimy w równe kawałki. Ustawiamy je następnie na sztorc w wysmarowanej masłem brytfannie.
śmietana 36% - 250 ml
serek kremowy - 200 g
Śmietankę miksujemy z serkiem i zalewamy drużynę stojących naleśników. Zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Ażurowe naleśniki po cesarsku
Składniki:
mąka - 200 g
2 jaja
mleko - około 200 ml
parmezan - 50 g
Sól
Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany i wylewamy cienkim strumieniem na rozgrzaną patelnię. Powinny nam powstać ażurowe serwetki.
filet kurczaka
sałata rzymska
majonez - 1 łyżka
jogurt naturalny
czosnek
pomidory suszone
świeża bazylia, natka pietruszki
parmezan
Przygotowanie:
Kurczaka marynujemy w oliwie z ziołami i czosnkiem. Smażymy na patelni na złoty kolor . Układamy piramidkę z kurczaka, sałaty lodowej oraz naleśników. Pamiętamy o sosie z majonezu, jogurtu i świeżej bazylii oraz o wiórkach z parmezanu. Połówki suszonych pomidorków dodadzą kolorystyki i lepszego smaku.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN