Indyk marynowany w ziołach
Składniki:
150 g filet z piersi indyka
10 g mąka pszenna
50 g suszone pomidory w oliwie
50 g kapary
oliwa extra Vergin
masło
czosnek
sól
pieprz naturalny
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Surowy filet z piersi indyka lekko rozbić przez folię, uformować owalny kotlet, osolić, posmarować oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, posypać ziołami oraz pieprzem i odstawić na 10-15 minut. Mięso oprószyć mąką i usmażyć po ok. 3-4 min. z każdej strony, po czym odstawić, by mięso odpoczęło przez ok. 2-3 minuty. Pomidory suszone pokrojone w paski oraz kapary, podsmażyć dodając masło. Usmażoną porcję mięsa ułożyć w centralnej części półmiska, na mięsie ułożyć suszone pomidory i kapary.
Łosoś w maśle czosnkowym
Składniki:
150 g świeży łosoś ze skórą
30 g cytryna
masło
olej do smażenia
przyprawy (pieprz, sól)
czosnek
Przygotowanie:
Łososia natrzeć solą, startą cytrynową skórką, zmiażdżonym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, odstawić na kilka minut. Skórę ryby posmarować masłem czosnkowym i usmażyć kładąc skórą na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju (ok. 4 min. i przełożyć na drugą stronę na ok. 1,5 – 2 min), po czym odstawić na ok. 2-3 minuty. Usmażoną rybę ułożyć na talerzu, udekorować masłem czosnkowym. Masło czosnkowe sporządzić ucierając masło z utartym czosnkiem (25g masła, 5g czosnku), odstawić do lodówki.
Sałatka grecka
Składniki:
20 g sałata lodowa (lub masłowa)
50 g pomidory
50 g ogórki świeże
50 g papryka
30 g cebula
20 g oliwki czarne
50 g ser feta
olliwa extra Vergin
cytryna
czosnek
zielenina (szczypiorek, natka pietruszki itp.)
pieprz naturalny
sól
Przygotowanie:
Rozdrobnione liście sałaty ułożyć na półmisku, na nich ułożyć pokrojone warzywa: cząstki pomidora, kawałki ogórka skropione sokiem cytrynowym, krążki papryki, cebuli, oliwki, ser pokrojony estetycznie w grubą kostkę. Następnie polać sosem winegret i posypać siekaną zieleniną.
Piada Riccione
Składniki:
1 placek piada
40 g szynki wieprzowej
60 g ser żółty
kilka listków sałaty
4-5 plasterki pomidora
10 g majonez
10 g keczup pikantny
Przygotowanie:
Piadę podgrzać z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni przez ok. 1,5 min. Na 1 powierzchni piady układać warstwowo liście sałaty, na nie "wyszprycować" ketchup, ułożyć cienko pokrojone plastry pomidora, następnie szynki i sera posmarowane majonezem, ponownie plastry pomidora i sałatę. Przykryć połówką piady i przekroić w poprzek. Ułożyć na talerzu z serwetką tak, by ćwiartki piady zachodziły na siebie.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN