Materiał promocyjny

Kuchnia z wagonu restauracyjnego

Wagon restauracyjny to rodzaj wagonu kolejowego, który jest wyposażony tak, by podróżni mogli w nim spożywać posiłki. Pierwsze wagony restauracyjne wprowadzono w 1879 r. Początkowo wagony restauracyjne były dodawane tylko do najważniejszych pociągów.

Indyk marynowany w ziołach

Składniki:

150 g filet z piersi indyka

10 g mąka pszenna

50 g suszone pomidory w oliwie

50 g kapary

oliwa extra Vergin

masło

czosnek

sól

pieprz naturalny

zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Surowy filet z piersi indyka lekko rozbić przez folię, uformować owalny kotlet, osolić, posmarować oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, posypać ziołami oraz pieprzem i odstawić na 10-15 minut. Mięso oprószyć mąką i usmażyć po ok. 3-4 min. z każdej strony, po czym odstawić, by mięso odpoczęło przez ok. 2-3 minuty. Pomidory suszone pokrojone w paski oraz kapary, podsmażyć dodając masło. Usmażoną porcję mięsa ułożyć w centralnej części półmiska, na mięsie ułożyć suszone pomidory i kapary.

Łosoś w maśle czosnkowym

Składniki:

150 g świeży łosoś ze skórą

30 g cytryna

masło

olej do smażenia

przyprawy (pieprz, sól)

czosnek

Przygotowanie:

Łososia natrzeć solą, startą cytrynową skórką, zmiażdżonym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, odstawić na kilka minut. Skórę ryby posmarować masłem czosnkowym i usmażyć kładąc skórą na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju (ok. 4 min. i przełożyć na drugą stronę na ok. 1,5 – 2 min), po czym odstawić na ok. 2-3 minuty. Usmażoną rybę ułożyć na talerzu, udekorować masłem czosnkowym. Masło czosnkowe sporządzić ucierając masło z utartym czosnkiem (25g masła, 5g czosnku), odstawić do lodówki.

Sałatka grecka

Składniki:

20 g sałata lodowa (lub masłowa)

50 g pomidory

50 g ogórki świeże

50 g papryka

30 g cebula

20 g oliwki czarne

50 g ser feta

olliwa extra Vergin

cytryna

czosnek

zielenina (szczypiorek, natka pietruszki itp.)

pieprz naturalny

sól

Przygotowanie:

Rozdrobnione liście sałaty ułożyć na półmisku, na nich ułożyć pokrojone warzywa: cząstki pomidora, kawałki ogórka skropione sokiem cytrynowym, krążki papryki, cebuli, oliwki, ser pokrojony estetycznie w grubą kostkę. Następnie polać sosem winegret i posypać siekaną zieleniną.

Piada Riccione

Składniki:

1 placek piada

40 g szynki wieprzowej

60 g ser żółty

kilka listków sałaty

4-5 plasterki pomidora

10 g majonez

10 g keczup pikantny

Przygotowanie:

Piadę podgrzać z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni przez ok. 1,5 min. Na 1 powierzchni piady układać warstwowo liście sałaty, na nie "wyszprycować" ketchup, ułożyć cienko pokrojone plastry pomidora, następnie szynki i sera posmarowane majonezem, ponownie plastry pomidora i sałatę. Przykryć połówką piady i przekroić w poprzek. Ułożyć na talerzu z serwetką tak, by ćwiartki piady zachodziły na siebie.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości