Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Kruche świąteczne pierniczki z lukrem pomarańczowym
Składniki:
4 szklanki mąki
300 g masła
100g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski
1 przyprawa piernikowa najlepiej z zawartością kardamonu.
½ szklanki miodu
6 łyżek śmietany
lukier pomarańczowy:
150 g cukru pudru
drobno strata skórka z dwóch pomarańczy
sok z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier i przyprawę piernikową rozcieramy palcami, aż uzyskamy kruszonkę. Można to zrobić w dużym robocie kuchennym z ostrzem. Do masy dodajemy miód, śmietanę i całość chwilę zagniatamy. Ciasto na pierniczki najlepiej zagnieść parę dni wcześniej i wstawić do lodówki.
My przygotowujemy je tydzień wcześniej. Przyprawy korzenne mają wtedy odpowiednią ilość czasu do uwolnienia swoich aromatów. Po dojrzewaniu wyjmujemy je z lodówki i używając odrobiny mąki do podsypania rozwałkowujemy je na placek grubości około 3 - 4 mm. Wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy na złoto – brązowo.Pierniczki pokrywamy lukrem pomarańczowym: cukier puder mieszamy ze skórką pomarańczową i dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Prosty i szybki sernik
Składniki:
200 g tłustego mielonego twarogu
150 ml słodkiej śmietanki
80 g rodzynek
laska wanilii
20 g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski
ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski
szczypta soli
80 g masła
2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, ale nie zagniatamy zbyt długo , żeby za bardzo nie rozpuścić masła. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż się lekko przyrumieni ( ok. 15 minut).
Twaróg mieszamy ze śmietanką, rodzynkami, wyskrobaną laską wanilii i cukrem i wykładamy na podpieczony blat. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut.
Ciasto bananowo - orzechowe z polewą karmelową
Składniki:
1 ½ szklanki mąki
70 g poszatkowanych orzechów włoskich
50 g drobnego cukru białego
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 banany
¼ szklanki oleju
½ szklanki wody
2 łyżki octu
Sos karmelowy:
200 ml śmietanki 30%
50 ml wody
150 g drobnego cukru białego Cukier Królewski
1 łyżka miodu
80 g masła
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z orzechami, cukrem, cukrem waniliowym, sodą, proszkiem i solą. Banany miksujemy w blenderze i dodajemy do masy razem z olejem, wodą i octem. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką i przelewamy do okrągłej formy (posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Pieczemy w temp 200 stopni bez termoobiegu na złocisto-brązowy kolor (około 40 minut). Polewamy sosem karmelowym: Na głębszej patelni podgrzewamy cukier, wodę i miód. Nie mieszamy. Po około 7 minutach zacznie tworzyć się karmel. Kiedy będzie miał złocisty kolor zdejmujemy z gazu i wlewamy podgrzaną wcześniej śmietankę. Kiedy polewa przestanie bulgotać, podgrzewamy całość i dodajemy masło. Karmel powinien się połączyć ze śmietanką i masłem. Zdejmujemy z gazu jak uzyskamy jednorodną konsystencję polewy. Upieczone ciasto polewamy sosem karmelowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN