Materiał promocyjny

Rozpływające się w ustach krewetki

Można je dodać do makaronu, ryżu, sałaty, można z nich także zrobić zupę lub podać jako danie główne... krewetki. na różne sposoby przygotował je w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji "Gotuj o wszystko". Czy Wy też lubicie, jak Piotr, krewetki?

Zdjęcie: Piotr Blawicki/ East News

Chrupiące placuszki z krewetkami

Składniki:

250 g wody

1 jajko

100g mąki kukurydzianej

100g mąki pszennej

100g zielonej cebulki, posiekanej

5 gałązek pietruszki, posiekanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

130 g krewetek, małych, obranych

oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem krewetek dokładnie wymieszać. Dodać krewetki, dobrze wymieszać i pozostawić na 30 minut. Na gorącą głęboką patelnię wlać oliwę z oliwek (do wysokości około 1cm), rozgrzać. Masę przelewać łyżeczką na rozgrzaną oliwę i formować placuszki w kształcie małego koła (Ø 6 cm). Smażyć z każdej strony aż się przyrumienią i będą chrupiące. Położyć na suchym papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu. Podawać na gorąco.

Crostini z krewetkami

Składniki:

100 g szynki dojrzewającej

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

100 g przecieru pomidorowego

300 g dużych krewetek, obranych

sól i pieprz

bagietka pokrojona na ukośne kromki

Przygotowanie:

Szynkę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać przecier pomidorowy i dusić całość aż sos się zagęści. Dodać krewetki i poddusić kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać porwane liście bazylii, wymieszać i ułożyć na wcześniej podpieczonych kromkach bagietek.

Paella

Składniki:

5 łyżek oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

ok. 1,5 szklanki ryżu do risotto

2 piersi z kurczaka

150 g mrożonego groszku

3 szklanki bulionu warzywnego

2 szczypty szafranu

sól, pieprz

15 krewetek tygrysich w pancerzu

cytryna do podania

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w paski papryki, podsmażyć. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Posypać mrożonym groszkiem. Gotować około 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodać krewetki gotować jeszcze kilka minut aż ryż będzie miękki. Cytrynę pokroić na osiem części i ułożyć na patelni.

Makaron z krewetkami i imbirem na dwa sposoby

Składniki:

250 g makaronu ryżowego

250 g dużych ugotowanych krewetek

1 mango, obrane i pokrojone w plasterki

4 łyżki sosu sojowego

5 cm imbiru, obranego i startego

sok z jednej limonki

sól i pieprz

pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie:

Zagotować wodę i zalać makaron, odstawić na 6-7 min, aż zmięknie. Odsączyć i przelać zimną wodą. Pierwszy sposób: Sos sojowy wymieszać z sokiem z limonki i imbirem. Polać makaron. Dodać krewetki i mango, wymieszać. Posypać solą i pieprzem, posypać posiekanymi ziołami.

Drugi sposób: Na patelni lub woku rozgrzać mocno olej roślinny, dodać imbir i smażyć kilka sekund. Dodać makaron i smażyć mieszając kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem, polać sosem sojowym i sokiem z limonki. Dodać krewetki i mango. Smażyć kolejne kilka minut. Podawać posypane ziołami.

Włoskie bułeczki

Składniki:

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

500 ml ciepłej wody

640 g mąki pszennej

5 łyżek mąki pszennej razowej

2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wymieszać aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. (najlepiej na noc). Blat bardzo mocno obsypać mąką i wyłożyć na niego ciasto (ciasto będzie luźne). Ciasto mocno obsypać mąką i rękami uformować kwadrat o grubości 2-3 cm. Nożem pociąć ciasto na prostokątne bułki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować wodą, odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 240 ºC, przez około 20-30 min.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości