Zdjęcie: Piotr Blawicki/ East News
Chrupiące placuszki z krewetkami
Składniki:
250 g wody
1 jajko
100g mąki kukurydzianej
100g mąki pszennej
100g zielonej cebulki, posiekanej
5 gałązek pietruszki, posiekanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
130 g krewetek, małych, obranych
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem krewetek dokładnie wymieszać. Dodać krewetki, dobrze wymieszać i pozostawić na 30 minut. Na gorącą głęboką patelnię wlać oliwę z oliwek (do wysokości około 1cm), rozgrzać. Masę przelewać łyżeczką na rozgrzaną oliwę i formować placuszki w kształcie małego koła (Ø 6 cm). Smażyć z każdej strony aż się przyrumienią i będą chrupiące. Położyć na suchym papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu. Podawać na gorąco.
Crostini z krewetkami
Składniki:
100 g szynki dojrzewającej
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
100 g przecieru pomidorowego
300 g dużych krewetek, obranych
sól i pieprz
bagietka pokrojona na ukośne kromki
Przygotowanie:
Szynkę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać przecier pomidorowy i dusić całość aż sos się zagęści. Dodać krewetki i poddusić kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać porwane liście bazylii, wymieszać i ułożyć na wcześniej podpieczonych kromkach bagietek.
Paella
Składniki:
5 łyżek oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
ok. 1,5 szklanki ryżu do risotto
2 piersi z kurczaka
150 g mrożonego groszku
3 szklanki bulionu warzywnego
2 szczypty szafranu
sól, pieprz
15 krewetek tygrysich w pancerzu
cytryna do podania
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w paski papryki, podsmażyć. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Posypać mrożonym groszkiem. Gotować około 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodać krewetki gotować jeszcze kilka minut aż ryż będzie miękki. Cytrynę pokroić na osiem części i ułożyć na patelni.
Makaron z krewetkami i imbirem na dwa sposoby
Składniki:
250 g makaronu ryżowego
250 g dużych ugotowanych krewetek
1 mango, obrane i pokrojone w plasterki
4 łyżki sosu sojowego
5 cm imbiru, obranego i startego
sok z jednej limonki
sól i pieprz
pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie:
Zagotować wodę i zalać makaron, odstawić na 6-7 min, aż zmięknie. Odsączyć i przelać zimną wodą. Pierwszy sposób: Sos sojowy wymieszać z sokiem z limonki i imbirem. Polać makaron. Dodać krewetki i mango, wymieszać. Posypać solą i pieprzem, posypać posiekanymi ziołami.
Drugi sposób: Na patelni lub woku rozgrzać mocno olej roślinny, dodać imbir i smażyć kilka sekund. Dodać makaron i smażyć mieszając kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem, polać sosem sojowym i sokiem z limonki. Dodać krewetki i mango. Smażyć kolejne kilka minut. Podawać posypane ziołami.
Włoskie bułeczki
Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml ciepłej wody
640 g mąki pszennej
5 łyżek mąki pszennej razowej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wymieszać aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. (najlepiej na noc). Blat bardzo mocno obsypać mąką i wyłożyć na niego ciasto (ciasto będzie luźne). Ciasto mocno obsypać mąką i rękami uformować kwadrat o grubości 2-3 cm. Nożem pociąć ciasto na prostokątne bułki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować wodą, odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 240 ºC, przez około 20-30 min.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN