Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Maślane croissanty, ślimaczki, szlafroczki...
Składniki:
1 kg mąki
ok. 2,5 szklanki mleka
30 g drożdży
30 g soli
3 kostki masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, cukru i soli przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozwałkowujemy w folii spożywczej na cienkie płaty i wstawiamy do lodówki. Podrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt. Na 2/3 powierzchni ciasta rozkładamy płaty masła, tą pozostałą 1/3 ciasta zakładamy na wierzch i składamy jeszcze na pół. Boki zlepiamy, to zapewni nam, że masło nie wyjdzie na zewnątrz. Rozwałkowujemy ponownie na prostokąt i jeszcze raz składamy na pół i jeszcze raz na pół. Skomplikowane, ale warto. Ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Następnie ponownie rozwałkowujemy, kroimy w długie trójkąty i zwijamy rogaliki. Przed wstawieniem do pieca dajemy im jeszcze 15 minut, aby delikatnie podrosły. Wierzch możemy posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać np. płatkami migdałowymi. Wstawiamy na temp. 180 stopni na około 20 minut.
Czekolada w szlafroku
Składniki:
1 kg mąki
ok. 2,5 szklanki mleka
30 g drożdży
30 g soli
3 kostki masła
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę kroimy w batoniki. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy, układamy pasek z batoników czekoladowych i zwijamy dwukrotnie. Tniemy na kawałki 4 cm i każdy lekko dociskamy. Smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut.
Ślimaczki z budyniem i rodzynkami
Składniki:
1 kg mąki
ok. 2,5 szklanki mleka
30 g drożdży
30 g soli
3 kostki masła
szczypta soli
2 op. waniliowego budyniu
500 ml mleka
8 żółtek
100 g masła
100 g cukru
cukier waniliowy
100 g rodzynek
Przygotowanie:
Budyń rozpuszczamy w połowie mleka, mieszamy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do pozostałej gotującej się porcji mleka, gotujemy do uzyskania gęstego kremu. Na wrzący krem wrzucamy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Na koniec dodajemy rodzynki. Studzimy. Zimnym budyniem smarujemy rozwałkowane ciasto, zwijamy jak typowy strudel i kroimy w plastry grubości 1,5 cm. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN