Materiał promocyjny

Słodkości najlepsze do kawy

Kucharz Andrzej Polan i jego mali pomocnicy przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: maślane croissanty, ślimaczki i szlafroczki, czekoladę w szlafroku oraz ślimaczki z budyniem i rodzynkami. Zapraszamy na mikołajkowe gotowanie z mistrzem Polanem!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Maślane croissanty, ślimaczki, szlafroczki...

Składniki:

1 kg mąki

ok. 2,5 szklanki mleka

30 g drożdży

30 g soli

3 kostki masła

szczypta soli

Przygotowanie:

Z mąki, drożdży, cukru i soli przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozwałkowujemy w folii spożywczej na cienkie płaty i wstawiamy do lodówki. Podrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt. Na 2/3 powierzchni ciasta rozkładamy płaty masła, tą pozostałą 1/3 ciasta zakładamy na wierzch i składamy jeszcze na pół. Boki zlepiamy, to zapewni nam, że masło nie wyjdzie na zewnątrz. Rozwałkowujemy ponownie na prostokąt i jeszcze raz składamy na pół i jeszcze raz na pół. Skomplikowane, ale warto. Ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Następnie ponownie rozwałkowujemy, kroimy w długie trójkąty i zwijamy rogaliki. Przed wstawieniem do pieca dajemy im jeszcze 15 minut, aby delikatnie podrosły. Wierzch możemy posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać np. płatkami migdałowymi. Wstawiamy na temp. 180 stopni na około 20 minut.

Czekolada w szlafroku

Składniki:

1 kg mąki

ok. 2,5 szklanki mleka

30 g drożdży

30 g soli

3 kostki masła

szczypta soli

200 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Czekoladę kroimy w batoniki. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy, układamy pasek z batoników czekoladowych i zwijamy dwukrotnie. Tniemy na kawałki 4 cm i każdy lekko dociskamy. Smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut.

Ślimaczki z budyniem i rodzynkami

Składniki:

1 kg mąki

ok. 2,5 szklanki mleka

30 g drożdży

30 g soli

3 kostki masła

szczypta soli

2 op. waniliowego budyniu

500 ml mleka

8 żółtek

100 g masła

100 g cukru

cukier waniliowy

100 g rodzynek

Przygotowanie:

Budyń rozpuszczamy w połowie mleka, mieszamy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do pozostałej gotującej się porcji mleka, gotujemy do uzyskania gęstego kremu. Na wrzący krem wrzucamy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Na koniec dodajemy rodzynki. Studzimy. Zimnym budyniem smarujemy rozwałkowane ciasto, zwijamy jak typowy strudel i kroimy w plastry grubości 1,5 cm. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości