Kawowe semifreddo
Składniki:
350 g serka ricotta
350 g mascarpone
1 łyżka rumu
1 laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki drobno zmielonej dobrej jakości kawy
dodatki:
gorące espresso
wiórki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W misce mieszamy delikatnie mascarpone z serkiem ricotta. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, rum, cukier puder i drobno zmieloną kawę. Masę wkładamy do okrągłych foremek i wstawiamy do zamrażarki na około 2 godziny. Przed podaniem każda foremkę wkładamy na chwilę do gorącej wody i wyjmujemy zamrożony deser. Polewamy odrobiną gorącego espresso i posypujemy wiórkami czekolady.
Ciasto ze Sieny
Składniki:
125 g obranych migdałów
125 g orzechów laskowych
60 g suszonych moreli
60 g rodzynek
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
60 g gorzkiej ciemnej czekolady
½ szklanki miodu
cukier puder w młynku Cukier Królewski do posypania
Przygotowanie:
Migdały i orzechy laskowe pieczemy w piekarniku około 7 minut w temp 200 stopni. Szatkujemy na grube kawałki i mieszamy z poszatkowanymi morelami. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, mąkę pszenną, kakao, cynamon, roztopioną gorzką czekoladę i miód. Całość rozkładamy w tortownicy na warstwie papieru do pieczenia formując cienką warstwę ciasta. Pieczemy w temp 180 stopni około 30 minut bez termoobiegu.
Rogaliki z malinami
Składniki:
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
10 g drożdży
30 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski
1/3 szklanki śmietany
mąka do podsypywania
nadzienie:
250 g mrożonych malin
40 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski
1 szklanka mleka
½ laski wanilii
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
10 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski
Przygotowanie:
Mąkę krupczatkę i pszenną szatkujemy z masłem. Dodajemy utarte drożdże z łyżką cukru i wsypujemy resztę cukru. Całość wyrabiamy dodając śmietanę. Kulkę ciasta wstawiamy do lodówki na ½ godziny. Maliny dusimy z cukrem, aż uzyskamy konsystencję dżemu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z ¼ szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z ziarenkami z przekrojonej laski wanilii i łyżką cukru trzcinowego. Mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnym mleku wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Ciasto rozwałkowujemy tak, jak okrągłą pizzę i dzielimy na trójkątne kawałki. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę budyniu i odrobinę dżemu malinowego. Każdy kawałek ciasta zwijamy w rogalik. Pieczemy w temp 190 stopni z termoobiegiem na złocisto-brązowy kolor.
Tarta na francuskim cieście z migdałami i gruszkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 gruszek
masa migdałowa:
1 szklanka mielonych migdałów
½ szklanki mąki
50 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski
1 czubata łyżka mąki sojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g stopionego masła
200 g śmietany 18%
½ laski wanilii
Przygotowanie: Wszystkie składniki masy migdałowej łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na prostokącie z ciasta francuskiego. Zostawiamy 2 cm z każdej strony bez masy migdałowej. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plasterki i układamy na posmarowane masą migdałową ciasto. Całość pieczemy w temp 220 stopni z termoobiegiem na złocisto-brązowy kolor
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN